Vona, a piszlicsáré ember

Nem fog 3,3 millió ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül

Orbán Viktor kockázatos, de mégis az egyetlen lehetséges döntést hozta Vona Gábor szégyenteljes ajánlatára Alaptörvény módosítás ügyben. Ismert, hogy a kötelező betelepítések ellen, az Európai Bizottság akaratával szemben sziklaszilárd akadályt jelentő Alaptörvény módosítást a jobbikos ember ahhoz a feltételhez kötötte, hogy előbb szüntesse meg a kormány a letelepedési kötvényt, mert csak azután hajlandó megszavazni az alkotmánymódosítást. Ezt a lóvásári tempót – elnézést kérek a paripáktól – a miniszterelnök elegánsan félretolta, noha jól tudja, hogy valójában más pártoktól sem számíthat nyilvánvaló támogatásra, a kétharmados parlamenti döntéshez hiányzó két szavazat megszerzésére. Ennek ellenére sem alacsonyodott le e nemes nemzeti ügyben a kufárok szintjére. „Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni. (…) Nem fog ennyi ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül.” – érvelt a miniszterelnök rádiónyilatkozatában a választott út helyessége mellett.

Orbán kimondta, amit 3,3 millió ember, az új egység Magyarországért részesei örömmel fogadtak, mert ezt tartották ők is – a nem Kálmán Olga szerinti –egyenes beszédnek. „Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával. (…) Beterjesztjük a parlament elé, aztán mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz.” Nehéz kimondani ilyen súlyos szavakat. Még akkor is, ha az emberek titkon reménykednek abban, hogy néhány képviselőben mégis erősebb lesz a hazafias érzés, mint a szigorú pártutasítások betartása, s lesz közöttük két bátor ember, aki megnyomja az ’igen’ gombot a módosítás mellett. A jobbikosoknak többszörös gondot okozhat a döntés, hiszen a párt korábban maga akarta az alkotmánymódosítást, a népszavazás után pedig nem támasztott feltételt az alkotmány kiegészítésére. Egyenesen hazafias kötelességnek nevezte az Alaptörvény módosítását. Utóbb azonban Vona Gábor meggondolta magát. Nem lehetetlen, hogy azért, mert a feltétel váratlan támasztásával próbálja a Jobbik két kéve tartó folyamatos népszerűségvesztését megállítani, magát pedig a médiumok érdeklődésének középpontjába állítani. Ehhez ugródeszkának használta a miniszterelnökkel való négyszemközti találkozót.

Vona ajánlatát piszlicsárénak nevezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint rámutatott, az Alaptörvény módosítást pitiáner ügyekkel összekötni kisstílűség. Ezt nyilván arra alapozta, hogy a már hónapok óta kivezetés alatt álló letelepedési kötvényből egymilliárd euró folyt be az államkasszába. Azaz mintegy 300 milliárd forint, ami a magyar GDP 30.000 milliárd forintos értékéhez képest valóban elenyésző, mondhatni piszlicsáré. Magyarországot az elmúlt időszakban két hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába emelte, s talán hamarosan a harmadik is meghozza a kedvező döntést. Így máris lényegesen javult az ország finanszírozhatósága, államadósság törlesztési helyzete. Ezért vált szükségtelenné a rendhagyó forráspótló eszköz, a letelepedési kötvény megtartása. Erre akkor volt szükség, amikor az országot nehéz volt finanszírozni, amikor csak rossz kondíciókkal vehetett föl hitelt. Ez az időszak azonban szerencsére elmúlt.

A letelepedési kötvény kivezetésére tehát a Jobbik feltételétől függetlenül sor fog kerülni, ehhez a döntéshez Vonáék felvetésének semmi köze. E döntésre azonban később kerülhet sor, mint ahogy az Alaptörvény módosításról a parlament dönteni fog.

Ettől azonban a nemzeti ügy melletti kiállás azt mondathatja az ellenzéki és független képviselők egyikével-másikával, hogy számára fontosabb a haza sorsa, mint a kisstílű pártszintű acsarkodás, és esküjüknek megfelelően akár az ’igen’ gombot is megnyomhatják. 3,3 millió ember biztosan szurkol azért, hogy átmenjen az Alkotmány módosítás, hogy az országunknak jobb legyen, hogy az Európai Unióban erősebb legyen az az álláspont, amit a kormány a nemzeti szuverenitás védelme érdekében képvisel. Ha jól belegondolunk, az ellenzéki pártok is ezt akarják, hiszen választási programjuk nem a haza romba döntését célozza.

Most aztán tényleg bebizonyíthatják, hogy programjukat nemcsak a papír bírja el. Annak megvalósítását komolyan gondolják és úgy is érzik.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31356/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?