Illés Zoltán csúnyán lépre csalta magát

Óriási türelme van a Fidesznek, hogy Illést a mai napig megtűri tagjai között.

Érdekes riportot közölt az ATV Illés Zoltánnal, a Fidesz kormány volt környezetvédelmi államtitkárával. A téma a Városliget felújítása volt, illetve Illés háborgása a munkálatok ellen, amelyet sajátos okból ellenez a volt környezetvédelmi korifeus.

Illés már korábban is exponálta magát a Ligetben a fakivágások ellenében. Emlékezetes „jelenetében” egy, a tiltakozók ellen adminisztrative intézkedő rendőrrel szólalkozott össze. Amikor az emelt hangon kommunikáló fideszes politikust kérte a rendőr, hogy ne kiabáljon, akkor Illés még emeltebb hangon, homlokát a rendőr homlokához szorítva kiáltotta, hogy nem kiabál. Érdemes felidézni, hogy hangzik ez az ő tolmácsolásában. „Úgy kezdődött, hogy én a kicsinyke ujjacskáimmal feszítettem le a drótocskákat a Városligetben a fakivágási munkaterületet eltakaró fekete molinóról. Vigyázva, be ne szakítsam a fóliát. Mire azt mondja az ott posztoló rendőr, hogy rongálás, amit teszek, mire érveltem, hogy nem az. Mire ő beledugta az orrát az arcomba és üvöltött, mire én sem voltam rest, én is beledugtam az orromat az arcába és nyolcszor akkorát üvöltöttem, amitől úgy megijedt, hogy elkapta a fejét, minek következtében leesett a sapkája, és azzal, ahogy kapkodott utána, nevetségessé vált. Sajnálom, de amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.”

Érdekes, egyben szerintem Illés számára nagyon komikus jelenet volt, egyáltalán nem vált az egykori magas rangú politikus dicsőségére.

Illés Zoltán egyébiránt érdekes figura.

A volt Jugoszláviából telepedett át az anyaországba. Édesapja kereskedő ember volt, sokakat szolgált ki termékeivel, tegyük hozzá, tisztességesen. Az Illés család befolyásos, nagy kommunista család volt, arrafelé mindenki tudta ezt. Az áttelepült Zoltán fiúk útját is lehetett így egyengetni az egyetemre.

A fiatalon politikussá lett Illés Zoltán már az első szabadon választott magyar kormányban, a konzervatív Antall-kabinetben is tisztséget kapott. Ám sokáig nem tartott a bizalom, hiszen miután tüntetést szervezett a saját kormánya ellen, rövid úton menesztették.

Illés gyökereitől sosem tudott szabadulni. A rendszerváltozás idején a liberálisként nyilvántartott Fideszben még politikailag jól érezhette magát, ám az 1998-ra konzervatív értékeket képviselő első Orbán-kormány idején már valószínűleg nem volt igazán otthonos számára ez a politikai család. Emlékezetes, hogy ő volt a kisgazdák által irányított Környezetvédelmi Minisztérium ellenzéket megszégyenítő, legádázabb kritikusa. A legkisebb lehetőséget is kihasználva támadta saját kormánya minisztériumát. Csakúgy, mint Antall József idején.

Több SZDSZ-es politikus mondogatta annak idején: nincs Illés magatartásában semmi különös. Ő az SZDSZ-hez tartozik, csak a FIDESZ-ben teljesít szolgálatot.

Illés Zoltán azóta is a Fidesz-ben állomásozik. Hogy valójában kiket segít, ezek után nem nehéz kitalálni. Érdekes módon akkor a szavát se lehetett hallani, amikor az előző ciklusban az Orbán-kormány államtitkáraként szolgálhatott. Mihelyst azonban megszűnt ez a kedvező pozíciója, s ismét mezei Fidesz-tag lett belőle, kitört belőle a kritikus hang. Igyekezett belekötni mindenbe, amivel úgy gondolta, hogy árthat a Fidesznek és Orbán Viktornak.

Magát szakmailag nagyon nagyra tartja. Szívesen terjesztette azt magáról, hogy a rendszerváltás idején ő dolgozta ki a Fidesz környezetvédelmi programját. Ez persze nem igaz, megvan a Fidesznek az a szakembere, aki ezt a munkát jó minőségben elvégezte. Az első Orbán-kormányban nem véletlenül töltötte be a környezetvédelmi tárca államtitkári posztját.

Ilyen előélet után, pusztán indulatból, ártani akarásból nem lenne fontos Illésnek bolondot csinálnia magából. A bevezetőben említett ATV beszélgetésben azt érzékelteti ugyanis, hogy a Városliget rekonstrukciójának akkor van értelme, ha a munkálatok nyomán bővül a zöldterület mértéke. Mintha nem bővülne. Arról a rekonstrukcióról beszélünk, amelynek törvénybe foglalását annak idején szavazatával maga is lelkesen támogatta. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Kormányinfókon és más fórumokon is nem egyszer hangsúlyozta, hogy a Ligetben a jelenlegi 60 százalékról 65-70 százalékra bővül majd a zöldfelület mértéke. S ezt Illés is jól tudja.

Ebben a számban pedig nincs benne az úgynevezett Liget 2 projekt, amely a Nyugati pályaudvar Liget felé eső részének zöldterületté való alakítását jelentheti. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a pihenni akaró állampolgároknak olyan mindegy, milyen mélységű talaj tetején nő ki a fű, zöldellnek a cserjék, a bokrok. Fontos, hogy olyan érzése legyen az embereknek, mint akik a parkban sétálnak, kikapcsolódnak, jól érzik magukat. Azaz a Liget rekonstrukciója anélkül is nagyobb zöldfelületet jelent 2018-ra, hogy a Liget 2 projektet hozzákapcsolnánk.

Gyanítom, tisztában van ezzel Illés Zoltán is, de indulatai ezúttal is lépre csalták. De az is lehet, hogy ellenséges megnyilatkozásait alapvetően bolsi-liberális gyökerei táplálták.

Óriási türelme van a Fidesznek, hogy Illést a mai napig megtűri tagjai között.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29352/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Peter 2016-08-11 13:24:49
Illes egy seggdugasz hálàtlan fasz..
Sosem tudta hogy kell viselkedni.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?