Orbán sikerei Pozsonyban

Sikeres volt a pozsonyi EU csúcs Orbán Viktor szempontjából.

A Nagy-Britannia kilépése után 27 tagúra fogyatkozott unió minden tagországa arról nyilatkozott, hogy a jövőben is tagja kíván maradni a szervezetnek. Erről az állam- és kormányfők szavaztak is. Nem lehet tehát a jövőben az ellenzéknek arra hivatkoznia, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból. Igaz, ez számukra teljesen mindegy, a tényektől ők mindig is szíves örömest függetlenítik magukat, érdekeiktől függően, de a józan többség számára azért érdemes rögzíteni a szavazás eredményét.

Szintén a sikerek közé tartozott, hogy Orbán Viktor javaslatára az Európai Bizottság támogatást nyújt Bulgáriának a török-bolgár határ védelmének megerősítésére. Európa biztonsága nagymértékben függ ugyanis attól, hogy Bulgária erőteljesen fel tudja-e tartóztatni a Törökország felől Európa felé tartó migránsokat a határon. Orbán Viktor pozsonyi határozott felszólalása előtt az Európai Bizottság nem sokat foglalkozott a stratégiai jelentőségű védelmi feladatot ellátó Bulgária megsegítésével. Mondhatni semmit.

További sikere volt a pozsonyi tanácskozásnak, hogy a luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel megkereste Orbán Viktort és elmondta neki, hogy a luxemburgi külügyminiszter minapi dehonesztáló kijelentése a magyar kormányfőre nézve nem a luxemburgi kormány álláspontja, az legfeljebb magánvéleményként értékelhető. Orbán Viktor elfogadta a magyarázatot és jelezte, hogy Jean Asselborn nyilatkozatát irodalmi munkássága részének tekinti.

A legfontosabb kérdésben sajnos továbbra sem sikerült változást elérni, az EU ragaszkodik a migránsok kötelező szétosztásához. Ennek megváltoztatására további erőfeszítéseket tesz a magyar kormány, közösen a V4-ek országcsoporttal.

Összességében tehát alapvetően kedvező eredményeket is fölmutatva, ugyanakkor további küzdelmet igénylő helyzetben állhatott föl Orbán Viktor a tárgyalóasztaltól.

Fontos, hogy elfogadták javaslatát Bulgária ügyében. Ez azért is jelentős, mert ezzel az Európai Bizottság azt is elismerte, hogy Európa a török-bolgár határszakasz felől is fenyegetett helyzetben van.

Ebből a pozícióból lehet továbblépni Bécsben, a következő EU-csúcson szeptember 24-én, innen lehet nekifutni a kötelező migránsbefogadás elvét önkéntes befogadásra visszaváltoztató szándék érvényesítésére, ahogy annak idején erről a miniszterelnökök meg is állapodtak. Sajnos, az Európai Bizottság bürokratáinak útvesztőiben, az Európai Parlament segédletével ez a döntés rossz irányban változott meg.

Jó volt megélni a luxemburgi miniszterelnök bocsánatkérését is.

További pozitívum, hogy a V4-ek bizonyult az egyetlen olyan csoportnak, amely következetesen képviselte azt az álláspontot, hogy hogyan lehetne sikeresebb az Európai Unio a mainál.

Elmondható tehát, hogy Magyarország következetesen halad az általa kijelölt úton: a nemzetállamok Európája fölerősítése felé. Ehhez nagyon fontos lesz az október 2-iki népszavazás.

A magyarok ezzel segíthetnek leginkább a miniszterelnöknek, mert a kormányfő munkájának hatékonyságát a sikeres és érvényes népszavazás erőteljesen megnövelheti.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/30299/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?