A Népszava marad a Bunkócskánál

Desmond Child

Még szinte meg sem született az 1956-os emlékév hivatalos dala, az Egy szabad országért – máris akadt jelentkező, aki ebbe a fontos kompozícióba igyekezett beletörölni a cipőjét. Az Egy szabad országért zenéjét az apai ágon magyar származású, február óta magyar állampolgársággal is rendelkező világhírű és sikeres Desmond Child írta és keverte. A zeneszerzőt Orbán Viktor miniszterelnök idén áprilisi washingtoni látogatásakor kérte fel arra, hogy írjon egy dalt "1956 emlékére, amely egyszerre tiszteleg a múlt áldozatvállalása előtt és fordul a jövő felé." Ez valamiért nagyon csíphette a szemét a Népszava Veress Jenőének.

Hogy valójában mi lehet a baja a dallal, az nem nagyon derül ki az írásból. Az viszont igen, hogy egy másik szerzemény, az Összetartozás dala szerinte „akkora bukta volt, mint ide Lacháza”. Hogy a kettőnek mi köze egymáshoz, abba nem avat be a szerző, mint ahogy arra sem utal, hogy az Összetartozás dala mások szerint – a nagytöbbség szerint – egyáltalán nem volt bukta, sőt! Nagyon is kedvelik ezt a Kárpát-medencében, s énekli – ha az alkalom megvan hozzá – a világ magyarsága szerte a földkerekségen.

Bosszantja a szerzőt az is, hogy Desmond Child szerinte nem tud magyarul. Bár nem győződött meg róla, de azért árasztja a refluxos szájszagot. S hogy libidója is kapjon ösztönzést hozzáteszi, hogy a dal megírására való miniszterelnöki felkérésre Child felcsúti tájszólással mondhatta a belegyező Yes-t, de Veress szerint ettől még nehéz elképzelni, hogyan mondhatta el az állampolgársági esküt.

Desmond Child idén februárban kapta meg a magyar állampolgárságot. Apja báró Márfy Sándor, anyja kubai származású énekesnő volt. 2008 óta tagja a Los Angeles-i Dalszövegíró Hírességek Csarnokának.

Ez a drága népszavás szerző zenei jártasságának fitogtatására arról is beszámol, hogy a hatvanas évei elején járó világhírességtől valójában egy csasztuskát vett a kormány. Ezen a ponton erősödött föl bennem az az érzés, hogy Veress nem ismeri a dalt. Lehet, hogy nem is hallotta vagy ha igen, akkor csak azt hitte, hogy Desmond Child dalát hallja. Ennek a kompozíciónak ugyanis semmi köze nincs a csasztuskához. A sillabusz szerint ugyanis a csasztuska orosz népköltészeti műfaj, tréfás, gunyoros hangvételű dal, később alkalmi agitációs célú rigmus. Vagy más értelmezésben bökvers, ismert, egyszerű dallamra énekelt egyszerű versike.

Elég csak pár másodpercet belehallgatni az 1956-os emlékév hivatalos dalába, s máris kristálytisztán kiderül, hogy a csasztuskához sem egyik, sem másik felfogás szerint semmi köze. Egy nagyszerű, közösen is könnyen megtanulható és énekelhető mai, modern dalról van szó, amely nagyon is képes lesz arra, hogy növelje az emlékév méltóságát.

Figyelmébe ajánlanám Veressnek, hogy Desmond Child nem az a szintű művész, akit akármilyen agit-prop célú szerzeményt kiad a kezéből. Desmond Child olyan amerikai-magyar zeneszerző, aki neves énekesek dalait írta, melyek többsége felkerült a slágerlistákra. Bon Jovi-t egyenesen világsztárrá tette számaival. Közreműködött még Kiss, Aerosmith, Scorpions, Alice Cooper, Bonnie Tyler, Cher, Shakira, Ricky Martin, Kelly Clarkson és a The Rasmus albumain. Ezt persze elfelejtette a jegyzetíró közölni a Népszava olvasóival, akik – rendes, tisztességes emberek lévén – refluxgőz helyett igazán megérdemelnék a pontos, szakszerű tájékoztatást.

Emlékezetes, 2015 őszén alakult meg az 1956-os emlékévet szervező bizottság, amelynek legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben kapcsolódjanak be a legkülönfélébb közösségek a szabadságharc emlékének ápolásába.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint már most sok száz olyan program van, ami a kormány támogatásának eredményeképpen valósulhat meg. Egy ilyen évforduló lehetőséget ad arra is, hogy korábban nem ismert tények napvilágra kerüljenek. Sajnos egyre többen elmennek a hősök és mártírok közül. A mostani emlékév nekik is szól. A jelek szerint mégiscsak van történelmi igazságtétel, mivel a hallgatás hosszú évtizedei után szabadon lehet beszélni a szabadságharc eseményeiről. Ez az esztendő továbbá a jövőnek is szól. Ha nem sikerül megszólítani a jövő nemzedéket, akkor hiába emlékezünk. Balog Zoltán aláhúzta, a családtörténetek feldolgozása az egyik fő feladat, valamint hogy a közemlékezetben olyan nyelven kell megszólalni, amit a 21. század generációja is ért. Az emlékdal alkalmas arra, hogy napjaink generációi is megértsék '56 üzenetét.

Ennek a nyelvezetnek lesz az egyik ékköve Desmond Child dala. Az a dal, amelyet Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Lakatos Mónika és a Romengo, Pál István és zenekara, a Hooligans, valamint egy ötventagú kórus ad elő.

Megnyugtatom Veress Jenőt, az Egy szabad országért című dalt nem kötelező meghallgatni, még kevésbé együtt énekelni kisebb-nagyobb közösségekben. Bár ez a veszély a jegyzetírót valószínűleg nem nagyon fenyegeti, hiszen madarat tolláról, embert barátjáról. Aki ennyi sötét, hamis, rosszindulatú megjegyzést képes összehordani egy irományban Magyarország egyik legjelentősebb történelmi kataklizmájáról, a demokratikus rendszerünk eszmei, ideológiai alapjait képező 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az nyilván olyan barátokkal rendelkezik, akik hasonlóan vélekednek, mint ő. Így elmarad a közös éneklés, legalábbis.

Hogy mi van akkor, ha mégsem marad el?

Akkor elénekelhetik helyette például a Bunkócskát.

A pártállami idők ünnepségeinek elmaradhatatlan dala nyilván közelebb áll Veresshez és szerkesztőségéhez.

Hiába telt el 26 év a rendszerváltozás után.  

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29582/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Attila György 2016-08-21 16:47:45
Ő nem ismerheti ezeket a neves énekeseket, ezeknek még mindig a munkásőr " hely te puska, puska vagy" indulóra fáj a foguk.
Válaszolok
Peter 2016-08-21 14:43:48
A dal-valóban -égés.
A Barackfa is-ugye talp a talphoz az baromság.
De a Veress is égés.
Milyen jogon cseszeget minket egy magyarul is ertő biboldó?
Menjen a picsába..
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?