Gyurcsány kancsal vágyakozása

Gyurcsány Ferenc még véletlenül sem úriember.

Egy úriembernek ugyanis sohasem jutna eszébe, hogy erős hatalmi pozícióját arra használja föl, hogy tovább erősítse azt a jog által biztosított keretek között. Mert tény ugyan, hogy akár előrehozott választásokat is ki lehetne írni azután, hogy érvényesen befejeződött az október 2-iki népszavazás. Hiszen ez azt jelentené, hogy több, mint négy millió ember ment el a referendumra és nagy többségük a kormány által kívánatosnak tartott NEM szavazatot adta le. A közvéleménykutatások szerint persze az egyes választók önmaguktól is a NEM-et ikszelték volna be, hiszen személyes biztonságuk megvédése többet ér minden kormányóhajnál. A kormányzati és a polgári érdekek teljes mértékben egybe esnek, ha a népszavazás lényegére gondolunk.

Ilyen helyzet Gyurcsány Ferenc kormányzása idején nehezen fordulhat elő. Nem fordulhat elő, hogy egy – remélhetőleg soha többé meg nem valósuló – Gyurcsány-kormány akarata és a magyar nép szándéka ilyen nagy mértékben fedi egymást, mint Orbán Viktor miniszterelnöksége idején többször is rendszeresen előfordul.

Gyurcsány egyszerűen képzelődik. Abból a helyzetből indul ki, hogy hogyan járna el Orbán helyében, ha ő tudna szervezni a kormányzati ciklus félidejében egy olyan népszavazást, amely egyértelmű kiállást jelentene az ügy és a regnáló kormány mellett. Arra gondolna, amit most Orbán Viktor szűkebb környezetéből származó ötletként igyekszik feltüntetni, hogy előrehozott választásokat írna ki, hogy hatalmát igyekezzen meghosszabbítani négy évvel olyan időszakban, amikor biztosan jól áll a szénája az embereknél.

„Ábrándozás az élet megrontója, mely kancsalul, festett egekbe néz” – mondja a költő. Az ma szinte nyilvánvaló: Gyurcsánynak már soha nem lesz olyan helyzete, hogy nagy népszerűsége miatt biztos győztesként gondolhasson magára egy választáson. S egy igazi úriember akkor sem gondolna ilyen helyzeti előnye kihasználására, ha ezt számára a sors felkínálja.

Orbán Viktor esetében ez természetesen így van. Gyurcsány nyilván hazudik ezúttal is, amikor előrehozott választás lehetőségét vetíti előre orbáni körökből származó információkra hivatkozva. Az érvényes népszavazásból sokkal inkább ő akar magának politikai tőkét kovácsolni a baloldalon. Ezért beszél arról, hogy egy esetleges előrehozott választás esetén az MSZP és a DK nem indíthat egymás ellen egyéni jelölteket. Ez esetben is a farok óhajtja csóválni a kutyát, azaz a fele akkora támogatottsággal sem rendelkező Demokratikus Koalíció akarja megmondani a frankót a szocialistáknak, azt, hogy ők hogyan viselkedjenek egy ilyen választási helyzetben.

A dolog nemcsak nevetséges, de meglehetősen torz, csökött lelkű emberre is vall. Olyanra, aki botrányos tettével elvesztette az ország, ezen belül a szocialista szavazók józan többségének bizalmát. Ebbe azonban nem akar beletörődni, s mindenáron vissza szeretné tornázni magát az ellenzéki oldal vezetői pozíciójába.

Ez azonban valószínűleg ezúttal sem fog menni. Mert Gyurcsány jól érzi, a népszavazás minden valószínűség szerint érvényes lesz és a NEM-ek elsöprő fölényben utasítják maguk mögé az IGEN-eket.

Ettől azonban Orbán Viktornak nem száll a fejébe a dicsőség. Bizonyos, hogy nem fog előrehozott választásokat kiírni. Neki ugyanis nincs szüksége arra, hogy kicsinyes trükkökkel próbálja magát hatalomban tartani. Orbán úriember. Büszke a magyar demokráciára, a jogállamiságra, s arra, hogy a rendszerváltás óta minden kormány kitöltötte a rendelkezésére álló törvényes négy éves ciklust. Arról már nem tehet, hogy a szocialisták nem mindig voltak képesek azonos kormányfővel végig vinni a nekik kiszabott időszakokat, de ez legyen az ő bajuk.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a rendszerváltozás utáni idők legnagyobb köpönyegforgató politikusainak egyike, aki legutóbb éppen Gyurcsány Ferenc pártjából távozott, írta a kiebrudalását előidéző dolgozatában, hogy a DK politikusok nem Orbánt akarják legyőzni, hanem arra játszanak, hogy a 2018-as választások után maradjon meg a helyük a parlamentben, dolgozhassanak képviselőként. Slussz!

Erre jó az előrehozott választás lehetőségének előrángatása, amire 2010 óta általában félévente ilyen-olyan okból sor kerül.

Gyurcsány fejében van egy alkalmas miniszterelnökjelölt. Nem mondta meg, hogy ki, de nem magára gondolt.

Az egész úgy, ahogy van, nevetséges.

Nos, a magyar emberek fejében is van egy alkalmas kormányfőjelölt. Nevet nem érdemes említeni, 2018-as győzelmének azonban sokkal nagyobb az esélye, mint az előrehozott országgyűlési választásnak.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/30403/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?