Eörsi Mátyás egy nagy ülep

Eörsi Mátyás

Ha azt mondom, hogy Eörsi Mátyás s.gget csinált a szájából, akkor hű vagyok a valósághoz. Ám ez az alpári kifejezés – amelyért ezúton is mélyen elnézést kérek – tartalmában meg sem közelíti azt a tömény gusztustalanságot, arcátlan köpönyegforgatást, amelyet Eörsi elkövetett. A volt SZDSZ-es, most DK-s politikus júliusban kérdéssel kereste föl Szijjártó Péter külügyminisztert. „Itt járt nálam Eörsi Mátyás, aki Varsóban él, a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetnél dolgozik mint főtitkárhelyettes. Ennek a szervezetnek tizennyolc tagja van, köztük Magyarország, és ő szeretne főtitkárnak indulni, amire viszont csak kormányok jelölhetnek. Kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze” – olvasható az Index-nek adott augusztusi miniszteri interjúban. Majd így folytatta: „Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet. Ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak. Aki DK tag, mint számomra kiderült.”

Ezek után levél érkezett a minap Szijjártó Péterhez. Feladója, Eörsi Mátyás ebben jelezte, nem kíván élni a kormány jelölésével, mert „a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lebontásában elhíresült kormány jelöl.”

Voltaképpen már annak is örülni kell, hogy a levél elolvasása pillanatában nem szakadt le a mennyezet a külügyminiszter szobájában. Ilyen fokú arcátlanságot, ráadásul a magyar kormánnyal szemben nem követhet el ma Magyarországon más, csak egy volt SZDSZ-es politikus. Egy olyan, aki az országot számtalanszor eláruló leghazugabb pártnak köpönyegéből az 1956-os forradalom 50. évfordulóján szemkilövető, kardlapoztató, a békés emlékezők rendőri lerohanásában főszerepet játszó, jelenleg DK-s Gyurcsány köpönyegébe bújik át.

Eörsi eljárása önmagában is gyomorforgató, ám ha hozzávesszük az ATV-ben elhangzott magyarázatát, akkor már bizonyos, hogy nem is marad meg az emberben az aznapi étel. Szájhősünk ugyanis szemrebbenés nélkül azt merészelte állítani, hogy kérelmét azért változtatta meg, mert időközben bezárták a Népszabadságot, s ezzel az ő szemében nagyot zuhant a kormány demokratikus jellegének megítélése. Arról természetesen egy szót sem ejt, hogy a kabinetnek semmi köze az újság megszűnéséhez, a tulajdonos nyilatkozata egyértelműen alátámasztja, hogy gazdasági döntéséről volt szó a lap folyamatos vesztesége miatt.

A demokrácia tehát most, októberben sem volt kisebb Magyarországon, mint júliusban, amikor Eörsi a kormány támogatásáért kilincselt. Nyilvánvaló tehát, hogy Eörsi most is hazudik, mint politikusi pályafutása során szinte folyamatosan. S képes a televízió nyilvánossága előtt előadni egy olyan dajkamesét, amelyet saját liberális elvbarátain kívül az égvilágon senki nem gondol valóságosnak. Sőt, ők is nagyon jól tudják, hogy hazugság, de úgy tesznek, mintha nem lenne az. Tisztában vannak vele, hogy Magyarországon nagyon is demokrácia van, egyébként az ország semmiféle mértékadó nemzetközi szervezetben nem ülhetne tárgyalóasztalhoz. Különösen nem az Európai Unióban, ahol jelenleg is az egyik legnagyobb társadalmi támogatottsággal megválasztott politikai vezető Orbán Viktor.

Kövér László, az országgyűlés elnöke még Eörsi visszalépése előtt mondta el véleményét a kormány jelölést támogató magatartásáról. „Ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az ’eszdéeszizmus’ él és virul, hanem legfőképpen az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek.”

Megvallom, mélyen egyetértek Kövér Lászlóval, de imponál számomra az is, hogy Orbán Viktor a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket előbbre valónak tartja annál, hogy azóta már sok mindenben nem értenek egyet. Eörsi bebizonyította, hogy számára, a régi világ szószegő liberálisai számára nem érték a nagyvonalúság, fölösleges velük szemben bármiféle úri gesztust tenni. Televíziós nyilatkozatából kiderül, hogy ő akkor is jelesre értékelte saját magatartását, amikor kérelmét megfogalmazta, s akkor is büszke volt magára, amikor visszautasította azt.

A magyarok azt mondják, hogy az ilyen emberrel nincs mit kezdeni. Eörsi ezzel nemcsak a szájából csinált s.gget, hanem azt is bebizonyította, hogy tetőtől talpig egy nagy ülep. Ezt pestiesen úgy is mondják, hogy sz@ralak.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31150/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?