Blogolj!

A demokrácia, mint a legnemesebb közös nevező

Donald Trump

„Micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él” – ezekkel a szavakkal gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalán Donald Trump-nak, az Egyesült Államok frissen megválasztott 45. elnökének.

Óriási meglepetés Trump győzelme, hiszen a közvéleménykutatók folyamatosan azt sulykolták a világ közvéleményébe, hogy ennek a választásnak kizárólag Hillary Clinton lehet az egyetlen nyertese. Az a Hillary Clinton, aki a meglévő amerikai adminisztrációt képviselve mindenképpen a hivatalban lévő irányt, a tömegeknek egyáltalán nem tetsző amerikai adminisztrációt képviselve az eddigi politika folytatását jelentette volna. Ezt az elégedetlenséget is hivatott volt elfedni az a választási kampány, amely Hillary Clinton minden disznósága ellenére a legjobb minősítést kapta. Nemcsak a közvéleménykutatóktól, de a médiumok szinte valamennyi ágától, a TV állomások műsoraitól, a nyomtatott médián át az internetig, amelyek – ha tetszik – szinte kivétel nélkül a Soros György-féle értékvilágot képviselve hazudták szépnek és jónak a realitást.

A valóság azonban nem hagyta magát. Megmutatta, hogy Amerikát nem a fehérgallérosok, a gazdagok szűk rétege vezetheti, hanem a józan többség, a kevésbé iskolázott kékgallérosok, az évtizedek óta egészségbiztosítás nélkül vergődő tízmilliók, akiknek az elnökválasztás az egyetlen kézzel fogható esélyük arra, hogy jobbra fordíthassák a sorsukat. És lám, éltek is vele. Bár Petőfit a legtöbben valószínűleg nem ismerték, gondolatai alapján megmutatták, hogy „Habár fölül a gálya, / S alul a víznek árja, / Azért a víz az úr”.

Trump győzelme fényes bizonyítéka annak, hogy a kormányzás nem szakadhat el az emberektől, mert az könnyen megbosszulhatja magát. Obama nyolc éve ebbe az irányba tolta Amerikát. A társadalmi feszültségeket, az elégedetlenek konfliktusforrásait nem lehet dollármilliókkal megvásárolt szép szavakkal megszüntetni. Akkor van esély eredményes kormányzásra, ha az elnök és az amerikai emberek együtt, közös erővel dolgoznak, hogy Amerika továbbra is a világ legerősebb állama legyen, ahogy Trump utalt rá győzelmét bejelentő beszédében. Hogy ne csak a következő ciklusra, de nyolc évre, vagy akár tovább is megszilárdítsa a republikánus kormányzáshoz vezető utat.

Trump úgy beszélt, ahogy Orbán Viktor szokott. A magyar kormányfő szintén a liberális züllés után vette át a kormányrudat. Az emberekkel közös országlás meghozta a gyümölcsét: a szakadék szélére taszított gyurcsányi országból hat év alatt erős, a hitelminősítők által is nagyra tartott gazdaságú országgá léptette elő a liberálisok által előidézte bóvli besorolásból hazánkat.

Őszintén remélhető, hogy Donald Trump elnökségével javulnak az amúgy is erős magyar – amerikai kapcsolatok. Szilárdul az a nemzetállami szemlélet, amelyet Orbán és Trump egyaránt kiemelten fontosnak tart. Hatékonyabb fellépés alakulhat ki a migrációval kapcsolatos politikában, még ha ehhez az Európai Uniónak nem is nagyon fűlik a foga. Ez jól érződött az Európai Parlament vezetésének visszafogott üdvözletében is.

A magyar kormány hivatalos gratulációjában a választási győzelemben a demokrácia megerősödését húzta alá, amely oly fontos eszmei alap, a legnemesebb közös nevező, a két nép kapcsolatának további erősödését szolgáló ragyogó táptalaj. Nem az emberek háta mögött, hanem velük nagyon is együttműködve. Ez a fenntartható fejlődés igazi záloga.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31583/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?