Orbán sikeres harca az államadósság ellen

Az összefogás napról napra csak erősebb és – a nemzet épülésére – szélesebb körű

Biztató adatokat közölt a Magyar Nemzeti Bank az államháztartás adósságáról. Az államadósság az első negyedéves 77,2 százalékról 75,5 százalékra csökkent. A portfolio.hu megállapítja, hogy makrostabilitási szempontból elég jól áll Magyarország, és sok éves bukdácsolás után az is lehet, hogy tényleg sikerül valódi eredményeket elérni az államadósság elleni harcban, amit Orbán Viktor annak idején a legfontosabbnak nevezett.

Az MNB közleménye szerint a második negyedévben 89 milliárd forint volt az államháztartás hiánya azok után, hogy az év első három hónapja 22 milliárdos többletet hozott. Így az év végére akár teljesülhet az Európai Unió úgynevezett egyhuszados szabálya, melynek értelmében a 60 százalék feletti rész egyhuszadával kell csökkenteni három év átlagában évente az adósságrátát.

Ennek értelmében 74,3 százalék környékére kellene december végére leszorítani a GDP-arányos rátát a 2013 végi 76,8 százalékról, ami a mostani tendencia alapján akár össze is jöhet.

A számok tehát jókat mutatnak, kedvező kilátásokat vetítenek előre. Mint a Magyar Idők beszámolt róla, ezeket erősítheti az a minap bejelentett adat is, hogy kellemes meglepetést mutatott a bruttó hazai termék (GDP) növekedése a második negyedévben, 2,6 százalékkal bővült. Ez az érték jócskán felülmúlta az elemzők várakozását. Most a borúsabb hangok is elhallgattak, aminek oka, hogy az idei átlagos teljesítmény is jobb lehet a korábbi előrejelzéseknél.

Gyakran ismételgették a kormány kritikusai, hogy a magyar gazdaság kizárólag az uniós pénzeknek köszönheti a teljesítményét. Most ez az állítás is megdőlt, hiszen a szóban forgó időszakban sem a várt mennyiségben sikerült becsatornázni a brüsszeli kassza pénzeit. Következésképpen saját magunk is képesek vagyunk gyarapodni.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jövőben legalább három és öt százalék között bővüljön a gazdaság. Ennek érdekében nemrégiben elindult egy háttérmunka a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Bizonyosan ennek a háttérmunkának része lehet, hogy a kabinet tovább szeretné emelni a foglalkoztatottak számát. Eddig hat év alatt 600 ezer fővel nőtt a munkához jutók száma.

Tény az is, hogy a magyar gazdaság jelentősen függ az autógyárak teljesítményétől. Mindenképpen szélesíteni kell azt a bázist, amelyen a bővülés alapszik. A családi otthonteremtési kedvezménynek, valamint a későbbiekben ismét felfutó uniós támogatásoknak köszönhetően az építőipar nyilván újra magára fog találni. Emellett azonban több iparágat helyzetbe kellene hozni. Ilyen lehet például a gyógyszer- és vegyipar, de a turizmus fejlesztésében is van még bőven lehetőség.

Van tehát esély arra, hogy az államadósság csökkentése érdekében egy minél jobban működő gazdaság tevékenykedjen.

Ellendrukkerek persze vannak most is szép számmal. Csak néhány cím a korábbi publikációkból. Az europakavezo.hu így fogalmaz: Orbán elbukott: rekordon az államadósság. A 444. hu azt a címet adta dolgozatának: Hatalmasat bűvészkedett Orbán az államadóssággal. A balrad.hu korábban ezzel a címmel riogatott: Hazudott Orbán az államadósságról. A 24.hu: Tévhitek a magyar államadósságról.

A kormánnyal szintén nem kesztyűs kézzel bánó Index legfrissebb tudósítása címében ezt írja: Győzelemre áll Magyarország Orbán legnagyobb háborújában.

Azaz Magyarország jobban teljesít. Orbán Viktor sosem mulasztja el megjegyezni, ha a témáról beszél, hogy az eredmény nem a kormány érdeme. Ezek eléréséhez össznemzeti összefogásra van szükség, a magyarok szorgalmára, munkaszeretetére, céltudatosságára.

S ez az összefogás napról napra csak erősebb és – a nemzet épülésére – szélesebb körű.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29532/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?