Kubatov, ne takarodj! 2.

Az a vágyuk, hogy ártsanak

Kubatov ne takarodj címmel néhány hónapja szintén jegyzetet írtam a Fradi elnökének védelmében. Igazából röstellem, hogy Kubatov védelmére kell valakinek is kelnie, hiszen maguk az eredmények azok, amelyek leginkább mellette szólnak. De azok nagyon! Minden egyéb fogadatlan prókátorkodás úgy tűnhet föl, mintha valaki elvtelenül, rosszul értelmezett barátságból, ne adj’ Isten önös érdekből igyekezne kiállni valaki mellett. Pedig hát nem erről van szó. Éppen az ellenkezőjéről.

Hiszen adott egy patinás sportegyesület, ezen belül annak országosan is legnépszerűbb labdarúgó csapata, amely Kubatov Gábor több, mint öt éves elnöksége alatt látványos fejlődésnek indult. Közben elkészült a csodálatos Groupama Aréna, amelynek megépültéért több elnök küzdött, Furulyás János, Ináncsy Miklós, de az erőteljes politikai ellenszélben a balliberális hatalom, benne a szabad szemmel alig látható, de az érdekérvényesítésben bivalyerős SZDSZ-szel rendre megtorpedózta.

A fradista, legyen az ultra, vagy csak egyszerű szurkoló, akinek a szíve a Fradi indulóra hevesebben ver, a meccsekre nem feltűnősködni, kellemetlenkedni jár, csak egyszerűen szórakozni. Reménykedni abban, hogy nyer a csapat. Országszerte 1,6 millió szimpatizánsa van a klubnak, e hatalmas tömeg döntő többsége nem az ultrák közé tartozik.

Ők annak látják az eseményeket, amik. Ha győz a csapat örülnek, míg zajlik a meccs, sportszerűen biztatnak, szurkolnak, ha biztonsági okokból ellenőrzik személyi azonosságukat a stadionba lépés előtt, ennek gondolkodás és ellenkezés nélkül eleget tesznek, hisz tiszta a lelkiismeretük. Tudják, hogy odabent szurkolni, szórakozni akarnak, nem pedig randalírozni. Hogy az elmúlt időszakban milyen sok örömük volt a szurkolóknak a csapatukban, szinte elmondani sem lehet. A nemzetközi porondról való balszerencsés távozást leszámítva sikert sikerre halmozott a csapat. Utcahosszal nyerte meg a bajnokságot, tagjaiból többen sikerrel szerepeltek az Európa Bajnokságon, kiemelkedő teljesítménye alapján Nagy Ádám jó pénzért elszerződhetett az olasz bajnokságba, s a frissen indult pontvadászatban a Fradi három meccsből három győzelemmel áll a tabella élén. Ezért is érthetetlen, hogy a szurkolók egy része, az ultrák folyamatosan szemben állnak Kubatov Gáborral. Alapvetően a vénaszkenner alkalmazása miatt alakult ki a konfliktus. Hogy miért ódzkodnak a szigorú beléptetőrendszer miatt, nem tudni, mindenesetre tény, hogy mióta ez működik, nem volt rendbontás Fradi meccseken a stadionban. Így nem kellett a Ferencvárosnak sem alkalmanként sokmilliós büntetéseket fizetni a rendbontó szurkolói magatartás miatt, az amúgy is kiszámított kötségvetésből. Furcsa is volt látni az Európa Bajnokság közvetítésein a petárdázó, fegyelmezetlenkedő szurkolókat. Hál’ Istennek, itthon egy ideje elszoktunk e látványtól, ami nem kis büszkeség minden sportszerető magyar ember számára.

A legutóbbi tüntetés időzítése különösen „jól” sikerült. Az ultrák akkorra szervezték a Fradi-elnök távozását követelő megmozdulásukat, amikor az FTC 6-2 arányban kiütötte a bajnokság egyik reményteljes sikercsapatát, a Diósgyőrt. Előtte a Honvédot, korábban a Szombathelyt fektette kétvállra. Ennek ellenére csak úgy zúgott a „Kubatov, takarodj!” Azt nem tudom, ha például három vereséggel kezdett volna a csapat, akkor mit skandáltak volna. Csak nem azt, hogy „Kubatov, ne takarodj?” S még az is lehet, hogy tankokkal demonstráltak volna a Hősök terén. Szóvivőjük szerint nekik csak a Fradi a fontos, érte rajonganak, érte tüntetnek, mindenfajta politikai motiváció, segéderő nélkül.

De vajon melyik fradista szurkoló nem örül, ha jól megy a csapatnak?

Szóval, van itt valami fránya ellentmondás.

Kubatov szerint a Jobbik áll a Fradi-ellenes megmozdulások hátterében, amit az ultrák képviselője cáfolt. Azt személyes tapasztalatból tudom, hogy a meccseket a helyszínen bojkottáló, a játékot kivetítőkön, a stadionon kívül figyelő ultrák között több jobbikos is akad, akik közös élményüket azonnal meg is szokták osztani a Facebook-on. Mint ahogy az is tény, hogy a Kubatov elleni tüntetésről is a Hír TV számolt be legrészletesebben, amely az utóbbi másfél évben egyértelműen a párt (Jobbik) szócsöve társmédiumaival, a Magyar Nemzettel és a Lánchíd rádióval együtt. A Jobbik felső vezetésében pedig ma is vannak olyanok, akik hajdanában a Hypós-féle vezetés alatt tartoztak a Fradi-ultrák korifeusai közé. Az mindenesetre jól kitapintható, hogy ezek az ultrafiúk valahogy mindig szembe mentek a Fradival, miközben féltéglával verték a mellüket, hogy ők milyen nagy fradisták.

Az is tény továbbá, hogy a balliberális politikai erők mindig is a Ferencváros eliminálására törekedtek, amitől a klub 2002 és 2010 között bizony nem is volt nagyon mesze. S az is tény, hogy a Jobbik létezése kizárólag a ballibek érdeke, mint ahogy megalakításuknak a hátterében is ők bábáskodtak.

Hogy Kubatovnak igaza van-e abban, hogy a Fradi-ellenes tüntetések mögött a Jobbik áll, elképzelhető. Ahogy az ellenkezője is. Mindenesetre a magyar kormánypárt elnökének nem illik a levegőbe beszélni. Mögötte olyan információs bázis dolgozik, amely könnyedén elláthatja az egyik legfőbb poliikai főnököt valóságos információval.

Az viszont kétségbevonhatatlan, hogy a tüntetések a jót rossznak igyekeznek beállítani. A nemzet kincsét, a végre nevéhez méltóan, kitűnően prosperáló FTC csillogó üvegpoharát akarják megrepeszteni, hogy az amúgy is meglévő országos kisugárzása a sikerek révén nehogy nagyobb legyen. Ez a cél pedig egybeesik a ballibek alapvető célkitűzéseivel. Ha már nem sikerült a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai érában elpusztítani a Fradit, mint Cato vágya szerint Karthagót, és a helyét behinteni sóval, akkor maradék eszközeikkel igyekezzenek mindent megtenni, hogy a csapat népszerűsége minél kisebb legyen. Körülötte folyamatosan álljon a balhé, hogy a kívülállók azt gondolják, egy ilyen együttest nem lehet szeretni, attól el kell fordulni.

Azt, hogy az ultrák és a ballib politika közös úton menetel, nem bizonyította idáig senki. Mint ahogy annak ellenkezőjét se.

A vágyuk azonban minden bizonnyal az, hogy ártsanak. Ebben pedig – úgy fest – nagy az egyetértés! Valódi céljuk a Fradi halála.

Pedig a nóta azt mondja, Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz! Ezt pedig a tömegek éneklik, nem pedig egy jóindulatúnak nem nevezhető érdekszövetség dudorássza.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29091/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?