A szülők megköszönték a Fradi vezetésének a drogprevenciós tesztek alkalmazását

Kubatov Gábor

Kubatov Gábor, az FTC 2011 óta hivatalban lévő elnöke a hagyományos szilveszteri koccintás alkalmával az egyesületi vezetők, támogatók, sportolók jelenlétében értékelte a Fradi 2015. évi teljesítményét.

A fradi.hu portálon közzétett beszámolóban adatokkal is hitelesen alátámasztott értékelésében egyebek mellett aláhúzta, a Ferencváros az elmúlt tíz év legsikeresebb évét tudhatja maga mögött. A siker megfigyelhető a különböző sportágak teljesítményében éppúgy, mint az infrastruktúrafejlesztés vagy a gazdasági eredmények területén.

Az elnök jelezte, rendkívüli sikereket ért el az egyesület női kézilabdában. A bajnoki cím elnyerésével megtörték a Győr 2006 óta tartó hegemóniáját. Úgy sikerült ezt a diadalt learatni, hogy a rivális költségvetése körülbelül háromszor annyi, mint a Fradi női kézilabdázóié. A férfi kézilabdáról szólva elhangzott, néhány éven belül úgy szeretnék fölfejleszteni a sportágat, hogy a Veszprémmel és a Szegeddel legyenek versenyben.

Nagy sikert értek el a női fociban, ahol az elmúlt öt bajnokságot megnyerő MTK hegemóniáját törték meg a zöld-fehér lányok.

Az elnök a férfi labdarúgás sikereit is nagyra értékelte. Tavaly megnyerték a Liga Kupát, a Magyar Kupát és a Szuper Kupát, illetve a bajnoki ezüstöt is magáénak tudhatja a klub.

Az atlétikában Galambos Tibor tízpróbázó, távol- és hármasugró teljesítménye bravúros volt az elmúlt időszakban. Hosszú idő után ő a magyar atlétika talán legnagyobb tehetsége. Két számban magyar bajnok, a bajnokság legeredményesebb sportolója.

Az elnök kiemelte, a Fradi férfi tornacsapata egyeduralkodó a hazai mezőnyben. A mesterfokú bajnokságban öt aranyat szereztek, a magyar bajnokságban kettőt 2015-ben. Női tornában pedig Molnár Csengét nézi egész Európa, olyan tehetséges a 14 éves sportoló. A következő, a Tokiói Olimpián már komoly eredményeket érhet el.

Elismeréssel szólt Kubatov Gábor arról, hogy öt év után vízilabdában ismét nemzetközi kupában szerepelt a csapat. Néhány pedig már csak éve egy meccsen múlt, hogy nem estek ki az OB I-ből.

Triatlonban Csomor Erika magyar bajnok lett.

Az ökölvívás újjáalakított szakosztályában Szántó Imre és Kovács (Kokó) István egyre több gyereket vonz a Fradiba.

Elhangzott, az FTC nagyon sokat tett a tiszta viszonyokért, az átláthatóságért. Az egyesületnél mindenki a pénztárba fizeti be a tagdíjat, nem az edzőknek, nem a bonbonos dobozokba. A trénerek időben megkapják a fizetésüket, s a bérek után kifizetnek minden járulékot. A feketepénzek kiszűrése is segített abban, hogy az FTC Népligeti Edzőközpontjában napjainkban 3000 gyerek sportol.

A furcsa világra való tekintettel a fradista gyerekeknek 14-18 év között kötelező jelleggel drogprevenciós teszteken kell részt venniük. A drogprevenciós teszt miatt egyetlen szülő sem vitte el a gyerekét a klubtól. Ellenkezőleg, megköszönték munkájukat, hangsúlyozta az elnök.

A sportszervezet megpróbálja a csúnya beszédet, a káromkodást is kirekeszteni a klubból. A gyerekektől is elvárják, hogy a pályán ne beszéljenek csúnyán. Az idei esztendő próbaév lesz, de 2017-ben már meg fognak válni attól, aki nem tudja betartani ezt a szabályt.

A gazdálkodásról szólva Kubatov Gábor elmondta, az FTC és az egyesületet körülvevő húsz gazdasági társaság és alapítvány mérlegfőösszege, amely valamennyi sportág költségvetését magában foglalja több, mint öt milliárd forint. A Fradi alkalmazottainak a száma több, mint ötszáz fő. Ebben nincs benne a stadionüzemeltetés és a népligeti bázis üzemeltetése. Kubatov kiemelte, egy ilyen nagy céget csak professzionális szinten lehet vezetni. Az egyesület 2015-ben már elkezdte a szervezet teljes átvilágítását, amely várhatóan januárban fejeződik be. A tanulságok révén további lépéseket tesznek a szervezet működésének tökéletesítése irányába.

Az elnök jelezte, hogy az FTC kereskedelmi osztálya, amely 2012-ig Várszegi Gábor nagyvállalkozó, a Fradi labdarúgó szakosztályának egykori tulajdonosa kezében volt, parádés évet zárt. A Fradi 800 fajta termékéből, köztük pólókból, cipőkből, melegítőkből, zászlókból vagy éppen sörből, chipsből 800 millió forint bevételt kasszírozott tavaly. A haszon itt nem túl nagy, de a klubhoz való tartozás kifejeződése különféle termékek megvásárlásával nagyon szorosnak mondható. Volt olyan mérkőzés, amely során a Groupama Arénéban több, mint 600 Nike mezt értékesítettek. Pedig a Nike termékek nem olcsók. Magyarországon nincs még egy olyan csapat, amely hatszáz mezt ad el. Nem egy nap alatt, egy év alatt – mondta Kubatov.

A Chelsea vagy a Barcelona költségvetéséről az elnök elmondta, hogy az klubonként eléri az ötszáz millió eurót. A Ferencváros költségvetése 9 millió euró. Jelezte, ez az olló várhatóan tovább fog nyílni. A nagy klubok a sok pénzükből mindig többet és többet tudnak termelni. – Hagyjuk-e ezt vagy tegyünk ellene – tette föl a kérdést Kubatov Gábor. Hogy ezek a nagy klubok valaha utolérhetők-e, az kérdés, de a különbségek csökkentésére érdemes törekedni, mondta. Utalt ugyanakkor arra, hogy a nemzetközi szereplésben csoda kell ahhoz, hogy akár ez a jelenlegi Fradi labdarúgó csapat erősebb koncentrációval szép eredményeket tudjon elérni. A Bajnokok Ligája főtábláján a legkisebb költségvetésű csapat a Malmő 3,6, az őket előző Bate Boriszov 4,8 milliárd forintból működik. Az FTC évi 2,7 milliárdból gazdálkodik. A horvát Dinamo Zágreb 13,4 milliárd forintból üzemel. Költségvetésük tehát négyszerese a Fradiénak.

A jó nemzetközi eredményhez csoda kell tehát, hangsúlyozta az elnök. Kiemelte, hogy ennek ellenére őszintén hisz benne, előbb utóbb a nemzetközi kupákba az FTC-nek be kell kerülnie. A Bajnokok Ligájában – ha a főtáblára kerülne – az éves költségvetése közel a dupláját kapná a Fradi, 4 milliárd forintot. – Ha azt az évet, amikor a főtáblára jutunk jól meg tudjuk fogni, s ennek révén meg tudjuk magunkat erősíteni, s nem követünk el ordas nagy hibákat, akkor a Ferencváros minden évben a nemzetközi kupában fog szerepelni. Visszakerülve oda, ahová vágytunk – mondta értékelése zárásaként Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/23547/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?