Békesség

A békesség gyertyafénye

Magasan kvalifikált olvasóit egyedi hangnemben tájékoztatja a politikai és kulturális közélet meghatározó eseményeiről – egyebek mellett ezt írja magáról az öndefiníciója szerint liberális Magyar Narancs. Karácsonyi dupla számában Friderikusz Sándort hívta segítségül a lap, hogy az ő szóhasználatán keresztül lehessen gondozni azt az egyedi hangnemet, amellyel korábban is igyekezett fölhívni magára a figyelmet az újság. A drótbajuszos megaotrombaság vizuális ízléstelensége után most a műsorvezetőn volt a sor, hogy belecsapjon a nullás lisztbe. Nyilván nagy örömmel nyilatkoztatta ki a tutit, hiszen minek is mondjon olyanokat, amitől ő maga is elszomorodik: „A Fidesz szétlopja, szétcsalja, széthazudja Magyarországot”, mondta csak úgy, mintha kinyilatkoztatásával már alá is támasztotta volna nyilvánvaló rágalmait. Azt vizionálta, hogy szerinte robbanással ér véget majd ez a lázálom.

Ezzel a szándékosan otromba, bunkó megfogalmazással sikerült is a címlapra küzdenie magát, olyan személyiségeket lekörözve, mint az ilyen alpári politikai sziporkákkal nem élő Makk Károly, Sebő Ferenc vagy éppen Halász Judit. Ez nyilván így is van rendjén a lapnál, amely karácsony táján, a békesség, a szeretet időszakában ezt az arcot, ezt az üzenetet vélte legalkalmasabbnak arra, hogy úgymond magasan kvalifikált olvasóit az ünnep pillanataiban gyalázkodásával megörvendeztesse. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az újság ünnepi számában maga az ünnep témája semmiféle feldolgozásban nem fért el, még a karácsony szó is legfeljebb egy-két hirdetésben volt olvasható a bőséges, 132 oldalnyi felületen.

Az egykori médiahősnek persze szüksége is van a nullás lisztbe csapkodásra, hogy a tevékenysége iránt nem kicsit összetöpörödött közfigyelmet igyekezzék valamivel felpumpálni. A Friderikusz Show-k idején több milliós nézettség után napjainkban az ATV-ben ugyanis mindössze néhány százezer követővel kell beérnie. Szembesülnie kell azzal, hogy ami a rendszerváltás idején nézettségi indexét a magasba röpítette, egybeesett az emberek politikai változás iránti vágyának kifejeződésével. Joggal gondolhatták, ha ilyen újszerű, könnyed hangnemben készítenek műsort számukra, akkor az élet más területein is hasonló előnyökkel járhat majd a változás. A politikai nyitás után a gazdasági felemelkedést, az osztrák, német életszínvonalat is hamarosan magukénak tudhatják a magyarok. Csakhogy a rendszerváltozás után a magyarokat elárulták. A jogállamiság intézményrendszere létrejött ugyan, de az emberek számára a legfontosabb, a személyes boldogulásuk, anyagi kiteljesedésük nemhogy jobbá vált volna, hanem a létbizonytalanság erősödésével rosszabb lett, alapját adva a pártállam utáni nosztalgiának. Az árulásban éppen az a liberális gyökerű SZDSZ járt az élen, amely sohasem volt képes a magyarság érdekeit képviselni. S a rendszerváltást megelőzően magát csak azért hazudta egy országot teleordítva antikommunistának, hogy a szabad választásokon minél több megtévesztett szavazót tudjon maga mögé állítani. S az így megszerzett politikai befolyást azok ellen fordította, politikai szövetségessé terrorizálva a lényegesen nagyobb tömegbázissal rendelkező MSZP-t, akik a bizalmukkal valójában nem ezt a politikát, hanem a rendszerváltozás legantikommunistábbnak látszó pártját tüntették ki.

Ebben a politikailag zavaros világban lubickolt a nyilvánosság alapvetően liberális tengerének habjaiban Friderikusz Sándor. A hatalom által nemzetellenes érdekből bőkezűen támogatott fórumokon arra használva talentumát, hogy az országlakosok minél később eszméljenek rá az igazságra, minél később jöjjenek rá arra, hogy át vannak verve, méghozzá nagyon. Olyan autodidakta fogorvos ő, aki a kommunikációs lidocain beoltásában szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Természetes tehát, ha – az ő „áldásos” ténykedésének következményeként is –negyedszázadot késett emberközpontú rendszerváltozás, ami öt esztendeje megindult, nincs ínyére. S megpróbálja rágalmakkal befeketíteni azokat az embereket, akik ennek a zászlóvivői. Még olyan áron is, hogy belekeveri Orbán Viktorhoz és feleségéhez fűződő egyetemi évekbeli emberi kapcsolatát azt sugallva, hogy miközben ő megmaradt jó embernek, az ország vezetőjének ez nem sikerült.

Szerencsére az emberek 2010 óta minden választáson kifejezik ennek az ellenkezőjét. Méghozzá óriási többséggel. S nyilvánvaló, hogy Friderikusz Sándor összetörné kezét-lábát, ha Orbán Viktor elmenne hozzá az Összezárva című műsorba, ahogy ennek az interjúban burkoltan jelét is adta. Már csak a nézettségi rekordok döntögetése miatt is. Csakhogy az így szerezhető nézőcsúcsok egyáltalán nem a riporternek, hanem Orbán Viktornak szólnának. De a miniszterelnök eddig nem ment el, s valószínűleg eztán sem fog. Orbán Viktor nem Gyurcsány Ferenc.

Orbán Viktor népszerűségét az emberközpontú rendszerváltás megindítása és kiterjesztése alapozza meg. Ehhez a liberálisoknak, Gyurcsány, Bajnai velejéig korrupt kormányának annyi köze van, hogy egy szakadék szélén táncoló, görögországi állapotokkal terhes ország kormányrúdját csavarta ki kezükből a választók akarata. Ez a kétharmad egyik alapköve.

Az emberközpontú, az igazi rendszerváltozás öt éve tart. S Magyarországon ma minden embernek, aki dolgozni akar, s munkából akar megélni, jobban megy sora, mint ment 2010-ben. Csökkent a személyi jövedelemadó, nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, elindul a háromgyerekes családok lakáshoz jutásának lényeges megkönnyítése.

„Az igazi béke alapja az igazság, és az igazságon alapuló békességből fakadhat a derűs élet” – fogalmazott Orbán Viktor karácsonyi interjújában.

Friderikusz Sándor nyilván látja ezt, s kétségbeesésében talán éppen azért nem riadt vissza még a rágalmaktól sem. Érzi a polgári berendezkedés programja fölötti társadalmi konszenzus erősödését.

Nem is lehet másképp, minthogy a valódi igazságosság legyen a formálódó nemzeti békesség alapja.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/23386/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?