Nincs hova kenni a korrupciós gyalázat szutykát

Mengyi Roland az őt ért méltánytalanságért hamis vád miatt indíthat eljárást. Ezt azonnal meg is teszi, amint megnyílik rá a lehetősége.

A nyár a fesztiválok, a tűzijátékozás időszaka. A tűzijáték érdekes jelenség. Miután kilövik, kisvártatva durran egy nagyot, kivirul, csillog-villog, ragyog, hogy a következő pillanatban kialudjon, elsötétüljön, s a tűzvirág maradéka füstölögve zuhanjon a talaj felé. Azután csöndben megsemmisül.

A 168 óra minapi korrupciós cikkével kapcsolatban jutott eszembe mindez, amelyben a borsodi fideszes képviselőt igyekszik besározni, pontosabban rajta keresztül a magasan ülő állami vezetőket próbálja kellemetlen, korrupciógyanús helyzetbe hozni. Ez a sztori igazi célja.

Nem baj, hogy nem igaz, hogy Mengyi Roland nem kért vissza a sikeres pályázat után tíz millió forintot, ahogy a későbbi pályázati pénz ötven százalékának visszacsorgatásáról szóló hírek is valótlannak látszanak.

Azt Futó Barnabástól, Mengyi jogi képviselőjétől tudjuk, hogy a képviselő találkozott azokkal a kapcsolattartókkal, akik a pályázati pénz megszerzése körül bábáskodtak. Ez teljesen természetes, hiszen minden helyi képviselő egyfajta kapcsolattartói munkát végez az általa képviselt terület vállalkozói, önkormányzatai és más szervezeti, illetve a kormányzat között. Már csak azért is, hogy tájékozott legyen és minden törvényes segítséget megadjon adott esetben a pályázóknak a megcélzott források megszerzéséhez.

Azt is Futó Barnabás mondta el, hogy Mengyi ezeken a találkozókon nem kért semmiféle pénzt munkája honorálásáért. Nem árt megemlíteni, hogy tavaly télen – amikor az állítólagos korrupciós folyamat zajlott – egyáltalán nem kellett sürgetni a pályázati pénzek kifizetését. A kormánypártnak éppen az volt az érdeke, hogy kisöpörje a kasszát, hogy a pályázók minél előbb pénzükhöz jussanak. A kabinetnek ugyanis el kell számolni az Európai Bizottsággal, s ahhoz a valóságos tényadatok kellettek.

Emlékezetes, Magyarország a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban a rendelkezésre álló uniós forrásokat 108 százalékban használta föl, minden környékbeli országnál nagyobb mértékben. Ehhez az is kellett, hogy az utolsó kifizetési időszakot 2015 végéig a leghatékonyabban kilhasználja a kormány. Futó Barnabás tájékoztatott arról is, hogy az ominózus ügyben egy éve nyomoz a NAV, s ez idő alatt nem vált szükségessé Mengyi meggyanúsítása, sőt még tanúként való meghallgatása sem. Időközben a NAV átadta az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek, de a folyamatban azóta se történt érdemi változás.

Mengyi Roland az őt ért méltánytalanságért hamis vád miatt indíthat eljárást. Ezt azonnal meg is teszi, amint megnyílik rá a lehetősége. Jelenleg azonban csak feljelentést lehet tenni, az eljárás megindulására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az alapügy befejeződött.

A nyári tűzijáték tehát fölrepült, pukkant egyet és a szemete sötéten hullik lefelé. Ugyanannak a sötét lyuknak az irányába, ahonnan fellőtték. Ott végzi, ahol az összes többi hasonló próbálkozás fogja a 2018-as választási kampány végéig. Mert sajnos még sok ilyen izzadságszagú próbálkozással kell szembenéznie a kormányoldalnak.

A lényeg azonban a megalapozatlanság. Mert a gyalázatot nehéz ugyan lemosni, erre játszik nyilván az ellenzék. A legfontosabb azonban, hogy ne lehessen hova kenni, s akkor nincs hova ragadjon a szutyok. Így lemosni se kell.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29292/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?