A lappföldi Mikulás teli zsákkal érkezett Budapestre

Joulupukki gépe leszáll Ferihegy betonjára

Mintha az időjárás is kedveskedni akart volna az idén tizenharmadik alkalommal Magyarországra látogató Joulupukki lappföldi Mikulásnak: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren enyhén havazott, a hópelyhek csillogva szállingóztak a levegőben, mikor Joulupukki kilépett a Finnair Mikulás járatának ajtaján. A messzi lappföldi városból, Rovaniemből hozzánk érkezett Joulupukkit a repülőgép mellett azonnal körbevették a gyerekek. Vecsésről óvodások, Szadáról iskolások érkeztek a köszöntésére, mikulás sapkát húzva, énekelve, integetve igyekeztek a nagyszakállú kedvébe járni. Nem kellett sokat várni, teli zsákjából egykettőre előkerültek az ajándékok. A gyerekek pirosló arccal, hatalmas izgalmak közepette várták, hogy sorra kerüljenek, hogy ők is kapjanak ajándékot az igazi lappföldi Mikulástól.

– Én kettőt is kaptam – futott ki a gyerekkupacból az óvó nénihez egy kisfiú, s boldogan mutatta zsákmányát, a két szem szaloncukrot. – Az egyiket megeszem, a másikat elviszem a testvéremnek – osztotta meg gyorsan döntését és már kezdte is kibontani a szaloncukrot aranyszínű csomagolásából.

Joulupukki a blogstar.hu olvasóinak is üdvözletét küldte, s tudósítónknak elmondta, nagyon szeret Magyarországra jönni, s nagyon szereti a magyar gyerekeket. – Okosak, szépek, tisztelettudók és szépen énekelnek – értékelt szemmel látható elégedettséggel a lappföldi mikulás.

Kilenc napot tölt Magyarországon. Ennek során a nyilvános találkozók mellett ellátogat egyebek közt a surdi, a zalaszentbalázsi, a nagykanizsai, a pécsi, a komlói, a geresdlaki, az ajkai és a veszprémi gyerekekhez. Budapesten a Kőbányai Szabó Ervin Könyvtárban, a Baptista Szeretetszolgálat Deák téri Cipősdoboz várában és a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron érhetik őt utol kicsi és nagy rajongói. Joulupukki útját a Finnagora, a budapesti Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ szervezi. A Finnagora adatai szerint joulupukki nyilvános megjelenései a következők lesznek. November 29. Baptista Szeretetszolgálat, Deák téri Cipősdobozvár 15 óra; November 30., Kőbányai Szabó Ervin Könyvtár, 1110 Szent László tér 7-14. 10 óra; December 1., Gödöllő, Karácsonyház, Szabadság út 4. 15.30.; December 2., Pécs, Karácsonyi vásár Széchenyi tér 17 óra.; December 2., Komló 12.30-tól; December 3., Surd 13 óra; December 3., Zalaszentbalázs 15.30-tól; December 4., Zalaszentgrót 9.30-tól; December 5., Veszprém, Petőfi Színház 9-től; December 5. Ajka, Szabadság tér 12. 16 órától; December 6., Budapest, Vörösmarty tér, Karácsonyi vásár 10 órától.

***

Nagyszerű tapasztalni, milyen szeretettel érkezett Budapestre a nagyszakállú Joulupukki. Ahogy kilépett a repülőgépből, ahogy körberajongta a gyerekeket, s azok őt viszont, a körülöttük álló felnőttek a béke, a szeretet nagyköveteként is tekintettek rá. Pedig ő is abból a Finnországból érkezett, ahol a migránsok szintén megnehezítik az életet. Friss hír, hogy a gyanú szerint épp a minap erőszakolt meg két afganisztáni menedékkérő fiatal – 15 és 17 évesek – egy 14 éves finn lányt. Mindezt ráadásul a finn miniszterelnök, Juha Sipilä kempelei otthonában. A kormányfő ugyanis szeptemberben felajánlotta, hogy menekülteket fogad be az otthonába.

A hír nyilván Joulupukkit is megdöbbentette. Feladata teljesítésétől azonban egy pillanatra sem tántorította el. Neki az a dolga, hogy zsákszámra vigye a szeretetet, amerre csak jár a világban, képviselje a békét mindenütt, ahol gyerekekkel találkozik.

Joulupukki tudja, hogy a magyarok olyanok, mint ő: szeretetteljes, befogadó, egyenes emberek. Nemcsak szavakban, hanem a tettekben is. Szem villanásából kiolvasható volt, hogy szíve szerint minden magyarnak adna egy szem szaloncukrot, nagyrabecsülése jeléül.

Szeidl Marian felvételei

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/22760/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?