Utasbiztonsági verseny, nemzetvédelmi célok

Európában egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő a Budapest Airport, miután az 1. Terminál épületében ma megrendezték az első nemzetközi utasbiztonsági ellenőr versenyt. Az ötlet a Budapest Airport biztonsági területen dolgozó szakembereinek kezdeményezésére valósult meg, akik tavaly már hasonló „háziversenyen” mérték össze tudásukat – adta hírül a cég közleménye.

Az elmúlt napok megnövekedett biztonsági- és készültségi rendszabályai szerte Európában különös aktualitást adtak a Budapest Airport által szervezett I. Nemzetközi Utasbiztonsági Ellenőr Verseny megrendezésének. A tavalyi házi premier után immár sok külföldi szakember is eljött Budapestre, hogy számot adjon a repülésbiztonság garantálása terén elért felkészültségéből. A mai versenyen háromfős csapatokkal indultak a hamburgi, a prágai, a ljubljanai, a tiranai és természetesen a házigazda Budapest Airport szakemberei.

A háromlépcsős versenyen először a poggyászátvilágító berendezés száz képe közül kellett kiválasztani azt a húszat, amelyek tiltott vagy a repülés biztonságára veszélyes eszközöket jelentenek. Utána szakmai-elméleti felkészültségből kellett számot adniuk a versenyzőknek, végül délután ún. szituációs feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak. Itt egy-egy versenyzőnek öt perc alatt kellett sikeresen megtalálnia egy utas ruhájában és a poggyászában elrejtett tiltott tárgyakat.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a dolgozóink által kitalált kezdeményezésből mostanra komoly, nemzetközi szintű szakmai verseny lett, ami tovább növeli a repülés és a repülőtér biztonságát.” – hangsúlyozta Johan Merten, a Budapest Airport biztonsági igazgatója.

Magyarország egyelőre nem tartozik a terroristák célpontjai közé – mondta a minapi rádióinterjúban Orbán Viktor. A migránsok egy része olyan országokból érkezik, ahol katonai akciókat hajtunk végre, azaz van ellenség – figyelmeztetett a miniszterelnök. Ha pedig háborúba állunk, nem lehet ellenőrizetlenül beengedni tömegeket – tette hozzá. A Budapest Airport első nemzetközi utasbiztonsági ellenőr versenye ezért is különösen fontos. Nem a szomorú külső kényszer szülte az ötletet, hanem a szakmai igényesség. Nemzetvédő innovációs gondolatoknak háborúban különösen nagy szükség van az élet minden területén. A frontvonalban dolgozóknál pedig kiválképp.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/22666/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?