Orbángyalázás, fehér kesztyűben

A hazugság, mint politikai krédó, emberöltőkön át jól fizetett.

Avar János Népszavában írt minapi jegyzetét valószínűleg a soha révbe nem érő vágy villamosán utazgatva gondolhatta ki.

A pártállami időkben nagy befolyással bíró liberális megmondóember most Orbán Viktoron igyekezett fogást keresni Szabadulni a szavaktól című dolgozatában. Felidézte a miniszterelnök parlamentben tett minapi kijelentéseit. Ezek így szólnak: „sohasem voltam vagyonos ember, nem is voltam, nem is leszek”, és „sosem volt, sosem lesz, most sincs semmilyen strómanom”.

A durva kérdésekre adott igaz válaszok valószínűleg emészthetetlennek bizonyultak Avar számára. A jegyzetíró bizonyosan elképedt attól, hogy egyszerű, tömör kijelentő mondatokról van szó, valóságtartalmukat azonban mégsem tudja kézből kontrázni. Nem tudja azt odavágni kéjes vigyorral az orcáján, hogy nem igaz miniszterelnök úr, magának van strómanja: a neve pedig Buga Jakab. Mint ahogy legnagyobb sajnálatára avval sem tud rápirítani Orbánra, hogy megjelöli, merrefelé leledzenek azok a kacsalábak, amelyeken legalább öt kastély forog hatalmas földterületre támaszkodva, szimbolizálva a miniszterelnök vagyonosságát. Ezzel bizonyítva a nagyérdemű számára azt, hogy Orbán Viktor hazudott. Ezt nagyon szeretné egyszer végre dokumentálni Avar, de sajnos a tények hiányoznak hozzá.

Ezért ülhetett föl a vágy villamosára, ahol élvezkedve elképzelte, hogy egyszer majd mégiscsak fülön csípik a miniszterelnököt. Fölidézte Nixon elnök példáját, aki tagadta, hogy adót csalt volna, illetve hogy akadályozta volna az igazságszolgáltatást. Ám később kiderült, hogy többszázezer dollár adót kellett pótlólag befizetnie, a Watergate-botrány vizsgálata során pedig az ominózus magnószalagokon az elnök saját hangja bizonyította, hogy igenis akadályozta az igazságszolgáltatást.

„Eszem ágában sincs őt megvádolni, csak a fentiekre gondolva jelzem, hogy ha netalántán mégis lenne az a vagyon és akadnának ama strómanok is, akkor e szavai őt is örökre üldözni fogják” – mondta végtelen udvariassággal, a ’rossz az, aki rosszra gondol’ alapelv álságos hangsúlyozásával Avar Orbánról. Miközben megpukkad a dühtől, hogy nem tud a magyar miniszterelnök több mint negyedszázados politikusi regnálásából egyetlen olyan epizódot sem fölemlíteni, amely csak kicsit is hasonlítható lett volna Nixon bukfenceihez.

Ez azonban nem törte meg egy pillanatra sem, hiszen gyalázkodni lehet úgy is, amúgy avarosan, zavaros viszonyokat teremtve. Jól látszik, hogy a szerző nem türelmes, nem bízik benne, hogy tényleg hazugságon kapják Orbánt. Ezért úgy dönt: elég az olvasóval elképzeltetni, hogy egyszer majd bebizonyosodik, hogy a kormányfő vagyonos ember és még strómanja is van.

Mézesmázos Havelkaként azonban hozzáteszi – mert gusztusmentes ármánykodása ellenére azért jófiúnak akar látszani – hogy, „eszem ágában sincs őt megvádolni.”

A felemlegetett Nixon sajtóértekezlete 1973-ban volt, amikor Avar első négy éves washingtoni kiküldetését élvezte, mint a Magyar Nemzet tudósítója. Aztán lehúzott az Újvilágban még egyszer négyet. Korábban a Népszabadságnál töltött egy évtizedet, 2002 óta pedig a Vasárnapi Hírek című liberális hetilap egyik vezetője.

Ez csak annyiban érdekes, hogy ha Avar mindig oly szenvedélyesen kereste volna az igazságot, akkor már a Népszabinál megpendíthette volna, hozzátéve persze – hogy esze ágában sincs Kádárt megvádolni – de nem lehetetlen, hogy ő lehet Nagy Imre gyilkosa. Vagy – mai példát említve – Gyurcsány esetében nyugodtan emlegethetné állandó jelzővel az egykori kormányfőt. Hókarú Nauszikaa helyett hazudós Gyurcsányról írhatna nap mint nap, Őszöd után teljes joggal.

Avarnak azonban jobban esik olyan helyen gyalázkodni, ahol az teljességgel alaptalan.

A hazugság, mint politikai krédó, emberöltőkön át jól fizetett.

Ma már – szerencsére – nem lehet olyan jól megélni belőle, mint a pártállam idején vagy a liberális terror idején Magyarországon a rendszerváltás után, 2010-ig.

Az talán nem a vágy villamosa, hogy a gyalázkodás ideje is lejár előbb utóbb. Nem beszélve a gyalázkodókéról.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/26544/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?