Piros lap Jávor Benedeknek

Szándékosan lábra ment

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Európa Parlamenti képviselője ezúttal is páros lábbal csúszott be Magyarországnak! Tudományos előélete dacára megengedte magának, hogy pontatlan sajtóinformációkra alapozva jelentse föl hazáját, miközben könnyedén utánanézhetett volna, mi a valóságos helyzet. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) a felcsúti kisvasút ügyében küldött beadványt.

A szervezet eleddig nem keresete az ügyben hazánkat, de ha keresi, a kormányzat mindenben készséggel áll rendelkezésre.

Jávor a brit Telegraph félrevezető számaira hivatkozva írta meg feljelentését. Eszerint a mintegy 600 millió forintnyi uniós támogatás elnyeréséért napi 2500–7000 utassal számolt a fejlesztés. Az átadás utáni első hónapban pedig csak napi 30 fő utazott csak a vonaton. A téves adatokat eredetileg az Átlátszó szivárogtatta ki.

Csepreghy Nándor államtitkár szerint a nyilvánosságra hozott és széles körben ismertté vált dokumentum nem a felcsúti kisvasútra vonatkozik, hanem a Bicske-Lovasberény szélesnyomtávú vasútfejlesztésre, amelynek csak egy meghatározott részét képezi a felcsúti szakasz. Elmondta továbbá, hogy nem a kormány, hanem a felcsúti Puskás Ferenc Futball Akadémia, mint pályázó ígért meghatározott számú utast a kisvasútra, a kormány ezt a vállalást közvetítette az Európai Bizottság felé. A beruházók pontosan rögzítették, hogy évente 10 ezer utazóra, tehát naponta 28 főre tettek vállalást pályázatuk benyújtásakor. Csepreghy Nándor kiemelte, az eddigi látogatottsági adatokat figyelembe véve a szám megalapozott és pontos. Rámutatott, a felcsúti kisvasút fejlesztése egy turisztikai koncepció része, amely kapcsolódik a Váli-völgy többi fejlesztéséhez, növelve a térség turisztikai teljesítőképességét. A Vértes és Etyek hasonló fejlesztései is ebbe a sorba illeszkednek, ahogyan az ország más helyszínein megvalósuló hasonló beruházások, például a börzsönyi, a lillafüredi vagy a szilvásváradi fejlesztések.

Jávor Benedek az ATV-ben nem jelentett ugyan fel senkit, helyette viszont dehonesztáló nyilatkozatot adott a kabinet működésével kapcsolatban. Ami önmagában nem baj, nem tilos, főleg egy ellenzéki politikustól. Annyi azonban elvárható lenne, hogy mondandója legalább köszönőviszonyban legyen a valósággal. De – mint látni fogjuk – ennek sem volt köze hozzá. Marasztalásában arra utalt, hogy „Magyarország kormánya brüsszeli nézőpontból meghökkentő dolgokat művel.” Megállapításai arra vonatkoztak, hogy hazánknak több elszámolási vitája van az Európai Bizottsággal a 2007-2013 között igénybe vett uniós források tekintetében.

A forint-euró árfolyamváltozás miatt Magyarország 400 milliárd forintot nyert: 8200 milliárd helyett 8600 milliárd forint lett a lehívható végösszeg. Az adatok szerint ennél többre, 9750 milliárd forint értékben köttetett szerződés önkormányzatokkal, cégekkel, vállalkozásokkal az uniós források felhasználására. A kormány az előző ciklusban fejlesztési forrásként kapott 9750 milliárd forintból összesen 70 ezer pályázati nyertesnek fizetett ki 9223 milliárd forintot. E két érték között vannak azok a vitatott projektek, amelyeket a kormány átvitt a 2014 és 2020 közötti időszakra. A vitatott ügyek rendezésére összesen 623 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére. Az Európai Bizottság normálisnak tartja, ha a teljes keretösszeg kettő százalékában zajlik vita.

Tehát nem arról van szó, hogy Magyarország kormánya meghökkentő dolgokat művelne, hanem – épp ellenkezőleg – arról, hogy minden operatív program esetében kevesebb, mint két százalék értékű a vitás ügy. Ez pedig az unió szerint normális mértékű.

A vitás programok között van az aszfaltkeverő ügye, az Öveges Program, korrekciós értéke 2,1 milliárd forint, a Regionális Operatív Program fölfüggesztése 34,6 milliárd forint értékben, a Környezet és Energetikai Operatív Program 24,7 milliárd forint értékben, a társadalmi infrastruktúra fejlesztése 10,6 milliárd forint értékben és egy újabb KEOP-os program 4,7 milliárd forint értékben. Az unióval összesen tehát 201 milliárd forint értékű a vita, amelyet a 623 milliárd forintos rendelkezésre álló forrásból lehet rendezni. Ha minden vitában alulmaradnánk, még akkor is 423 milliárd forinttal zárna Magyarország. Az aszfaltkeverő ügye azonban időközben már kedvező megállapodással rendeződött úgy, hogy Magyarországnak egyetlen fillér vesztesége sem lesz belőle.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 2007-2013 között „Magyarország 108%-on zárta az európai uniós fejlesztési időszakot, azaz rendelkezésre álló keret 108%-át kötötte el. Lengyelország 101%-ot, Csehország 95%-ot, Szlovákia 89%-ot, Románia 74%-ot használt föl. A magyar államapparátusban szolgálatot teljesítő több száz kollégának a munkáját dicséri az, hogy 2013-ban az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint Magyarországot az a veszély fenyegette, hogy az akkor már rendelkezésre álló 8600 milliárd forinthoz képest 500 milliárdot veszít. Ehhez képest 9223 milliárd forint lett kifizetve.”

Jávor Benedeket mindez azonban nem érdekli. Sokkal jobban figyel a pontatlan sajtóinformációkra, amelyekkel eredményeket nem lehet ugyan elérni, de a közvéleményt ideig-óráig félre próbálja velük vezetni.

A történet vége persze óriási kudarc, fölsülés, ahogy most is. Jávor azonban – úgy fest – ezt sokkal szívesebben vállalja, mint a tényszerű, hazafias EP-képviselői munkát.

A képviselő nem most először csúszott be páros lábbal Magyarországnak, mondhatni szándékosan lábra ment. Talán még azzal is számolt, hogy durvasága esetleg sérülést okoz. Ezt azonban őt egyáltalán nem bánja. Sőt!

Becsúszása nyilvánvalóan piros lapot érdemel.

Remélhetőleg 2019-ben, a következő EP választáson a szavazók fel is mutatják majd neki!

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/28143/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?