Sólyom és a „kíméletlen, erőszakos” Orbán(-kormány)

Valójában az SZDSZ jutatta a köztársasági elnöki székbe

A rezsim fő jellemzője az erőszakoság, a központosítás, a kíméletlenség, ezzel a szükséges reformokat is teljesen félreviszik – mondta Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke az Orbán-kormány oktatáspolitikájáról az Eötvös József Csoport minapi összejövetelén az Index tudósítása szerint. Próbáltam más hírforrás beszámolóját is fölkutatni, sikertelenül. A jelek szerint csak ez a médium élvezte a szervezők bizalmát. Tudják, az az Index, amelyik legutóbb arcátlanul belehazudta a nyilvánosság arcába, hogy a miniszterelnök fiát, Orbán Gáspárt a TEK hozta haza missziós útjáról Ugandából. Amiből egy szó sem igaz, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosan cáfolta az információt, de a rosszindulatú kitaláció addig hathatósan mérgezte a közvéleményt. Pontosan jelezve a hírportál morális mélységét.

Sólyom csak kivételes alkalmakkor szokott nyilvánosan megszólalni, de most valamiért elérkezettnek látta az időt, hogy az oktatáspolitikával összefüggésben rossz színben tüntesse föl az Orbán-kormányt. Nyers megfogalmazása voltaképpen fölfogható úgy is, hogy magát Orbánt próbálta erőszakos, kíméletlen vezetőként jellemezni. Hogy miért, kérdés?

Talány, persze, hogy a kormány és a közoktatás képviselői között zajló folyamatos párbeszéd miért vinné félre a szavakban Sólyom által is szükségesnek ítélt reformokat.

Ha valaki, akkor a felkészült szakember nagyon jól tudja, hogy a magyar oktatási rendszer rosszul teljesít. A gyerekek tudásszintje folyamatosan süllyed. Az önkormányzatok által fönntartott iskolák eközben csődbe jutottak, az állam 1200 milliárd forint adóssággal vette át a rendszert. Ezt már a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idejében a Magyar Tudományos Akadémia vezette szakértői csoport által összeállított úgynevezett Zöld könyv is kimutatta. E súlyos örökség rendbetételéhez látott hozzá a kormány, s már a megújított közoktatási rendszeren kell további változtatásokat eszközölni az olajozottabb működés érdekében. Erre a kormány teljes nyitottságot mutat, folyamatosan tárgyal, a megbeszélések részeredményei napról napra gyarapodnak.

Ebben a helyzetben áll ki Sólyom László. S ahelyett, hogy segítené a tárgyalásokat, jobbnak látja dehonesztáló jelzőkkel illetni a kabinetet, végső soron gyengíteni Orbán Viktort, s a megbeszélések kormányzati résztvevőinek tárgyalási pozícióját.

Vajon mi lehet Sólyom László igazi szándéka? Valóban aggódik-e azért, mert esetleg félrecsúsznak a szükséges reformok? Netán épp a reformok mielőbbi megvalósítása ellen dolgozik? Például azért öltött kockás inget maga is a XII. kerületi Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolánál, hogy volt államfői tekintélyét az ávós nagypapával rendelkező Pukli István nevével is fémjelzett törekvések mellett vesse latba?

Ez a magatartás azért is meglepő, mert a mai világban a közoktatás megreformálása során is különösen nagy szükség van a hiteles értékek mentén való kiállásra, ami a politikával való kapcsolatát a hajdani MDF-től, a lakitelki sátortól, Antall József barátságától indító Sólyom Lászlótól kiváltképp elvárható. A közoktatás bő negyven éves pártállami rendszere, majd a rendszerváltozás utáni SZDSZ-es dominanciája komoly pusztítást vitt végbe azon a területen, amely a magyar gazdaság és társadalom holnapját vivő gyermekink oktatását-nevelését lenne hivatott biztosítani. Itt nincs helye ideológiai bújócskának, ávós csemetékkel való összekacsintásnak. Persze, csak akkor nincs, ha a volt köztársasági elnök valóban az az ember, akit a társadalom nagyobbik fele elkötelezett konzervatív felfogású tekintélynek tart.

Mennyire meghökkentek sokan, amikor 2010 áprilisában Pokorni Zoltán megfogalmazta személyes véleményét arról, hogy szerinte nem Sólyom László lesz 2010 augusztustól a köztársasági elnök. Tizenegy értelmiségi nyílt levélben követelte, hogy ő legyen továbbra is az államfő. Köztük Karátson Gábor, Kopp Mária, Lányi András, Majtényi László, Mellár Tamás, Tölgyessy Péter, Vida Gábor. De nem lett. Talán azért, mert Schmitt Pál nagyobb bizalmat élvezett a kormány előtt álló, a rendszerváltozást beteljesíteni hivatott óriási jogalkotási, alkotmányozási feladatok véghezvitelében. Nélküle talán azóta se volna új Alaptörvénye Magyarországnak.

2005-ben a MDF és a Fidesz közös jelöltje volt Sólyom László a szocialista Szili Katalinnal az államfői tisztért folytatott küzdelemben. Kétségtelenül Szilinek állt a zászló, hiszen az MSZP-SZDSZ koalíció simán megválaszthatta volna. Akkor csak azért sikerült nyernie Sólyomnak, mert az SZDSZ tagjai nem szavaztak, a hivatalos indoklás szerint nem akartak politikust látni az államfői székben, leszámítva azt a három liberális képviselőt, aki Szilire adta a voksát. Valójában így az SZDSZ juttatta pozícióba.

A társadalom konzervatív fele nehezen felejti továbbá, hogy a Sólyom vezette Alkotmánybíróság akadályozta meg a Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényjavaslat hatálybalépését, amelynek célja inkább a pártállami idők politikai bűnöseinek megnevezése volt, mintsem a tényleges büntetés.

De a Sólyom László nevéhez fűződó Alkotmánybíróság döntött arról is, hogy nem volt helye reprivatizációnak a rendszerváltás után, mert az akkori – végső soron korrekciója ellenére azért sztálini eredetű – alkotmányból nem vezethető le. Ennek nyomán kétszer vették el a tulajdont a magyar emberektől: 1945-53 között és a rendszerváltozás után, amikor nem adták nekik vissza. Nem lehetett újraosztani a tulajdoni alapokat. A liberális piacgazdaságban pedig az esélyegyenlőség kétes értékű. A döntés nyomán szakadt ketté a társadalom a nagyon gazdagok vékony és a nagyon szegények vastag rétegére.

Ezt a rendszerváltoztatás előtt senki sem óhajtotta. Mégis így lett. Nem erőszakosan, nem kíméletlenül, de – Sólyom közreműködésével –könyörtelenül.

Orbán Viktort még sosem kapták rajta, hogy nem a közjót szolgálta. Erőszakosan? Kíméletlenül? Ezt csak sértődött emberek állíthatják, akik kockás ingben demonstrálnak és akiknek savanyú a szőlő. Akik elvesztették a bizalmat. Talán nem véletlenül.  

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/26970/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?