Sirtalanság

Nagy kérdés, hogy valóban elhunyt-e már az érintett hölgy?

Lassan megnyugodni látszanak a kedélyek Kiss László, az úszóválogatott volt szövetségi kapitánya ügyében. Magas közbizalmat igénylő közfeladatot jelentő tisztségeiről a közvélemény robbanásszerűen kialakult nyomására lemondott. S várható az is, hogy megvonják tőle a díszpolgári címet Százhalombattán, ahogy a róla elnevezett százhalombattai uszoda homlokzatára is új név kerülhet hamarosan.

Kiss László nem zárta ki a perújrafelvétel lehetőségét. Úgy fogalmazott: társaival együtt koncepciós per áldozata volt, ezért perújrafelvételt fog kezdeményezni. Zamecsnik Péter ügyvéd szerint azonban az ilyen kezdeményezésnek, amely egy több, mint ötven évvel ezelőtti esetre vonatkozik, nagyon csekély az esélye, hogy sikeres legyen. Akkor lenne rá reális esély, ha az érintett hölgy maga kérné az újratárgyalást, mégpedig azért, hogy megváltoztassa akkori vallomását. De mert az illető már nem él, így ez a variáció kizárható. Az ügyvéd szerint Kiss inkább az ártatlanságának hangsúlyozására említett egy olyan lépést, amelyet aztán sosem fog, vagy nem is tud megtenni.

Nagy kérdés, hogy valóban elhunyt-e már az érintett hölgy? Zamecsnik Péter kész tényként kezeli, hogy a hölgy már nem él, ahogy Gyárfás Tamás is ezt nyilatkozta róla. Nincs mód arra, hogy meghallgattassék a nemi erőszak kényszerűségből a másik oldalon részt vett főszereplője. Ugyanakkor az ügy eme vonatkozásáról nem közölt kétséget kizáró dokumentumot se az ügyet kirobbantó privatkopo.hu, se a fullank.hu portál, ahogy a nyilatkozók sem álltak elő ilyennel.

A közvélemény e szomorú tényállítást az elmondások alapján elfogadta, nyugtázta, abba beletörődött. A kételkedés most éppúgy nincs jelen a közvéleményben, ahogy Kiss László feddhetetlenségéhez sem férhetett szemernyi kétség sem évtizedeken át egészen a leleplező írások minapi megjelenéséig.

De mi van akkor, ha a kérdéses hölgy mégsem halt meg? Mi van akkor, ha köszöni szépen, jól van, s ha kérnék, még vallomást is tenne? Nem feltétlenül a bíróság, inkább a közvélemény ítélőszéke előtt. Lehet, hogy megváltoztatná az akkori vallomását, ami az egyetlen esély lenne Kiss László ártatlanságának bebizonyítására. De az is lehet, hogy nem változtatna rajta, csupán elmondaná, hogy ő hogyan emlékszik az 1961-es sajnálatos eseményekre. Ezzel persze nem erősítené a Kiss László-féle kísérletet ártatlanságának bizonyítására.

Elképzelhető az is, ahogy a nemi erőszak története az uszodában terjedt anno szájról szájra, úgy a megtámadott hölgy is elmesélhette néhányszor a történetet baráti társaságban, amikor még nem volt ekkora súlya a szavainak.

Az is lehet, hogy a hölgy most is él, csak éppen fél kiállni a nyilvánosság elé, hiszen olyan nevek érintettek az ügyben, mint például a sokak számára óvatosságot kérő Gyárfás Tamás vagy az ügyvéd Zamecsnik Péter. Ők valószínűsíthetően Kiss László elmondása alapján képviselik ezt az álláspontot.

De jó lenne, ha olyan világot élnénk, hogy az esetleg életben lévő áldozatnak nem kellene félnie semmitől és senkitől. Nyugodtan jelentkezne, elmondaná, hogy az ő emlékei szerint mi történt, s akkor végleg pont kerülhetne az ügy végére.

Nem kizárt persze, hogy szavaitól egy-két üvegpohár még leesne az asztalról és darabokra törne, de a társadalom a teljes igazságot szeretné tudni!

A tisztánlátásra elementáris erejű az igény. Hiszen Kiss László menekülésszerű távozását már úgy is ki tudta kényszeríteni a közvélemény, hogy csak egy részét ismerte a történteknek. Ha van az ügyben további konspiráció, annak is ki kellene derülnie. Ennek fölfejtésére csak a közvélemény ereje képes.

A magunk részéről őszintén reméljük, mivel nem láttunk semmiféle bizonyítékot róla, még azt sem tudni, hol van a sírja, hogy csak ráfogták a hölgyre, hogy elhunyt, s előbb-utóbb felfedi magát.

Márcsak azért is, mert akinek a halálhírét költik, az hosszú életű lesz a földön.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/26427/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?