Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

Semmilyen korrupció nem megengedhető

A korrupció várhatóan a vádak között fog szerepelni a kormánnyal kapcsolatban a 2018-as választási kampányban – vetettem föl a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Hozzátéve, hogy az eddigi intézkedések az új közbeszerzési törvény, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók kötelező igénybevétele mellett tud-e, akar-e, fog-e a kormány új intézkedéseket hozni.

Lázár János válaszában aláhúzta, minden nemzetközi európai uniós összehasonlítás azt mutatja, hogy teljesen a régiónak megfelelő számok szerepelnek a kutatásokban és a fölmérésekben. Hasonló a V4, vagy a közép-európai országok korrupciós indexe, mint Magyarországé. Utalt rá, hogy tehát semmiben nem lógunk ki a sorból. Ennek ellenére a korrupcióval szemben a kormány zéró toleranciát hirdetett, tehát a kabinet álláspontja az, hogy semmilyen korrupció nem megengedhető. Ennek jegyében van új közbeszerzési törvénye az országnak. A miniszter jelezte, abból látszik, hogy jó a törvény, hogy sokan szeretnék megváltoztatni. Látható, hogy mit szeretnének és hol szeretnének rajta változtatni, mert valóban egy jóval szigorúbb közbeszerzési rendszer van ma Magyarországon. Jól látszik, hogy a kormány minden közbeszerzésnél megoldotta azt a problémát és megválaszolta azt a kritikát, amit Brüsszel megfogalmazott. Brüsszel szerint a korrupció nem abban nyilvánul meg a közbeszerzések területén, hogy hogy van kiírva a közbeszerzés, hanem abban, hogy hányan pályáznak. Az Európai Bizottság úgy gondolkodik, és ebből jönnek a korrupciós indexek, hogy amelyik közbeszerzésre egyedül pályázik valaki vagy egy pályázó van, ott korrupció van. Így veszik nyilvántartásba a közbeszerzéseket. Ez természetesen egy őrültség, félreértés ne essék. De olyan versenyszabályokat hoztunk létre, hogy minden nagy közbeszerzésre 7, 8, 10, 12 vagy 14 pályázó van. Tehát érti a kormány az Európai Bizottság kritikáját, törekszik az együttműködésre.

Lázár János kiemelte, nálunk van az első új közbeszerzési törvény az EU területén, az irányelvet, iránymutatásokat Magyarország alkalmazza. Sokkal szigorúbb a rendszer, mint korábban volt, és sokkal nagyobb versenyre ösztönöz. A közpénzfölhasználásnak az az érdeke, hogy minél nagyobb legyen a verseny, amikor valaki közpénzre pályázik. Az a cél, hogy minél kedvezőbb föltételekkel tudja az állam a közpénzt fölhasználni, elkölteni, mert ez csökkenti az árat vagy növeli a beruházás minőségét.

A miniszter rámutatott, versenyt generál az új közbeszerzési törvény. Szeptemberben a kormány átnézi, hogy hogyan működik az új rendszer. Lesz társadalmi vita erről a kereskedelmi kamara és mások bevonásával, és megnézi a kabinet, hogy még mit tud tenni a korrupciós vádakkal szemben.

Lázár János ugyanakkor jelezte, hogy ez nem fogja megoldani azt a problémát, hogy az ellenzéki képviselők a következő másfél évben a parlamentben csak a korrupcióról fognak beszélni. Szerintük a korrupció a legfőbb probléma az országban.

A miniszter emlékeztetett, hogy a minap megjelent egy összehasonlítás: Magyarország egy rangsorban a hatodik legkorruptabb ország, és számos médiumnak a címlapján és a vezető hírében jelent meg ez a sor. Senki nem olvasta el a tanulmányt, hogy miért került előkelő helyre Magyarország. Azért –mutatott rá a miniszter –, mert az egészségügyben adott hálapénzt korrupciónak számolta a nemzetközi kutatás. És az kérdés, hogy a magyar társadalom a hálapénzről korrupcióként gondolkodik-e. Ebben egyáltalán nem biztos Lázár János. Megoszlanának a teremben is a vélemények, ha nem a kamerák előtt folyna beszélgetés, hogy a hálapénz az vajon korrupciós pénz-e. Ezt nehéz megítélni Magyarországon.

A hivatalos álláspont természetesen az, hogy korrupciós pénz. Ilyen volumenű, ilyen nagyságrendű, ilyen szerepű hálapénz nagyon kevés helyen van, mint Magyarországon. Van hálapénz, csak a szerepe, a nagyságrendje és a volumen- és a rendszerszervező képessége az teljesen más – zárta válaszát a miniszter.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/27869/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?