Célkeresztben Matolcsy és jegybankja

Az idei MNB-nyereség várhatóan 95 milliárd forint lesz

Érdekes vita színtere volt a legutóbbi Kormányinfó parlamenti helyszíne. A liberális média jeles képviselői visszatérően arra voltak leginkább kíváncsiak, „miért hagyják, hogy a Magyar Nemzeti Bank évek óta törvénytelenül költse el a nyereségét?”

Az érdeklődés intenzitása látszólag azért is lehetett ilyen magasfokú, mert a parlament néhány nappal korábban kivételes eljárásban korlátozta az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Azért mondom, hogy látszólag, mert az MNB ellen jó ideje politikai lejárató akció zajlik, amelynek a középpontjában az elmúlt öt év nemzeti banki sikerei állnak. A most elfogadott korlátozás révén a jövőben nem tudhatja meg a nyilvánosság az összes részletét annak, ha az MNB alapítványai például műkincseket, ingatlanokat vásárolnak, netán a közgazdászképzést támogatják.

A jegybank fenti típusú költéseivel kapcsolatos vita Matolcsy György jegybankelnök 2013-as hivatalba lépése előtt nem lángolhatott volna föl. Azon egyszerű oknál fogva, mert addig nem volt miből ilyen közcélokra költeni.

Addig ugyanis nem volt a jegybanknak nyeresége. Vesztése viszont annál inkább. Surányi György korábbi jegybankelnök – mint azt Lentner Csaba közgazdászprofesszor a minap elmondta – 1996-97 fordulóján mintegy 2000 milliárd forint veszteséget adott át az adófizetőknek. Simor András idején, 2009-ben például 126, 2010-ben 80, 2012-ben 39,8 milliárd forint volt a veszteség. 2013-ban pedig 203 milliárd forint veszteséget tervezett be Simor, ám Matolcsy márciusi beiktatása után nem veszteséget, hanem 26,3 milliárd forint nyereséget ért el a jegybank. Egy évvel később 28, 2015-ben pedig –­ hamarosan kiderülnek a pontos adatok – várhatóan 95 milliárd forint lesz a nyeresége.

Úgy fest, itt a bökkenő!

Ha ugyanis továbbra is vesztesége lenne a jegybanknak, ahogy korábban volt, meg az ország se járna Európa élén gazdasági növekedésben, akkor talán nem is lenne semmi gond. A veszteséget megtérítené a költségvetés, a gazdasági lejtmenettel pedig kínlódjon meg a kormány, gondolná az ellenzék vigyorogva. Elvégre legszebb öröm a káröröm. De ha nyereség termelődik, az adófizetőket nem terheli a jegybank működésének költsége, ráadásul a gazdaság is – köszönhetően az MNB-nek – kiemelkedően teljesít, akkor a politikai ellenfelek úgy vélhetik, érdemes nekiesni Matolcsynak, ne menjen olyan jól a szekér. Ha gyengül a jegybank, gyengül az ország is, gondolhatják. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök például azt mondta: „A helyzet szerintem roppant világos, ha a jegybanknak van vesztesége, azt meg fogja téríteni az állam. (…) Ha van nyeresége, azt be kell fizetni a kincstárba, kész. Ennél egyszerűbb összefüggés nincs. Aki ezt bonyolítja, az egy egyszerű összefüggést akar felpumpálni.”

Lentner Csaba – bár nem akart semmit felpumpálni – nagyon közérthetően a számok segítségével cáfolt: „Az, hogy az MNB nemzeti vagyonnal gazdálkodik, téves állítás. Az MNB-ben a közvagyonnal való gazdálkodás nagyon alacsony. A jegybank mérlegfőösszege (lényegében a vagyona – a szerk.) 12 640 milliárd forint. Ebben az effektív közvagyon 10 milliárd forint. Az MNB egy 10 mrd forinttal alapított egyszemélyes részvénytársaság. A jegybank nyeresége nem ebből a 10 milliárd forintból származik, hanem az aktív és passzív műveletekből, devizatranzakciókból, azok sikeres végrehajtásából lesz 2015-re is komoly nyereség. Ennek a nyereségnek a 10 milliárd forint állam általi jegyzett tőkéhez, az állam által rendelkezésre bocsátott vagyonhoz semmi köze.”

Vagyis a befektetett közpénznek semmi köze a csinos nyereséghez. A jegybanknak vannak olyan ügyei, tranzakciói, amelyeknél nagyobb érdek fűződik ahhoz, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra, mint hogy nyilvánosságra kerüljenek. Ez így van Amerikában, Lengyelországban vagy Szlovákiában. Bizonyos információk az euróövezeten belül is jó néhány jegybank esetében kiemelt védelemben részesülnek. Megszólalt az a Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője, akinek véleményében benne van, hogy a jegybankkal kapcsolatos információk nyilvánossága korlátozható.

Ausztriában például ezer darabos műtárgygyűjteménye van az osztrák jegybanknak, az Egyesült Államok jegybankjának több ezer darabos a műgyűjteménye. Lázár János leszögezte: „A kormány nem tud harmincmilliárdos értéktárgyprogramot indítani. És ezért a jövőben is számítunk arra, hogy nemzeti kincsek megvásárlása érdekében a nemzet érdekében álló kincsvásárlás ügyében a jegybank mozgósítja a rendelkezésre álló forrásait. Mint ahogy teszi ezt Amerikában.” Hozzátette. „Amit a jegybank megvásárol képet, vagy bármilyen eszközt, az mindannyiunké. Bennünket gazdagít és gyarapít. Közvagyon jön létre a jegybank pénzéből.”

Miközben a jegybanknak nő a saját vagyona, Magyarország az elmúlt öt évben megszabadult az IMF-hiteltől, pénzügyileg és gazdaságilag megerősödött, csökkentette az államadósságot, lezárta a devizahiteleket.

Surányi György egy 1996-os sajtótájékoztatón elégedettségének adott hangot az ország makrogazdasági teljesítménye okán, miközben a jegybank – mint fentebb írtuk – iszonyatos veszteségeket szenvedett el. „Örömteli veszteségek” – címmel olvasható ma is beszámoló az eseményről a 24.hu-n.

Persze, mindenkinek szíve joga, mivel elégedett, minek örül.

Márai azt írja: A legfájóbb kín örömet színlelni. Matolcsy György teljesítménye miatt nem kell kínlódni. Őszintén örülhetünk az ország fejlődésének, hogy Gyurcsány összeomlásközeli öröksége után öt évvel az ország gazdaságilag talpra állt, megerősödött.

Az MNB nélkül nem ment volna.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/25751/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Péter 2016-03-11 11:22:54
Széchenyi Istvánhoz mérhető teljesítményt nyújt Matolcsy György. Történelmi léptékben is kimagasló! Magyarország büszke lehet, hogy ilyen vezetői vannak. Nagyon tisztelem Matolcsy György munkásságát. Méltó, hogy minél többen elismerjék.
A balliberálisok nem ok nélkül gyűlölik! Nekünk attól sokkal több okunk van, hogy megbecsüljük és tiszteljük!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?