A Népszabadság álságos listája

Álságos krokodilkönnyeket hullat a Népszabadság amiatt, hogy a Fidesz nagy bajban lesz 2018-ban, mert nem tud annyi fejlesztést felavatni Budapesten, amennyit szeretne. Több közülük „csak” 2019-ben készül el, ami – búsong a Népszabadság – legfeljebb az önkormányzati választásokra hozhat némi népszerűség gyarapítást a kormánypárt számára. Az írásban nagyítóval kerestem, hogy akkor mit javasol a vérbe fojtott 56-os forradalom leverése idején útjára indult napilap a választások megnyerésére a Fidesznek, de ilyen écát nem találtam. Gyanítom, ez az orgánum 2018-ban is szívesen eltöröltetné a Fidesz – KDNP pártszövetség további hatalmi regnálását. Így aztán a jelenlegi fejlesztésátadási listázásból inkább a káröröm vihogása, mint a sajnálkozás, némely átadás csúszása miatti bosszankodás gyomorkorgásának bélhangjai törtek a felszínre.

De nézzük csak, mi az, amit a kormány fejlesztései közül a Népszabadság 2018-ra datál, s mi az, ami „átcsúszik” 2019-re:

-         a Liget projektből a Magyar Zene Háza

-         a Miniszterelnökség új otthona a Budai Várban

-         a Budai Várban elkészül a lovarda, a főőrség, a Stöck-lépcső, a Szent István-terem,

-         a Vidámpark helyén kibővülő Pannon Park egy része

-         a Szépművészeti Múzeum

-         az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Szabolcs utcai volt kórház területén 37 ezer négyzetméteren

-         a Nemzeti Múzeum kertje

-         a Dagály Úszóarénát már 2017-ben átadják

-         a Magyar Állami Operaház

A várhatóan 2019-ben átadható kormányfejlesztések pedig a következők:

-         Puskás Ferenc stadion

-         új konferenciaközpont a Művészetek Palotája mellett

-         a Liget projekten belül a Közlekedési Múzeum, az új Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum. A Fővárosi Állatkert kibővítésének befejezése. A Fővárosi Nagycirkusz új helyre költöztetése.

-         az Új Nemzeti Múzeum kialakítása. A közgyűjtemény a Magyar Rádió három épületével bővül ki.

-         a Ludovica Campus hadtudományi és honvédtisztképző központtal való kibővítése

-         a Rubik Múzeum várhatóan az V. kerületi Városháza parkban

-         a kelenföldi Etele térre tervezett szuper kórház kivitelezése.

A Déli pályaudvar részleges bezárásáról, illetve a Nyugati pályaudvar mögötti függőkert kialakításáról – a Liget 2 projekt részeként – még nincs kormánydöntés. Ahogy az olimpiai készülődés ihlette Galvani-híd átadása is távolabbi cél.

Lehet, hogy ez a fejlesztési csomag a Népszabadságnak kevés. Lehet rajta cinikusan mosolyogni, hogy 2018-ban bajban lesz a Fidesz, mert a választási kampányban nem lesz elegendő avatási lehetőség, nem lesz annyi szavazat-sokszorozónak feltüntetett látványosság, amellyel be lehet biztosítani a választási győzelmet.

Azt azonban végképp nem tudni, mi mindent vett volna lajstromba az 1956 november 2-án indult napilap, ha az elmúlt időszakot a korábbi Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai trió kormányozta volna? A sokszáz milliárd forintos Alstom-metrókocsi beszerzés korrupciógyanúját? A devizahitelesek csapdába ejtett tömegeit, akik közül sokan egy életre megnyomorított pénzügyi helyzetbe kerültek annak ellenére, hogy az Orbán kormány számos intézkedést hozott helyzetük megkönnyítésére? Netán fölírta volna a listára az iskolák sorozatos bezárását, a pedagógusok tömeges elbocsátását? Vagy a Duna-parti Bálna-fejlesztés torzóját, amelyet Tarlós Istvánnak hosszú tisztázási folyamat végén sikerült úgy gatyába rázni, hogy az mind esztétikailag, funkcionálisan, mind pénzügyileg a fővárosi adófizetők érdekeit szolgálja? Az autópályaépítéseket, a sík területen létesített alagutakkal, vagy a csillagászati összegbe került balatoni völgyhidat?

Lehetne még sorolni az MSZP-SZDSZ kormány „hőstetteit”, de nagyon meg kéne erőltetni az emlékezetünket ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan a társadalom számára hasznos elemeket tehessünk egymás mellé.

Napjainkban pedig elmondható – akár megírja a Népszabadság, akár nem – hogy 2010 óta a munkanélküliség 15 százalékról öt százalékra csökkent. Ugyancsak 2010 óta már 650 ezer új munkahelyet létesített a kormány, a ’10 év - egymillió munkahely’ programot időarányosan túlteljesítve. Elmondható, hogy 2013 óta folyamatosan növekednek a bérek, alapvető változásokat hozva a társadalom tagjainak életkörülményeiben. A családoknak adott komoly adókedvezmények révén pedig érezhetően jobb életminőség mellett előnyére változott a születések száma. Komoly lépést tett az ország a népesség önfenntartó képességének erősítése irányába.

Szóval, listázhat a Népszabadság cinikusan a 2018-ra elkészülő és 2019-re „átcsúszó” fejlesztések között. Tény, ami tény: e fejlesztések előbb-utóbb a fővárosban élők életét fogják szolgálni, a városlakók életminőségét fogják javítani. S akkor még nem beszéltünk a vidékről, az ottani nagyvárosokhoz kötődő hatalmas infrastrukturális fejlesztésekről, amelyek a vidék Magyarországának lakossága számára hoznak könnyítést az életükben. Eközben a Gyurcsány Ferenc által felduzzasztott államadósságot is jelentősen csökkenteni tudta a kormány, tartalmát pedig fokozatosan átstrukturálja, hogy a külföldi hitelezők helyett a magyar állampapír- vásárlók pénzére támaszkodjon, ezzel is csökkentve az ország pénzügyi kitettségét a külföld számára.

Az igazság az, hogy a Népszabadság legalább az 56-os forradalom 60. évfordulójára húzhatna egy nagyot: megváltoztathatná a nevét. Ezzel jelezhetné, hogy 26 évvel a rendszerváltoztatás után végre ez a lap is a rendszerváltoztatók oldalára állt. Deklarálhatná, hogy a jövőben a nemzeti baloldal képviselője kíván lenni. Micsoda bombasztikus dolog lenne ez!

Csak az a baj, hogy a nemzeti baloldal képviselői között nem találna senkit. Pedig milyen jó lenne, ha a választások alkalmával pusztán csak az lenne a tét, hogy melyik politikai csoport tudna többet tenni az ország érdekében a következő négy évben. Hogy a választás után ne az legyen az első feladat, hogy mindenekelőtt a baloldal okozta romokat kell eltakarítani az építkezés megkezdéséhez, hanem egyszerűen folytatni lehessen az építő munkát.

Úgy fest, amig ez az időszak nem érkezik el, addig az emberek túlnyomó többségükben a Fidesz – KDNP-re fognak szavazni.

Nagyobb bajunk sose legyen!

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/29914/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?