Blogolj!

MTK stadionavató: fütyülni kell a fütyülőkre

Orbán Viktor dacolva a tiltakozók fütyülésével azért karakán módon elmondta beszédét

Barátságos labdarúgó mérkőzéssel avatták fel az új Hidegkúti Nándor Stadiont. Amilyen jó volt nézni az MTK új létesítménye látványos arénájában zajló futballt a kék-fehérek és a Sporting Lisszabon csapatai között, olyan megrökönyödést váltott ki sokakban, hogy az avatóbeszédére készülő miniszterelnököt kifütyülte a publikum egy része. Hogy miért?

Józan válasz erre a kérdésre nemigen adható. A közmondás szerint ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el. Lehet, hogy a füttymesterek fordítva ismerték a népi okosságot: ha adnak, szaladj el, ha ütnek, fogadd el? Pedig itt senki nem ütött senkit, épp ellenkezőleg.

Az MTK sportolói, vezetői, vérbeli szurkolói biztosan nem ilyen kifordult gondolkodású emberek. Nagyon is örülnek annak, hogy a Debrecen, a Ferencváros vagy a Felcsút-környéki csapatok Pancho Arénája után a patinás kék-fehér klub is korszerű stadiont kapott.

Orbán Viktor dacolva a tiltakozók fütyülésével, bekiabálásával azért karakán módon elmondta beszédét. Ebben egyebek mellett kiemelte: "Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit. A magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport."

Tiltakozásból ugyanis soha nem lesznek eredmények. Füttyszóval legfeljebb Hacki Tamás aratott sikereket, de ő sem a sportpályán, hanem a világot jelentő deszkákon.

Magyarország a sport terén igazi nagyhatalom. A riói olimpián a 8 arany, 3 ezüst, 4 bronzérem megszerzésével a nemzetek versenyében a 164 résztvevő ország közül a 12. helyet vívta ki magának s olyan óriás nemzeteket szorított maga mögé, mint Brazília, Spanyolország vagy Kanada. Csak a tények kedvéért rögzíthetjük, hogy a szomszédos, szerencsésebb történelmű Ausztria mindössze egyetlen bronzérmet gyűjtött, amivel a nemzetek versenyében – tizedmagával – a 73. helyen végzett.

A magyarok szomjazzák a sportsikereket. Megsüvegelik azokat, akik a minőségi szakmai munkát elvégzik s rajonganak azokért, akik a sikereket kivívják. Ehhez segít hozzá minden olyan fejlesztés, mint amilyen az új MTK stadion.

Aki ennek nem tud örülni, aki a legünnepibb avatási pillanatokban fütyülni kezd, az valójában nem a szónokot fütyüli ki, hanem azt a temérdek munkát, amellyel az MTK felküzdötte magát a legjobb teljesítményt nyújtó magyar egyesületek sorába. Amivel rászolgált erre a látványos fejlesztésre.

Sport és politika természetesen nem fér össze. A kormány legfeljebb a feltételeken tud javítani, az állhatatos munkát, a lemondást, a szenvedést, a győzni akarást már a klubok teszik hozzá. Az igazi szurkolók pedig örvendeznek a kedvencek sikerének. Ez jobbá teszi a közérzetüket, javítja életminőségüket. A nagytöbbség számára ez az örömforrás valódi társadalmi közérzetjavító pirulával ér föl.

Tiltakozással, előre megszervezett akció benyomását keltő, nyilvánvalóan provokatív füttykoncertnek ható véleménynyilvánítással sehol nem lehet pályára lépni. Az öncélú tagadás mindig biztos bukáshoz vezet.

Fütyülni kell rá!

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/30971/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?