Gyurcsányi gyalázatok

Tömény cinizmussal ártatlanságot színlelve félrevezetve, becsapva az embereket

A minap Gyurcsány Ferenc feljelentette magát a Legfőbb Ügyészségen!

A lépés nem hétköznapi. Normális esetben az emberek többnyire menekülnek a bíróságoktól, de hát kivételek mindig akadnak. Vagy az emberek vagy az ügyek tekintetében.

Gyurcsány Ferenc az Európai Bizottságtól (EB) kapott Altus-megbízás miatt igényelt jogszolgáltatást. Ismeretes, Gyurcsány cége előbb a magyarországi fejlesztéspolitika működésének ellenőrzésére kapott másfél milliárd forintot (ötmillió euró), majd további 120 millió forintos megbízást söpörhetett be Lengyelországban végzendő hasonló tevékenységre. Szakértők szerint az ötmillió eurós összeg kiugróan magas a tanácsadás terén. A megbízás akár Kelet-Közép-Európa sikersztorija is lehetne, ha politikai színezete nem vetne sötét árnyékot az ügyre. Az Európai Bizottság akár egy politikailag független nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégre is bízhatta volna a feladatot, nem egy politikus négyfős cégére, de nem ezt tette. Dobrev Klára, Gyurcsány felesége, az Altus vezérigazgatója igyekezett tompítani a dolgot jelezve, az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget – köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat – magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól. Utalt rá továbbá, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt, mintha ez bármit is változtatna az ügy megítélésén.

Egyébként a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke maga tette közzé, hogy az elmúlt években 1-2 millióval, 2014-ben pedig 16 millió forinttal támogatta pártja működését. A megbízás egyébiránt napi 3 millió forintos bevételhez juttatja a céget. Csak érdekesség: ez percenként 2700, fél óra alatt 800 ezer forintos bevételt jelent.

Orbán Viktor miniszterelnök nem habozott néven nevezni a lényeget. "Én ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió még nem láttam. (…) Nem kétséges, hogy miről beszélünk. Arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártcélokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja."

A kormány már tavaly kérte az Európai Bizottság vizsgálatát Altus ügyben, a testület azonban visszautasította a kérést. Később Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben fordult a bizottsághoz, hogy hozza nyilvánosságra az Altussal kapcsolatos összes adatot. Az Európai Bizottság ezt is elutasította. Ugyanakkor a lengyel kormány eljuttatott egy dokumentumot a magyar kormány részére, amelyben bejelenti, hogy – a magyar kabinethez hasonlóan – nem kíván együttműködni az Altus-szal, figyelemmel arra, hogy ezt pártfinanszírozásnak tekinti.

Az EB egyébiránt nem először gyakorol kegyet Gyurcsánnyal szemben. Emlékezhetünk az úgynevezett konvergenciaprogrammal kapcsolatos 2006-os „trükközésre”. A tagállamoknak minden év tavaszán be kell nyújtaniuk aktualizált makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseiket. Az Európai Bizottság Gyurcsánnyal kivételt tett. Megengedte Magyarországnak, hogy a hazai gazdaság állapotát bemutató jelentését tavasz helyett a magyar parlamenti választások után, szeptemberben nyújtsa be. Ezzel az Európai Bizottság a Gyurcsány-kormány cinkosává vált, befolyásolva a 2006. áprilisi parlamenti választásokat, amit így újra az MSZP nyert meg. Gyurcsány 2006 májusában Őszödön szocialista párttársainak így fogalmazott: „trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette”, hogy győzelemmel túléljék a választásokat.

Az Európai Bizottság migráns ügyben is számíthat régi szövetségesére. Gyurcsány ezúttal sem azt nézi, mi jó Magyarországnak, mi az érdeke a magyaroknak. Látványosan kiáll az EB bevándorlást lehetővé tevő álláspontja mellett, miközben az uniós országok egymás után fordulnak szembe Merkellel, Junkerrel, akarva-akaratlanul is belátva az Orbán Viktor által közel egy éve meghirdetett migránskezelési mód helyességét.

Pedig a DK vezetője akár a nemzeti érdekekért is sorompóba állhatna.

A lázári uniós forráspolitikának köszönhetően Magyarország 108 százalékát volt képes hasznosítania a 2017-13 közötti keretet, ami kiemelkedő kormányzati teljesítmény. Ebből 3500 milliárd forint ment közút- és vasútfejlesztésre, viszont ezen összegből a magyar vállalkozók legfeljebb 1-4 százaléknyi pénzhez juthattak hozzá. A többit a kimódolt uniós bürokrácia a nyugati cégek számára tette elérhetővé. Bizonyos továbbá, ha a DK a magyar kormány rendszeres brüsszeli feljelentgetése helyett inkább a kormányzat szövetségeseként lépett volna fel a különböző ügyek érdekében, még nagyobb sikereket érhetett volna el Magyarország. Úgy fest azonban, hogy a valódi magyar érdekeikért folyó harchoz nem füllik a foga a DK-vezérnek.

„Ha nincs semmiféle mutyi az Altus és az Európai Bizottság megállapodásában, akkor az Európai Bizottság hozzon nyilvánosságra minden olyan dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy milyen szempontok alapján választották ki az Altust” – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap.

Miközben az EB Brüsszelben újfent megtagadja a magyar kormányzati kérés teljesítését, addig Gyurcsány itthon elmegy a Legfőbb Ügyészségre és feljelenti magát. Tudván tudva, hogy ha formálisan megfelelő volt a közbeszerzési eljárás, amin az Altus nyert, s aminek az ellenkezőjét az EB a nyilvánosság kizárásával nem engedi bebizonyítani, akkor azon a jog eszközével nehéz fogást találni. Annál látványosabb viszont ismét trükközni, cinikus vigyorral az arcon lobogtatni a papírt, hogy bűncselekmény hiányában a legfőbb ügyész elutasította a feljelentést. Tömény cinizmussal ártatlanságot színlelve, s ezúttal is félrevezetve, becsapva az embereket.

Persze, ahogy a balladai Ágnes asszony lepedőjén is örökre ottmarad a képzeletbeli vérfolt, úgy Gyurcsány se tudja lemosni magáról az összejátszás szégyenét, a Magyarország ellenes érdekek következetes és gyalázatos szolgálatát.

Ellenük az emberközpontúság, a tisztesség és a nyilvánosság a legjobb orvosság. Talán éppen ezért erősödik napról napra Orbán bevándorlás- és kvótaellenes politikájának nemzetközi támogatottsága és tartósan oly alacsony a DK népszerűsége.

3
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/25822/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Magdi 2016-03-13 20:18:20
A II. világháború előtt mindenki maga finanszírozta a pártját, és a választási kampányát. Aki képviselő akart lenni a saját pénzéből finanszírozta, vagy a sponzorai finanszírozták, de egyik párt sem kapott több száz milliót a választási kampányához állami pénzből. Birtokok mentek rá csak arra, hogy egyik tagja képviselő akart lenni.
Válaszolok
István 2016-03-13 15:58:40
Ha az ügyészség helyében lennék, megragadnám az alkalmat és jogilag ellehetetleníteném a további működését!!! Esetében szóba jöhet burkolt hazaárulás is.Mélyebben belefolynék a vörösiszap perbe is. Sorolhatnám az egyéb gazdasági csalásait is.
Válaszolok
CsipkeRózsa
CsipkeRózsa 2016-03-13 14:34:38
Már teljesen begyurcsányosodtál, nem unod?

Mennyit fizetnek neked azért a sok hülyeségért és hazugságért?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?