Energiafüggetlenségünk tartópillére a paksi atom

Ma délután zajlott a 33. Kormányinfó a Parlament épületében. A blogstar.hu két kérdést tett föl Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Közöljük a kérdéseket és a válaszokat.

Kovács Zoltán: A Blogstarnak adjuk tovább, itt legyen a mikrofon.

Horváth K. József: Köszönöm szépen, Horváth K. József vagyok a Blogstartól. Az előbb Jávor Benedek kapcsán már szó esett a paksi bővítésről.

Lázár János: Igen.

Horváth K. József: Itt mértékadó szakértők azt szokták mondani, hogy voltaképpen az, hogy a paksi bővítés Magyarországon az olcsó áramot lehetővé teszi negyven-hatvan évre, ez voltaképpen Magyarország villamosenergetikai függetlenségét is megalapozza, és a támadások éppen ezért érkeznek ilyen nagy számban. Elképzelhető-e ez, hogy valóban így van?

Lázár János: Semmiképpen nem gondolom, hogy a Jávor Benedek, Szél Bernadett képviselőtársaim mások érdekében Magyarország függetlenségére törnének, én ezt nem gondolom róluk. Én azt gondolom, hogy nekik van egy antinukleáris meggyőződésük, és ellenzéki képviselőként küzdenek azért, hogy hitüknek és meggyőződésüknek megfelelően nyilvánossága legyen ennek a beruházásnak. Aki azonban tudja például, hogy hogyan bonyolódnak ezek a beruházások a világban, és kicsit a magyar belpolitikai viszonyokon túl tud lépni, és nemzetközi, gazdasági összefüggésekben gondolkodik vagy lát, az tudja, hogy Európában ma hét atomerőmű építése van folyamatban. Ennek nagy részét az oroszok építik most, ma az Európai Unió területén. Egyik alkalommal sem került tender kiírására. Franciaország a francia beruházáshoz a francia kivitelezőt tender nélkül választotta ki. Mint ahogy Finnország is tender nélkül választotta ki az oroszokat. Ezzel együtt az atomenergetikai beruházások a legtranszparensebb vállalkozások közé tartoznak a világon. A számok ismertek, nem túl bonyolul-tak. Nem nehéz megbecsülni egy beruházás költségeit. Ez egy kicsi világ, sokkal átláthatóbb, és sokkal transzparensebb, mint azt sokan gondolják. Természetesen a biztonságnak óriási jelentősége van. Több beruházás zajlik ma az Európai Unióban, egyiknél sem volt tender, és mindegyik megfelel az európai uniós jogi vagy nyilvánosság követelményeknek. És van egy óriási antinukleáris lobbi, amely Németországban egy időre megkaparintotta a többséget, mint ismert. Tehát Németországban már ugye az atomerőművek lebontása, leépítése, leszerelése zajlik. Hogy ez jó-e Németországnak vagy nem, azt nagy vita övezi mind a mai napig a gazdaság szereplői részéről. Nekünk az a meggyőződésünk, hogy Magyarország függetlenségének fő tartópillére az energiafüggetlenség, abban pedig főszereplő az atom. Saját állami tulajdonú atomerőművünk van, amely a legkisebb kockázatot jelenti a környezetre, márpedig ez így van, hogy a legkisebb károsanyag-kibocsátás történik az atomenergiával, akkor ez a legjobb megoldás, hiszen nem kell áramot vásárolnunk az oroszoktól vagy kevesebbet kell, nem kell külföldről áramot vásárolnunk, és kevesebb gázfölhasználásra lesz szükség. De a legoptimálisabb esetben a Paks által előállított áram az ötven százaléka az áramnak, ami előállításra kerül. A másik ötven százalék esetében beszerzésre vagyunk kötelezve, vagy importálunk vagy termelünk, és ott a zöld energia természetesen lehetőséget kaphat. Tehát senki nem azt mondja, hogy Magyarországon ne legyen zöld energia, csak azt mondjuk, hogy vegyes legyen. Legyen a függetlenséget erősítő atomenergia, és legyen zöld energia is. Parancsoljon.

Horváth K József: A kvóta kötelező jellege kapcsán, hogyha jól emlékszem, akkor az Európai Tanács kétszer hozott, tehát a legfelsőbb döntéshozó testület, olyan döntést, hogy kizárja ennek a lehetőségét.

Lázár János: Kizárja a kötelező kvóta lehetőségét.

Horváth K. József: Így van.

Lázár János: És utána a Belügyi Tanács pedig...

Horváth K. József: A belügyminiszterek, tehát egy alárendelt szervezet az ellenkezőjéről hozott döntést, és ez kerül most valahogy végrehajtásra.

Lázár János: Igen, na ez a vita lényege, hogy egy ilyen döntés az legitim, vagy sem. Ezt vitatja Magyarország. A jogszabály kialakításának, vagy a kötelezettség kialakításának a módját vitatjuk. Miközben valóban az Európai Tanácsban a miniszterelnökök abban állapodtak meg, hogy önkéntes alapon működik ez a dolog, és nem kötelező jelleggel.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/22900/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?