Agyhalott

Csintalan Sándor

Érdekes minősítésekkel élt saját személyét érintően Csintalan Sándor, az MSZP egykori ügyvezető alelnöke, a Simicska Lajos tulajdonában lévő HírTv-ben, Lánchíd rádióban jobboldali újságíróként, műsorvezetőként felbukkanó kommunikátor az ATV-ben Kálmán Olga mikrofonja előtt január 4-én. Többször agyhalottnak, 35-ös IQ-jú szerencsétlennek igyekezvén feltüntetni magát.

Ha 50 felől visszafelé haladunk a 35-höz, akkor az intelligenciahányadosok értelmezésével foglalkozó sillabusz e csoport tagjait enyhén mentálisan visszamaradottaknak minősíti. Ha viszont 20 felől közelítünk a kategória 35-ös felső értékéhez, akkor a sillabusz határozott mentális visszamaradottságot állapít meg. Csintalan tehát az enyhén és a teljesen hülye emberek közé sorolta magát, ráadásul virulens paranoiájáról is információkat árult el, mondván: nem szeretné, ha azt a látszatot keltené, hogy üldözési mániája van. „Miközben üldöznek!” – tette hozzá.

Ezek után egy valamire való műsorvezető udvariasan megköszöni a vendégnek, hogy eljött, s befejezi a beszélgetést, elvégre egy szebb napokat is megélt, de most magát tök hülyének bemutató riportalannyal minek égesse magát. Az Egyenes Beszéd című produkció azonban ment tovább. Csintalant ugyanis a Mahír hirdetőoszlopainak elbontása kapcsán, újságírói minőségben hívta be az ATV. Azt nem mondták be róla, hogy ő most a Mahírt is tulajdonló Simicska Lajos első számú szövetségeseinek egyike, illetve azt sem, hogy szövetségesével együtt Orbán Viktor miniszterelnök ádáz ellensége. Megvallotta ezt ő magától is. „Az egyik fél mellett elkötelezett vagyok”. Az ellenfélről pedig így nyilatkozott: „Ha a hatalom úgy dönt, hogy nem tetszik a pofád, elvesszük amid van és kinyírunk.”

Enyhítő körülmény, hogy paranoiás agyhalottról van szó, így aztán nem kell minden szavát komolyan venni.

Azt azonban jó lett volna megtudni, hogy Simicska elv- és harcostársa hogyan látja a kialakult helyzetet. Erre azonban nem maradt remény, mert Csintalan a tények felől azonnal az általános politikai lózungok irányába vitte a beszélgetést, mondván: szerinte ez nem jogi, hanem politikai kérdés. Ebbe az utcába örömest besétált a műsorvezető is, jelezve, hogy a jogi részét majd rendezi Magyar György ügyvéd. Arról egy kukk sem esett, hogy a Fővárosi Közgyűlés jogsértések miatt szeptember 30-i ülésén október 31-iki hatállyal mondta fel a 2006-ban – Demszky Gábor főpolgármestersége idején – 25 évre megkötött szerződést. Felszólították a céget, hogy hatvan napon belül, december 31-ig távolítsa el mind a 760 hirdetőoszlopát a közterületekről. Erre azonban nem került sor, így a főváros cége, a BKK Közút január 2-án megkezdte az oszlopok bontását. A Fővárosi Törvényszék elutasította a Mahír ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, ennek ellenére a cég akadályozta az oszlopok bontását. A főváros ezért a rendőrség segítségét kérte. Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka azt nyilatkozta, hogy a Mahírnek új oszlopok felállításához semmilyen jogi alapja nincs, hiszen sem érvényes szerződéssel, sem közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik.

Röviden ennyi a történet lényege, jogi vonatkozása. Ez az a rész, amiről a mintegy húszperces beszélgetésében szó sem esett. A műsorvezető még érintőlegesen sem próbálta meg a témában a lényeg felé terelgetni riportalanyát.

Csintalan pedig örömest beszélt arról, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos konfliktusa nem a 2015 februári úgynevezett G-nappal kezdődött, amikor Simicska a nyilvánosság előtt szégyellnivalóan trágár jelzővel illette a miniszterelnököt, hanem már korábban, a média kezelésével kapcsolatban. Utalva itt diszkriminatív médiaadó tervére, amely főképpen az RTL Klubot sújtotta volna, érintve közben Simicska-érdekeltségeket is. Csintalan szerint azonban a hatalom a kormányhoz lojális, de kissé kritikus hangot nem viseli el. Aztán jött a fentebb már idézett mondat: „Ha a hatalom úgy dönt, hogy nem tetszik a pofád, elvesszük amid van és kinyírunk.”

Az, hogy emellett a kormány új mezőgazdasági politikát hirdetett, s a nagybirtokrendszer helyett a családi kisgazdaságok fejlesztésére helyezi a súlyt – ami nagyon is sértette a nagybirtokos Simicska érdekeit – nem vetődött föl a beszélgetésben. Sem az, hogy az útépítésekkel kapcsolatban is komoly érdekütközés volt a kormány és Simicska cégbirodalma között.

Kövér László, az országgyűlés elnöke erről egyebek mellett ezt mondta: „Az anyagi erő senkit sem jogosít fel arra, hogy demokratikusan választott politikusokat, kormányokat próbáljon a saját érdekében befolyásolni.” (…) „Simicska Lajos a mezőgazdasági, útépítő és médiavállalkozásait érő sérelmek miatt döntött a bosszú mellett.”

Az tehát egyáltalán nem fontos sem Csintalannak, sem az Egyenes Beszédnek, hogy ebben a konfliktusban alapvetően a nagytőke érdekei mennek szembe az állampolgárok érdekeivel. A nagytőke magánérdekét képviseli véd- és dacszövetségben Csintalan Simicskával, míg a közjóét az erre demokratikusan megválasztott kormányzat, a mindennek elmondott, a választók által mégis egyre inkább támogatott Orbán Viktorral az élen. Hiába próbálnak némelyek magukat szándékosan ostoba üldözöttnek láttatva ködösíteni, szerecsent mosdatva elfedni, hogy itt valójában bosszúhadjáratról van szó, ezzel csak a választók lényeglátását segítik tökéletesíteni.

A friss közvélemény-kutatások ezt pontosan mutatják.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/23671/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?