Fékezett habzású intellektus és a „Mengyi-ügy”

Elemében van a Népszabadság. Végre kihalászhatott egy olyan témát, amely többszöri felemlegetésével tréningben tarthatja olvasói indulatait. A Mengyi Roland borsodi parlamenti képviselő nevéhez kapcsolt „korrupciós” ügyről gyors egymásutánban két jegyzetet is közölt a lap, függetlenül attól, van-e a témában új információja vagy sem. Amolyan csámcsogós írások ezek, amelyek nem felejtik el fölemlegetni minden alap nélkül azokat a kormányzati neveket, amelyek viselőit valójában a leginkább szeretnének beszennyezni, besározni, végső soron a politikai süllyesztőben látni.

Közlik a 168 óra által lehozott lehallgatási jegyzőkönyv teljesen összefüggéstelen részleteit. Az értelmetlen hablatyból érdekes módon csak azok a politikusok azonosíthatók, akiken a megszerzett – egyelőre kétes hitelességű – lehallgatási anyagok segítségével a Népszabadság rúgni akart egy jó nagyot. Beszélnek alkotmányos költségről, a vezetők hallgatólagos jóváhagyásával történt visszaosztásokról a szóban forgó vállalkozóktól. Alkalmat teremtenek arra, hogy a román és más országok példáit felemlegetve – kellő gyanú esetén – legszebb álmaikról beszéljenek, amikor kormányfők „kóterbe” kerüléséről írnak vágyakkal dúsított tintával.

Ez az indulatokra építő, megalapozatlan lihegés voltaképpen nem más, mint sanda óhajok pótszere. Azzal ugyanis nemcsak az ellenzéki sajtó, hanem maga az ellenzék is tisztában van, hogy demokratikus eszközökkel 2018-ban nem tudja leváltani az Orbán-kormányt. Ezért aztán minden egyéb eszközt bevetnek annak érdekében, hogy akár bűncselekmény inszinuálásától sem visszariadva próbáljanak útilaput kötni az érintettek talpa alá.

Elfelejtik idézni az ügyben Kósa Lajos frakcióvezetőt, aki lényegében az egész parlamenti Fidesz-csoportot képviselve utasította vissza a vádakat. Nem egyszerű tagadásról van tehát szó, hanem arról, hogy az egyik legilletékesebb pártfórum, meggyőződve arról, mi történhetett, kiáll a besározott képviselő mellett. Ezzel nem pusztán a mundér becsületét védi, hanem saját bizalmi tőkéjét is kockáztatja a valóság védelme érdekében.

Természetesen a nyomozás még zajlik. Folyamatban lévő ügyben egyetlen nyomozó hatóság sem ad ki információt. Az ügy lezárultáig tehát még lehet voldemortozni, hogy a Harry Potter kedvelők számára is legyen izgalmas meseszála az ügynek, lehet tapodni a bizonytalanság ingoványán, tunkolni a rágalmazás édes-savanyú szaftjából.

Mint ahogy azt is meg lehetne írni, hogy az érintett képviselő hamis vád alapján nyomban feljelentést tesz, ha ennek jogi lehetősége megnyílik, vagyis az alapügy befejeződik.

Lényegében ugyanis ez az egyetlen olyan momentum a „Mengyi-ügyben”, amely a legszorosabb kapcsolatban áll a valósággal. S ez a pont is arra koncentrál, hogy mi nem történt meg, s nem arra, amiről az érintett vállalkozók s más, az ügyben szereplő személyek szeretnék, ha a nyilvánosság szólna.

Tudomásul kell venni, hogy hatalmat csak demokratikus úton lehet szerezni Magyarországon. Az irigykedés, a kisstílű besározósdi nem a nagypolitika műfaja.

Hiába igyekszik az ellenzék kézzel-lábbal bebizonyítani, hogy korrupt az Orbán-kormány, hiába veri félre rendre ez ügyben a harangokat, hiába tűzi ezt a témát a 2018-as választási kampányuk zászlajára, attól még a dolognak nincs valóságtartalma.

Tudniillik a kormány nem korrupt. Ez az ellenzék – sok más mellett – egyik legnagyobb baja. Sárdobálás helyett kellene valami olyan gondolatot kiagyalniuk, amely pozitív, az emberek számára vonzó, az ellenzék számára tömegével hozza a szavazatokat. Ha tetszik, a hőn áhított hatalmat.

Csakhogy ilyen évtizedek óta nem jut az ellenzék eszébe.

Ettől fájhat nekik igazán a fejük!

Ezzel kapcsolatban kelthetne termékenyítő gondolatokat a Népszabadság.

Mocskolni persze mindig egyszerűbb!

Azt meg lehet oldani fékezett habzású intellektualitással is.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29400/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?