Lázár munkájával védi Orbán Viktort

Lázár munkája a kormány satbilitásának kulcskérdése

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter izgalomban tartja az ellenzéki sajtót. Akkor is, ha szabadságon van – mint jelenleg -, s akkor is, ha dolgozik. Különösen a Népszabadság mutat különleges aktivitást ezen a téren. A szerkesztők és munkatársaik mintha folyamatosan egy képzeletbeli patikamérleggel járkálnának a kezükben, amellyel azt méricskélik, hogy az adott pillanatban nagyobb-e vagy éppenséggel kisebb Lázár hatásköre, befolyása. Ezt általában közvetlen találkozások alkalmával meg is kérdezik a minisztertől, aki ilyenkor szerényen, mosolyogva azt válaszolja, hogy neki a hatáskörváltozási kérdésekről valójában fogalma sincs. Ő egyszerűen dolgozik, teszi a dolgát, végrehajtja a miniszterelnök utasításait és kész. Hogy mások mit gondolnak afelől, hogy egyik nap erős embernek számít, a másik nap gyengébbnek, ezzel a kérdéssel nem tud mit kezdeni.

Amikor például Rogán Antal miniszter lett, s a kommunikáció irányítása az ő minisztériumában összpontosult, akkor is összevissza jártak a találgatások. Lázár János pedig továbbra is megtartotta heti Kormányinfóit – mint mondta, Orbán Viktor kérésének megfelelően. Ennek nyomán kiderült, hogy ezek az alapos heti gondolatcserék maradtak továbbra is a hazai közvéleményformálás legfőbb fórumai, az itt elhangzó világpolitikai megállapításokra figyel a külföld, leggyakrabban az Európai Unió. Lázár János sosem mondott egyetlen dehonesztáló szót sem Rogán Antalra, ahogy a Portik-vád kapcsán is egyértelműen kiállt mellette mondván, egy bűnöző vallomása nem mértékadó, a kormányzat nagy hibát követne el, ha bármiféle alapot adna neki.

Napjainkban az a Népszabadság kormányzati körökkel kapcsolatos izgalmi állapotának tárgya, hogy az a bizonyos láthatatlan patikamérleg legújabban merre billen ki: lefelé avagy felfelé.

Billenhet lefelé, gondolhatják, mert a kormánydöntés értelmében Seszták Miklós miniszterhez került a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank felügyelete. Lázár János ezt is nyugodtan vette tudomásul, utalva rá, hogy szívesen átadja bárkinek az általa ráncba szedett területeket.

Éppenséggel azonban mozdulhat felfelé is a mérleg, hiszen nemrég döntött a kormány a Lázár János vezette stratégiai és a Varga Mihály vezette gazdasági kabinet felállításáról. A változások során létrejött egy olyan helyettes-államtitkári poszt is, amelynek leendő gazdája előzetesen áttekinti a gazdasági és a stratégiai kabinetnek érkező iratokat és a kabinettől a kormány elé kerülő előterjesztéseket. A kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár határoz arról, hogy az előterjesztés kimeríti-e a meghatározott követelményeket. Véleményezi és utóegyezteti azokat.

Az új poszt Lázár Jánoshoz tartozik, a közigazgatási államtitkárságnak ötödik helyettes államtitkáraként.

A Népszabadság kapuőrnek titulálja az új poszt várományosát. Továbbá azon elmélkedik, hogy vajon ki fogja betölteni ezt a pozíciót. Kissé lebiggyedt ajakkal állapítja meg, hogy a beosztás várományosa Lázár János bizalmi embere. A lap tehát, midőn kénytelen-kelletlen bevallja saját tanácstalanságát Lázár pillanatnyi fajsúlyának megállapításával kapcsolatban, szomorúan konstatálja, hogy a tények szerint Lázár János mégiscsak erősödött a kormányon belül. Kérdés, ha ezeket a teljesen értelmetlen, sehová sem vezető, sokkal inkább a lapot lejárató találgatásokat mellőzné a Népszabadság, hiányoznának-e valakinek ezek a helykitöltő szövegek. Netán azért van erre szükség, hogy a lap minél fontosabbnak, minél bennfentesebbnek, minél informáltabbnak mutathassa magát? Nem törődve azzal, hogy így válik rendszeresen nevetségessé?                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Szóval, ha erősödött a kormánydöntéstől Lázár, akkor biztosan nem a személyes barátság miatt. Köztudomású, hogy Lázár János L. Simon Lászlót is barátjának nevezte, mégis menesztette az államtitkári pozíciójából, mert nem volt elégedett az L. Simon által felügyelt területek fejlődésével.

Lázár János Spéder Zoltánt is a barátjának nevezte, akinek postával kapcsolatos érdekeltségeinek felügyelete éppen most került át Seszták miniszterhez. Ergo Lázár nem tudja megvédeni Spédert akkor sem, ha akarná.

A lényeg azonban az, hogy Lázár erejét nem a baráti kapcsolatok adják, hanem a tisztességesen, jó minőségben elvégzett munka. Talpnyalással, nyálcsorgató kilincseléssel nála nem lehet előbbre jutni. Eredményekkel, teljesítménnyel annál inkább.

Gyanítom, Orbán Viktor is ezt szereti benne. A nagy munkabírású, hűséges, becsületes, hatáskörén soha túl nem terjeszkedő minisztert. Aki tudja a helyét, tisztában van azzal, hogy a miniszterelnök utasításai alapján kell az adott kereteken belül a legtöbbet kihoznia magából.

Ehhez persze alapvetően intelligencia kell.

Hogy ezt kimutatja-e az ellenzék patikamérlege vagy sem, azt nem tudom.

De hogy Lázár János munkája a kormány stabilitásának kulcskérdése, az biztos.

S aki Lázárra vadászik, az valójában Orbánt célozza. Lázár pedig nem testével, hanem kiemelkedő munkateljesítményével védi leghatékonyabban Magyarország miniszterelnökét.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29254/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?