Politikai pecsenyesütő pedagógusok

Pukli tüntet    Foto: Magyar Nemzet

Összejöttek a Tanítanék Mozgalom résztvevői és kimondták, ami a szívüket nyomta. Pukli István például azt: „akkora egyest kapott „Viktor, hogy nem fér bele a hátizsákjába!” Hát igen, egy ilyen bátor kijelentéstől hamar megkönnyebbül az ember.

Az is nagy örömforrás, ha hazug módon ki lehet mondatni a jelenlévőkkel, hogy nem hallgatták meg őket, miközben az oktatási kerekasztal folyamatosan ülésezett. Az aktivista Törley Katalin nagy megkönnyebbüléséhez annak kitálalása vezethetett, hogy ennek kapcsán Balog Zoltánt miniszter is nyilvánosan leosztályozhatta. „Sajnálom Zoltán, többre számítottunk, ez bizony egyes, megbuktál!”

Majd attól járta át a Törley szívét a melegség, hogy az iskola legrosszabb tanulói közé sorolhatta Rogán Antalt, Kósa Lajost, Lázár Jánost.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert például azért ültette szamárpadba, mert azt merészelte mondani, hogy „ne a tanárok választhassák meg munkaadójukat, nehogy a farok csóválja a kutyát.” Hogy aztán Törley kielégülten visszavághasson: „Mi vagyunk a farok? Te vagy a farok, János!” Nagyszerű. Oktatási színvonal felsőfokon! Csak halkan tesszük hozzá, hogy a munkaadók és a munkavállalók hierarchikus viszonyának kialakult világrendje van. Lehet erre köpködni, farkazni, tüntetést szervezni, csak egyet nem: az ezt tagadó anarchiát demokráciának nevezni…

Orbán Viktor azért kapott egyest, mert Törley szerint a miniszterelnök azt akarja, hogy „mindenki elhülyüljön” és „tudatlan kéz legyen”. Az elhülyüléshez vezető út nem lenne talán egyenesebb és rövidebb, ha a szabad tankönyvválasztás révén mindenki abból tanítana, amiből akar? Netán az, hogy csökkentsék a pedagógusok óraszámát, hogy a kevesebb tanítási órával okosabbá lehessen tenni a kezeket? Hogy 18 évnél alacsonyabb legyen az általános tankötelezettség, hogy még az utolsó pillanatban is próbáljuk megmenteni a tanulással nehezebben boldoguló gyerekeket? Inkább engedjük szélnek őket fiatalabban, képzetlenebbül? Anélkül, hogy mindent tőlünk telhetőt megpróbájunk jobb sorsra térítésük érdekében?

A fenti követeléseket ugyanis – helyesen – nem fogadta el a kormány a tárgyalások során.

De a kockásingesek, kockásesernyősök számára legfontosabb, hogy ezen a szombaton is összeülhetett a több ezer főt számláló osztályozó értekezlet. Hogy ezúttal is föllármázva a közvéleményt meghozhassa fenti hangzatos döntéseit.

Csakhogy az osztályozó értekezlet asztalához 110 200 pedagógus lett volna hivatalos. A KSH 2014-es adata szerint ugyanis ennyi tanár és tanító dolgozik az általános és középiskolákban.

A pálya tehát nagyon lejt! Igaz, nem a tüntetők, nem a gyerekeket kicsinyes politikai érdekek mentén felhasználni igyekvő politikai pecsenyesütők felé.

A pedagógusok többsége felelősséget akar minden szinten. Minőségi szakmai munkát szeretne végezni, hogy versenyképes tudást nyújthasson a gyerekeknek. S az ehhez szükséges feltételek megteremtésért fog össze.

Nem a bazár előtt, hanem a tantermekben. Szükség esetén a tárgyalóasztalnál.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/27904/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?