Torz bicikli Szárszó szimbóluma

Az ellenzéki összefogás jelképe            MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Farkasházy Tivadar humorista, publicista kertjében idén is hagyományosan megrendezett, immár XV. Szárszói Találkozó ezúttal se tudta összébb kovácsolni az ellenzéki pártok képviselőit. Jóllehet ennél előrébb való célt nem is tűzhetett volna zászlajára a széthúzás, az összefogásra való képtelenség megszüntetésért küzdő ellenzéki személyiség. A tanácskozás szimbólumaként megmaradt az a torz bicikli, amelyet egymásnak háttal ülve ketten hajtanak – ellenkező irányba.

A balatoni összejövetelen nem vett részt az MSZP mainstreamje, akiket az ott lévő nagy elődök: Szekeres Imre, Lendvai Ildikó vagy éppen Kovács László sem tudtak igazából pótolni. Ez önmagában is jelzi, mennyire hajlanak az egymás felé való közeledésre a baloldali politikai erők.

Eljött ugyan Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, Törley Katalin és Pukli István, a Tanítanék Mozgalom két vezetője, Gulyás Márton, aki februárban leszerelte a Nemzeti Választási Iroda két tábláját. A bíróság garázdaság bűntette miatt nem jogerősen elítélte és egy évre próbára bocsátotta. Kiragasztott plakátjain azt hirdette: „A demokrácia szünetel."

A demokrácia valóban szünetelne? Ezen a frappánsnak szánt megfogalmazáson akkor sem kapta föl senki a fejét szerte, legfeljebb a politikai szimpatizánsok csettinthettek a jópofaság olvastán. A demokrácia ugyanis egyetlen pillanatra sem szünetelt Magyarországon, 2010 óta pedig pláne nem. A Tisztelt Ellenzék legnagyobb szomorúságára. Ezért esélytelenek. Ezért beszélnek szenvedélyesen az ellenzéki személyiségek az összefogásról, meglebegtetve a szélsőségesen radikális Jobbikal való összeborulás esélyét is. Hátha így többséget érnének el, s le tudnák váltani a jelenlegi kormányt.

Éhes disznó makkal álmodik. Ide a hatalmat, bármi áron!

A demokrácia ugyanis az a fegyver, amelyet az ellenzék évek óta egyszerűen képtelen használni. Ez az egyetlen olyan eszköz, amellyel legitim módon le lehetne váltani Orbán Viktor rendszerét. Ez az eszköz azonban 2010 óta nyilvánvalóan nincs a kezükben. Régi, de aktuális kérdés ma is, mennyire adta a többség a felhatalmazást számukra 2002-ben, amikor az utolsó pillanatban pár tizeddel előzte meg az MSZP-SZDSZ szövetség listája a Fideszét a szavazás első fordulójában, s amikor a hírek tele voltak a különböző választásicsalás-gyanús események taglalásával. A 2006-os választásokon való Gyurcsány-„győzelem” pedig nyilvánvaló csalással született, azaz hazugság, félrevezetés következménye volt. Lett is belőle ribillió szeptemberben, amikor nyilvánosságra került a választások előtt elmondott Őszödi beszéd.

Nem véletlenül válaszolnak haragos nemmel az általuk Szárszón feltett kérdésre: megreformálható-e Orbán rendszere? Nem, mondta Farkasházy, csak erővel lehet leváltani. Soha nem adjuk fel! Az indulatnak szélsőségesebb reakciója volt, amikor Juhász Péter, az Együtt alelnöke beszédében jelezte: „nyulakkal állunk szemben, akik tigrisnek álcázzák magukat”. A közönségből ekkor valaki megkérdezte, hogyan lehet tigrissel szakmai párbeszédet folytatni, amire jött szintén a hallgatóságból a válasz: „Sehogy, le kell lőni!” (Forrás: Népszabadság). Juhász nem határolódott el e megjegyzéstől, de Gulyás Márton és Kovács László lényegében megtette ezt.

Száz szónak is, ha tetszik Szárszónak is egy a vége, a hatalmat csak demokráciával lehet megszerezni az ellenzéknek is. Ez azonban ott nincs. A többségi akarat általuk való megszerzése szimpla vágyálom.

A demokrácia megszerzéséhez bizalomra van szükség. Olyan személyiségekre, akiknek a választók elhiszik, hogy valóban a többség érdekében akarnak, s ráadásul jót cselekedni. Valószínűleg ezért üdvözölték nagy örömmel a megjelent Pukli, Törley, Sándor Mária, Gulyás Márton féle kvartettet, akik még a politikában nem (nagyon) kompromittálódtak. A dörzsölt politikus öregrókák talán bennük láthatják a szárszói meghívó szövegében megidézett Hófehérkét, akit reményeik szerint hét ellenzéki törpe(párt) keres meg összefogási ajánlatával. Hófehérkét szívesen tolnák előre, miközben szoknyája alatt ugyanazok a politikai rohamosztagok készülődnének a hőn áhított hatalmom megszerzésére, mint eddig. S aminek rendkívül súlyos következményeit mindig az ország, a magyar nép volt kénytelen elviselni, terheit cipelni.

A jelek szerint azonban a magyarok átlátnak a szitán. Nem véletlenül oly gyér az oktatás vagy az egészségügy problémái mentén összehívott tüntetések társadalmi támogatottsága. Miközben a tüntetések zajlanak, aközben fehéren-feketén nyilvánvalóvá vált, hogy az eddig folytatott gyakorlat csődbe vitte például az oktatásügyet mind pénzügyileg, mind a gyerekek tudásának versenyképessége tekintetében. A szükségszerű reformok pedig egyebek mellett magukban foglalják az egészségügy, az oktatás dolgozóinak jelentős fizetésemelését. A kormány fejlesztéspolitikai célkitűzései pedig a munkakörülmények további hatékony javítását célozzák. Lásd a megújult megyeszékhelyi kórházak után a tervezett fővárosi kórházfelújításokat, illetve a Kelenföldi pályaudvar közelébe álmodott új, XXI. századi színvonalú szuperkórház megépítését.

Emlékeznek: Medgyessy Péter az Orbán Viktorral folytatott választási tévévitában a 2002-es választások előtt azt mondta, hogy a Fidesz lakásépítési programja nagyon jó. Győzelmük esetén megtartanák, csak éppen jobban csinálnák! Nos, győztek. De nemhogy megtartották vagy tovább fejlesztették volna a programot, hanem egyszerűen megszüntették.

A demokrácia tehát egyáltalán nem szünetel Magyarországon. Nagyon is dolgozik. Azt támogatja, aki igazat mond, akiben a bizalma van.

S ezt még puskagolyóval sem lehet megmásítani. Bármennyire is szívesen ábrándoznak rajta kétségbeesésükben némelyek!

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/28108/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
József
József válasza: Péter bejegyzésére 2016-06-21 16:43:43
Nem ez volt az utolsó. Ezt az információt viccnek szánták. :(
Válaszolok
Péter 2016-06-21 15:12:27
Állítólag az idei volt az utolsó. Kár!
Szívesen elnéztem volna őket jövőre is. Ezeken az ordas libsiken mindig jókat derültem. De hova fognak ezentúl csoportterápiára járni?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?