Blogolj!

Hazugságon kapták a Vasárnapi Híreket

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményei.

„- A rendőrség és az ügyészség cáfolta az MTI megkeresésére, hogy őrizetbe vettek volna egy belvárosi ügyvédet, akit tettenérés során, több száz millió forinttal együtt kaptak el. 

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: az ügyészség nem folytatott ilyen akciót és nincs tudomása arról, hogy ilyen ügyben eljártak volna. 
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ugyancsak arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ilyen ügyről nincs tudomása. 
A Vasárnapi Hírek szombaton megjelent számában írt arról, hogy a Terrorelhárítási Központ közreműködésével őrizetbe vettek egy belvárosi ügyvédet, akinél több száz millió forint készpénzt is találtak. A lap arról nem számolt be, hogy pontosan min érték tetten az ügyvédet. 
A lap Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bizalmasaként írta le a jogászt.
A Vasárnapi Hírek azt közölte, hogy az ügyben keresték az ügyészséget és a rendőrséget, ám a lapzártáig nem kaptak választ a hatóságoktól. Ezzel összefüggésben az ORFK az MTI-nek küldött válaszában azt írta: "a Vasárnapi Hírek állításával ellentétben, ebben a témakörben a szerkesztőség nem élt megkereséssel a rendőrség felé".

 

„A Miniszterelnöki Kabinetiroda kérésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium Egyesült Arab Emírségekbe akkreditált nagykövete érdeklődött az Egyesült Arab Emírségek illetékes hatóságainál arról, hogy Rogán Antal a közelmúltban járt-e az EAE területén. 

A hatóságok november 4-i válasza szerint Rogán Antal az elmúlt egy hétben sem diplomata-útlevéllel, sem magánútlevéllel nem járt az EAE területén.
A hazugságok terjesztőivel szemben ma már a polgári peres eljárás nem elegendő, így miniszter úr az érintett ügyekben büntető feljelentést tesz.”

 

Sajtóetikai szempontból nagyon kellemetlen, ha valakit hazugságon úgy fülöncsípnek, ahogy a Vasárnapi Hírekkel történt. Hiszen a sajtónak, egy lapnak éppen az igazmondása adja a hitelét, az erejét.

Persze, lehet, hogy ez amolyan régimódi, mondhatni konzervatív felfogás. Mert a sajnos régóta dúló lapszerkesztői „innováció” révén némelyek azt is igaznak gondolják, amit sokan olvasni szeretnének.

Pedig nem az. Épp ezért csak üdvözölni lehet a radikálisabb fellépést a hazugságok terjesztőivel szemben, mert az enyje-benyje csak olaj a tűzre. A sajtó egészének hitelét ássa alá az, ha valaki veszi a bátorságot magának, s más rovására, az olvasótáborát szórakoztatandó jelleggel hazudik. Szennyezi a közélet környezetét.

A széles olvasóközönségnek az az érdeke, hogy valóságos információk alapján tudjon véleményt alkotni, hogy ez alapján ítélhesse meg a közügyeket.

Aki ennek nem képes eleget tenni, az számoljon akár a büntetőjogi következményekkel is.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31510/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?