Az Együtt ugat…, a karaván „marad”

Végre tiszta víz kerülhet a pohárba!

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megelégelte, hogy Orbán Viktor strómanjaként emlegetik rendszeresen. Mi tagadás, a közvélemény sem repesett a boldogságtól, amikor Mészároson keresztül mocskolták Orbán Viktort. Ebben a kérdésben nem lehet más hiteles forrás, mint a bíróság s annak döntése.

Az utolsó cseppet az jelentette a pohárban, amikor az Együtt azt állította közleményében, hogy a Mészáros horvátországi nyaralójáról szóló hírek valójában Orbán Viktor elszámolatlan vagyonát jelentik. A közleményben a magyar miniszterelnök Mészáros strómanjaként lett aposztrofálva, ami a kereset szerint nem felel meg a valóságnak, ahogy az sem, hogy Mészárosnak nyaralója volna a horvátországi Ugaljanban. Legfeljebb cégei érdekeltségében.

A stróman ugye olyan személy, aki más üzletéhez adja a nevét. Vagyis az ő neve alatt fut egy olyan pl. adásvétel, ami mögött ténylegesen egy másik személy áll.

Az Együtt más esetben sem fukarkodott a strómanozással. A párt a Nemzeti Lovarda bővítésére utalva azt közölte, hogy „újabb megbízásokkal fizetik ki Orbán első számú strómanját”. Később arról adott ki közleményt az Együtt, hogy „Ezer hektárral gazdagodott strómanokon keresztül Orbán Viktor,” ahol szintén megemlítették Mészáros Lőrincet és Flier János felcsúti marhatenyésztőt, az Orbán család másik régi földnyertes barátját.

Fura párt ez az Együtt. Politikai létezése valójában nem kötődik máshoz, mint Orbán Viktor ilyen-olyan mértékű sározásához, mocskolásához. Ez is lehetőség arra, hogy szimpatizánsokat találjon magának egy hatalomra éhes párt, még ha nem is ez a legcélravezetőbb. Normális esetben ugyanis úgy működik a demokrácia, hogy a pártok abban versengenek egymással, melyik tud több pozitívumot fölvonultatni szavazói számára, milyen kedvező víziók hiteles képviseletével tudnak több és több voksot begyűjteni a választási győzelem érdekében. Szóval így lehet egészséges versenyben hatalomra jutni, a kormányrúdnál pedig meg lehet mutatni, mennyire valósíthatók meg az ígéretek.

A demokrácia nem vásári alkudozóverseny. Hiába halmoz föl valaki nagyobb és nagyobb sárkupacot egy Orbán Viktorra hasonlító bábu fején, attól még nem élnek jobban az emberek. Mint ahogy attól sem, ha ugyanezen a „célbadobó” vetélkedőn Gyurcsány Ferenc figurájának gallérját szidolozzák fényesre. A választási győzelemhez ugyanis hiteles emberekre, hiteles pártokra van szükség. A hazudozás, a gyalázkodás pedig nem a legjobb módszer a választók számára vonzó személyiségek fölépítésében. A liberális baloldalnak azonban a jelek szerint ez megy a legjobban.

Emlékeznek, nemrégiben szintén az Együtt elnökének sikerült mondania egy olyan nagyot, hogy csak na. Nevezetesen, hogy Magyarország leggazdagabb embere Orbán Viktor, vagyona 205 milliárd forint. Puff neki! Itt is úgy jött ki ez a gigantikus összeg, hogy a nagyszerű Szigetvári Viktor pártelnök a strómanok vagyonát igyekezett listázni és Orbán Viktor nevére írni, miközben semmi köze hozzá. Az, hogy Magyarország ténylegesen leggazdagabbként nyilvántartott emberét Csányi Sándornak hívják a maga 200 milliárd forintos vagyonával, az e kérdésben senkit nem zavart. Csak a tényekre, az igazságra joggal érzékeny közvéleményt, amire az Együtt és az elnöke egyaránt magasról tesz. Talán ezért lehet legfeljebb nagyítóval megnézni, hol állnak a népszerűségi listán. A közvélemény egyébként izgatottan várja, mi lesz a feljelentés eredménye, hogy dönt a bíróság stróman ügyben. A gyakorlat azt mutatja, hogy a strómanságot bizonyítani nagyon nehéz. Tekinthető tényekre alapozott véleménynek is. Azt gondolom, hogy az alperes Együtt nehezen lesz képes a per során tényeket, a valóságnak megfelelő adatokat a bíróság elé tárni. Már csak azért is, mert a témával kapcsolatos tények normális esetben annál vannak, akik az ügyletet létrehozták. Tehát Mészáros Lőrincnél. Tények nélkül pedig nehéz lesz olyan véleményt kialakítani, amelyet a bíróság is hitelesnek fogad el. Megvan tehát az esély arra, hogy Mészáros Lőrinc kezdeményezését siker koronázza.

Okkal szurkol neki a józan közvélemény, hiszen senki nem tűrné, hogy légből kapott állítások rossz színben tüntessék föl üzleti tevékenységét, s még Orbán Viktort is rossz színben világítsák meg.

Tényleg jó lesz, ha tiszta víz kerül a pohárba. Ha megfosztják az Együtt nevű pártocskát attól, hogy a strómanozással a jövőben is elszórakozzon.

Bár velük kapcsolatban nem vagyok bizakodó. Találnak más olyan témát, amellyel mocskolódni lehet.

De – ahogy mondani szokták – minden rosszban van valami jó. Amíg ugyanis a kutya ugat, addig a karaván „marad”. S minél jobb az irány, annál nagyobb hangja van a kutyáknak. Annál jobban szűkölnek. Márpedig az irány nagyon jó.

A hangzavar azonban nem jelenti azt, hogy a kutyák irányítanák a karavánt.

Reméljük, ez az idő sose jön el. Hiszen a sok mocskolódás továbbra is az út szélén tartja azok gazdáit.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29750/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?