Lószerszámmal kampányol Orbánnak a luxemburgi külügyminiszter

Jean Asselborn kijelentésével házhoz ment a lószerszámért

Ritkán szoktam örvendezni a Magyar Liberális Párt (MLP) megnyilvánulásain, vagy akkor, ha külföldről Orbán Viktort támadják. Most mégis két esetben is kivételt kellett tennem.

Menjünk sorjában! A liberális párt népszavazással kapcsolatos óriásplakátjának szövege ragadott meg. „Ha otthon marad, Orbán a nyakunkon marad” – hirdetik. A dolog érdekessége, hogy a népszavazás szempontjából a plakát kifejezetten pozitív üzenettel rendelkezik, noha a csomagolása nyilvánvalóan dehonesztáló mondanivalót sugall. Miért örvendezhet mégis a konzervatív választópolgár a plakátszövegnek? Például azért, mert mindegy, milyen kontextusban, de arról van szó, hogy Orbán Viktor miniszterelnökségét voltaképpen a liberálisok sem tartják rossznak. Úgy tesznek, mintha nagyon bánkódnának miatta, de alapvetően nem ez a tényszerű helyzet. Mindenekelőtt szögezzük le, hogy Orbán Viktor kormányfői pozícióját egyáltalán nem veszélyezteti a népszavazás érvényessége. Ő akkor is miniszterelnök marad, ha netán nem lesz érvényes a népszavazás, mert nem megy el a választópolgárok fele, azaz mintegy 4 millió ember és nem szavaz érvényesen. Ez az egyetlen bizonytalansági tényezője van az október 2-iki referendumnak, merthogy a NEM-ek aránya elsöprő többségben lesz az igenekhez képest, az nem kérdés.

Plakátjával a Magyar Liberális Párt azon van, hogy – ellenzéki pozíciója ellenére – érvényes legyen a népszavazás, hiszen igazi demokratához illően a referendumon való részvételre buzdítja a párt szavazóit, szimpatizánsait. Igaz, hogy az MLP ’igen’ szavazatra ösztökél, de az igenek száma oly csekély lesz, hogy ha az összes liberális elmegy szavazni, az akkor sem fogja veszélyeztetni a népszavazás alapvető üzenetét. Azt, hogy a magyarok nem akarják, hogy migránsokat telepítsenek be hazánkba. Viszont az ’igen’-ek gazdáival nő az esély az érvényességre, a referendum sikerére. Fodor Gábor pártvezetőnek tehát meg kell rázni a kezét, mert végre a jó oldalt támogatja, a nemzet érdekeit szolgálja akkor is, ha az óriásplakát szövegéből ennek éppen az ellenkezője olvasható ki. Azaz bukjon Orbán, s gyengüljön a nemzet ereje. Az sem mellékes továbbá, hogy Fodor áldásos iránymutatása révén az ellenzéki szavazók egységét is megbontja. Nem lehet azt mondani, hogy minden ellenzéki szavazó maradjon otthon, így igyekezzen megfúrni a népszavazás érvényességét. Mert az MLP szerencsére megbontja az egységet, így megkavarhatja a fejeket is. A szíve szerint amúgy is elsősorban a hazáját, saját életkörülményeit, a családja jövőjét féltő ellenzékiek magyar emberek, akik normális módon saját önvédelmi reflexeikre hallgatnak először, s nem feltétlenül pártkatonaként szavaznak ilyen kusza ellenzéki politikai hangzavarban. A lényeg az, hogy elmennek és ezzel az érvényesség esélyét növelik.

Valójában továbbá az sem kifejezetten hátrányos a referendum szempontjából, hogy október 2. előtt külföldön is „anyázni” próbálják Orbán Viktort. Lehet, hogy már Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is rég megbánta, hogy a szervezetből való kizárással fenyegette Magyarországot az uniós alapértékek súlyos megsértése miatt. A politikailag korrekt beszédhez, azaz a hazugságokhoz, az egyenes beszéd mellőzéséhez szokott külügyminiszter nem gondolt arra, hogy kijelentésével házhoz megy azért a bizonyos lószerszámért. A legnagyobb pofont visszakézből talán magától Orbán Viktortól kapta, aki úgy fogalmazott, hogy „egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustól.” Egyszersmind a politikai tréfa kategóriájába sorolta Jean Asselborn nyilatkozatát.

A magyar miniszterelnök mellett politikusok sora állt ki a nyers megnyilvánulás olvastán Orbán Viktor mellett. Frank-Walter Steinmeier német és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is visszautasította a népszavazásra készülő Magyarország unióból való kizárásának felvetését. Még Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is ostobaságnak minősítette Magyarország uniós tagságának esetleges megvonását. Pedig Schulz éppen a minap kapta meg Orbántól a nihilista jelzőt, amit a nemzetállamokkal erőteljesen szembe helyezkedő uniós politikusoknak címzett a kormányfő. Akikkel kapcsolatban éppen az érvényes népszavazás segíthet abban, hogy helyes irányba tereljék az Európai Unió szekerét, amely a brüsszeli bürokrácia útvesztőiben készül végzetesen eltévedni.

Kiállt Orbán Viktor mellett Franz Joseph Jung, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakciójának helyettes vezetője is. Szerinte a luxemburgi külügyminiszter megnyilvánulása teljesen kontraproduktív, ezért gyorsan napirendre kell térni felette, s Európa ügyének előmozdítására kell összpontosítani.

A népszavazási kampány tehát javában zajlik. A fene se gondolta volna, hogy olyan váratlan támogatók is a kormány fogadatlan „szövetségesévé” szegődnek, mint Fodor Gábor, vagy a luxemburgi kommunista külügyér. Magyarországnak voltaképpen mindegy, hogy valaki ügyetlen plakátszövegezéssel vagy egy meggondolatlan kijelentés miatt begyűjtött lószerszámmal a hóna alatt segít a népszavazás érvényessé tételében. Aki jó ügyet szolgál, azt olykor politikai ellenfelei is – akarva akaratlanul – hozzá segíthetik a sikerhez. A nemzet, a nemzetek akarata ellenére pedig hosszú távon sehol sem lehet jó politikát csinálni. Ezt előbb-utóbb az Európai Unióban és Soros György háza táján is kénytelenek lesznek tudomásul venni. Remélhetőleg a sikeres népszavazás segít Orbán Viktornak és szövetségeseinek felnyitni politikai ellenlábasai szemét. Felébreszteni őket a rossz álomból, amely az Európai Egyesült Államokról szól.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/30285/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?