S&P: Magyarország jó befektetési hely

A hét híre, hogy a Standard & Poor’s (S&P ) hitelminősítő intézet befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot a bóvli kategóriából, ahova a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság után az MSZP kabinet juttatta.  Tény, ami tény: a szociálliberális kabinet 2002 óta dolgozott azon, hogy olykor talán nem is véletlenül elkövessen gazdaságpolitikai hibákat, amelyek révén tönkrezúzza azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket a 1998-2002 között először regnáló Orbán-kormány fel tudott mutatni.

Emlékezetes, hogy amikor a magyar nép fülkeforradalma elzavarta a Medgyessyvel kezdődött, Gyurcsánnyal folytatódott és Bajnaival zárult szoclib kabinetet, óriási volt a munkanélküliség, hatalmas az államháztartás és a költségvetés hiánya, az alapkamatok hihetetlen magasságban parkoltak, s csőd szélén álló devizahitelesek tömege nehezítette az új kormány munkáját. Pedig az első Orbán-kormány eredményeivel 2002-ben hazánk a régió országai közül a legjobb volt, valamennyi gazdasági mutató túlszárnyalta a szomszédok adatait.

Emlékezhetünk, 2010-ben a padlón lévő magyar gazdaságot az Európai Bizottság támogatásával szerette volna a magyar kormány rendbehozni. Brüsszelben azonban a bürokratáknak eszük ágában sem volt segíteni nekünk, nem engedték, hogy hazánknak átmenetileg nagyobb legyen az államháztartás hiánya, ami megkönnyítette volna a kilábalást. Ezek után Orbán Viktor nem választhatott mást, minthogy a lakosság pártjára állva kemény banki, nagyvállalati érdekeket sértő adópolitikát vezetett be. Máshonnan már nem lehetett pénzt előteremteni a változtatásokhoz, az embereket nem lehetett tovább terhelni, mert az az országlakosok tönkretételét jelentette volna. Kemény támadásokat kellett emiatt elszenvedni. Tüzeltek ránk itthon és külföldön egyaránt. Az Európai Bizottságnál az ellenzék képviselői szakmányban jelentették föl a kormányt, s a különadóval sújtott nagyvállalatoknak sem kellett a szomszédba menni ötletért, hogyan tegyenek keresztbe a magyar kormánynak az EU-ban.

Nagy jelentősége volt annak, hogy sikerült megszüntetni az IMF-fel fennálló hitelkapcsolatot, így a kormány önállóan alakíthatta ki az úgynevezett unortodox gazdaságpolitikáját. Visszaszorították a feketegazdaságot, fejlesztették az ipart, kialakítottak egy munkát elismerő adórendszert. Az így meghatározott, az ország sajátosságaira építő gazdaságstratégia révén sikerült növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Az országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén Orbán Viktor beszámolt arról, hol tart most az ország. „Az ország pénzügyeit rendbe tettük, az áremelkedéseket és a munkanélküliséget megfékeztük, hazaküldtük az IMF-et. Utolsó fillérig visszafizettük a szocialisták által fölvett hitelt nemcsak az IMF-nek, de az Európai Uniónak is. Soha nem látott módon támogatjuk a családokat. Évek óta, egész pontosan 2013 óta növekszik – minden évben! – az emberek keresete és közben sikerült Magyarországnak megőríznie a nyugdíjak értékét. Rezsicsökkentést vittünk véghez, és négy éve folyamatosan meg is védjük eredményeit. Kimentettük a családokat és kimentettük a településeket is az adósságcsapdából. Fontos lépéseket tettünk a nemzetegyesítés hosszú útján. 2012 nyarán Magyarországon a dolgozó emberek száma mintegy 3.850.000 volt, ez a szám idén nyárra több, mint 4 millió 300 ezerre nőtt. Ez 450 ezres növekedés. 2012 nyarán 463 ezer magyar embernek nem volt állása, idén nyáron ez a szám már csak 227 ezer, és érdemes figyelembe venni, hogy 100 ezer fölött van a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon. Míg 2012 nyarán a munkanélküliség 10,7 százalékos volt, ma 5 százalék. Még egyszer mondom: 5 százalék! Amíg korábban 18. helyen álltunk az uniós országok között, ma már csak 3, azaz három ország áll előttünk. A hazai gazdasági növekedés 2012 második negyedévében mínusz 1,6 százalékos volt, 2016 hasonló időszakában az előbbi számmal szemben 2,6 százalékos bővülésnek örülhetünk. Tisztességes darabot sikerült lefaragnunk az államadósságból is: 2012 végén az államadósság mértéke 78,3 % volt, idén év végén pedig várhatóan 74,6 százalék lesz. A minimálbér 2012 nyarán 93 ezer forint volt, az idén már 111 ezer forint, a bruttó átlagkereset 2012 nyarán 220 ezer forint körül volt, idén ez pedig 260 ezer forint. És közben gyakorlatilag nincs infláció.”

– A piacnak leesett az álla – nyilatkozta Virovácz Péter, az ING elemzője. Az S&P kedvező értékelésében stabil növekedéssel, az államadósság csökkenésével és mérsékelt költségvetési kockázatokkal számol, egyúttal 2,5 százalékra, a kormányzatival megegyező szintre emelte a következő évekre növekedési előrejelzését. Az elemző elmondta, hogy a hitelminősítő ez idáig rendszerint kiszámíthatatlansága miatt kritizálta a magyar gazdaságpolitikát. Ehhez képest most épp azt emelte ki, hogy várakozásuk szerint tartósan megmaradhat a 2 százalék körüli éves hiányszint. (Magyar Idők)

A Fitch Ratings májusi felminősítését követően már háromból kettő nagy minősítő tartja befektetésre ajánlott besorolásban Magyarországot, ez pedig az előfeltétele annak, hogy több konzervatív befektetési stratégiát követő alap is vásárolhasson magyar eszközöket. Ezzel hivatalosan is vége a „bóvli” besorolásnak.

Orbán Viktor újságírói kérdésre a pozsonyi EU csúcson reagált a S&P felminősítésére. – Faarccal fogadtuk azt is, amikor leminősítettek, hittük, hogy az a gazdaságpolitika, amit elindítottunk, meghozza gyümölcsét.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service novemberben dönthet a magyar besorolásról. Nála még a befektetésre nem ajánlott kategóriában vagyunk. A S&P szempontjai azonban szigorúbbak, így a Moody’s novemberi esetleges kedvező döntése esetén sem lesz már olyan piacmozgató hatás, mint a Standard & Poor’s mostani Magyarország számára kedvező döntésének.

Orbán Viktor Pozsonyban egyértelművé tette, hogy a siker a magyar embereké, akik sokat dolgoztak azért, hogy immár a külvilág számára is nyilvánvaló: Magyarország jó befektetési hely.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/30308/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?