Juncker maradjon a kaptafánál!

Fontos állomás volt Angela Merkel és a V4-ek kormányfőinek varsói találkozója, de áttörést nem hozott. Alapvetően nem is hozhatott, hiszen a 27 tagállamból csak ötnek volt jelen a vezetője.

Két dolog azonban kiemelkedő jelentőségű. Az egyik: hogy a négy visegrádi ország vezetője szilárd, soha nem látott egységet mutatott általában is, de a kényszerbetelepítési terv határozott elutasításával kapcsolatban különösen. A másik kiemelkedő jelentőségű esemény Orbán Viktor négypontos javaslata az európai uniós gazdaságpolitika, az intézményrendszer, a közös biztonságpolitika és az uniós szakpolitikák terén követendő magyar elképzelésekről.

Orbán sajnálkozásának adott hangot, hogy az EU nem tudta levonni a pénzügyi válság következményeit, nincs jó válasza a népvándorlásra, a terrorizmusra. Az is nagy baj, tette hozzá, hogy az Unió a már létező szabályait sem tartja be, amelyek a határvédelemre, a schengeni övezetre, a költségvetési fegyelemre és a pénzügyi intézmények működésére vonatkoznak.

Egyebek mellett az európai intézményrendszerrel kapcsolatban kijelentette, hogy ezeknek a szervezeteknek vissza kell térniük eredeti rendeltetésükhöz. „Az Európai Tanács (a kormány- és államfők testülete – a szerk.) vezesse és csak ő vezesse az Európai Uniót. Az Európai Bizottság (Junkers-szel az élen – a szerk.) a politikai szerepjátszást fejezze be és térjen vissza az alapszerződésben rögzített feladatához. Ez a szervezet nem politikai szereplő, hanem a szerződés őre, amelynek az a funkciója, hogy a kettős mérce alkalmazását az unión belül elkerülhessük” – nyomatékosította a magyar miniszterelnök.

Szydlo lengyel miniszterelnök a terrorizmussal, a migrációs válsággal kapcsolatban a külső határvédelem fontosságára figyelmeztetett, a cseh kormányfő, Sobotka azt emelte ki, hogy erősíteni kell a lakosság körében az integrációba vetett hitet, mert ez a sikeres politika alapja lehet.

Angela Merkel pedig azt húzta alá, hogy azokra az ügyekre kell összpontosítani, amelyek összekötik az Európai Unió 27 országát. Ez nem túl biztató megállapítás a jövőt illetően, hiszen a V4-ek és a nyugat-balkáni térség számára a biztonság, a migráció megfékezése, a kötelező betelepítések elkerülése jelenti napjaink elsőrendű problematikáját. Angela Merkelnek viszont látszólag ez nem annyira fontos.

A biztonság viszont szemlátomást minden tagország számára elsődleges jelentőségű. Franciaországban ugyanúgy, mint az olaszoknál vagy a németeknél, ahol szintúgy erősödnek a migránsellenes politikai erők, mint Ausztriában. Utóbbiban ugyanis a közeli megismételt elnökválasztáson jelenleg 53 %-on áll a Szabadság Párt, amelynek hatalomra kerülésétől minden kormányzó politikai erő irtózik. „Csak” éppen a nép, a választók nem.

Aki azt állítja, hogy nincs összefüggés a terrorizmus és a migráció között, az nem tudja, mit beszél, vagy pedig a napnál is világosabb tényeket próbál eltagadni. A terrorizmus azért jelent meg, majd szélesedett ki Európában, mert ellenőrízetlenül érkeztek migránsok olyan helyekről, ahol a nyugati világot ellenségnek tekintik – mondta Orbán Viktor.

S ez a veszély továbbra is fennáll. Sőt! A miniszterelnök rádióinterjújában bejelentette, újabb kerítéssort, a jelenleginél sokkal erősebbet kell felépíteni, amely nemcsak néhány ezer migráns számára jelent akadályt, hanem akár több százezret is megakadályoz a tovább haladásban. Erre azért van szükség, mert ha változik a törökországi politikai helyzet, ha Erdogant például megpuccsolják, vagy más módon veszti el hatalmát az államfő, akkor egyetlen olyan stabil állam sem marad a térségben, akivel tárgyalni lehetne. Ez pedig a jelenleginél nagyságrenddel nagyobb menekültáradat megindulásához vezethet.

A kormány tehát előrelátó. Miközben őszintén bízik Erdogan helyén maradásában, aközben számol a kockázattal, s megkettőzi a kerítést, hogy a magyarokat minden körülmények között meg tudja védeni. Nagyszerű dolog, hogy e törekvésében maga mögött tudja a V4 országokat. Nem vagyunk tehát egyedül.

Ahogy szintén Magyarország biztonságát szolgálja az a törekvés, amit Varsóban is hangsúlyozott a kormányfő. Az Európai Tanácsnak joga és kötelessége vezetni az Európai Uniót, nem pedig az Európai Bizottságnak. Ez utóbbi a meghozott jogszabályok, döntések végrehajtása felett őrködhet, ez a szerződésben rögzített feladata. Miközben a választott vezetőkből álló Európai Tanács feje felett döntéseket hoz például a kötelező betelepítésekről, s mindent elkövet, hogy a fölötte álló politikai testület ezt ne változtassa meg. Jean-Claude Juncker régi taktikája, hogy zárt ajtók mögött tárgyalva néhány kulcsszereplő döntsön fontos kérdésekben. Csakhogy ez nem demokratikus, a választók nem mondhatják el a véleményüket róla. Míg az Európai Tanács tagjainak nézeteiről igen!

A V4-ek elszánt és egységes abban, hogy ezt a torz döntéshozatali strukturát megváltoztassa, az unió választói érdekeinek megfelelő, átlátható rendszerbe helyezze.

Hosszú távon csak is ez lehet az Unió talpon maradásának alapja.

Ehhez járulhat hozzá az október 2-i sikeres népszavazás Magyarországon.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29780/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Gáspár 2016-08-27 21:32:39
"Sobotka azt emelte ki, hogy erősíteni kell a lakosság körében az integrációba vetett hitet, mert ez a sikeres politika alapja lehet."

Ez totálisan meghülyült. Voltaképpen mi a frászt képvisel? A betelepítést, vagy az elzárkózást?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?