Spöttle: az ország biztonsága miatt kell NEM-mel szavazni október 2-án

Georg Spöttle

Legjobban attól tart Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, hogy kevés fiatal arcot lát a népszavazással kapcsolatos lakossági fórumokon, ahol számos előadást tartott eddig és fog még a jövőben is október 2-ig. Bízik azonban abban, hogy az internetes korosztály a médiából magához vesz annyi információt, hogy ne maradjon távol a referendumtól és ott NEM-mel szavazzon. A főváros XVII. kerületének vendége volt tegnap Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. A lakossági fórumot Dunai Mónika országgyűlési képviselő szervezte.

Lapunk munkatársa ez alkalomból kérdezte a vendéget.

– Ön már megszámlálhatatlan nyilatkozatot adott migráns ügyben és számtalan előadást is tartott a témában. Most a küszöbön álló népszavazás előtt mi az a legfontosabb aspektus, amit kiemelne ezzel kapcsolatban?

– Az elmúlt héten is igen sok lakossági fórumon vettem részt, s a szeptember 18-ival együtt az ország tíz helyszínén tartottam előadást a témában. Amint arról nyilván az olvasók is értesültek, szeptember 18-án is két terrortámadás volt az USA-ban. Az elmúlt évben pedig az Európában elkövetett terrorcselekmények következtében mintegy háromszáz ember vesztette életét. De nőtt a szexuális bűncselekmények száma is, így Németországban közel kétezer olyan eset ismert, melyeket muszlim bevándorlók követtek el. Érzékelhető tehát, hogy az utóbbi időben kétségtelenül megnőtt a terrorveszély. Ezt a tendenciát igazolja az a hír is, hogy Németországban a napokban három terroristát tartóztattak le a hatóságok. Sőt, az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezeket a potenciális merénylőket Salah Abdeslam, a párizsi robbantásos merényletsorozat kitervelője küldte ide. Az a fejlemény sem hagyható figyelmen kívül, hogy az Iszlám Állam is küldött Európába egy magasrangú vezetőt. Tehát ezekből a történésekből egyértelműen leszűrhető, hogy Európa-szerte nőtt a veszélyeztetettség, s további terrorcselekmények várhatók.

– Az október 2-iki népszavazás nagy jelentőségű lesz Magyarország szempontjából. Ön szerint hogyan lehetne növelni a lakosság részvételi hajlandóságát ahhoz, hogy meglegyen a referendum érvényessége?

– Őszintén megmondom, engem aggaszt az a tapasztalatom, hogy ezekre a fórumokra szinte csak az idősebb korosztály jön el. Ezért bízom a médiumokban, hogy talán közelebb tudják vinni a témát a fiatalokhoz is az interneten át, hiszen ez az úgynevezett ’internet generáció’ manapság elsősorban így tájékozódik. Én s a hozzám hasonló korúak olvashatják a külföldi, idegen nyelvű sajtót is. Az idősebbek azonban ezt nem értik, így számukra a legjobb tájékozódási forrás a lakossági fórum marad. Bízom benne, hogy mindezek a lehetőségek meghozzák az eredményt, s megfelelő lesz a részvételi arány és a NEM szavazatok száma is.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/30353/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?