Blogolj!

Felcsuti sírbakol, a világ kalapot lenget

A The New Yorker című liberális amerikai lapot idézte Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség egykori elnöke, a Raiffeisen Bank volt magyarországi vezérigazgatója a minap az ATV-n. Az újság azt írta, hogy Trump miatt siratta a lap az amerikai demokráciát. Ehhez fűzte hozzá Felcsuti: „Ezt érzem én itthon hat éve!” Kálmán Olga műsorvezető természetesen együttérzően benyelte ezt a brutálisan antidemokratikus megnyilvánulást.

Azt mondják Trump-ról a liberálisok – akit egyébként Tamás Gáspár Miklós más minősíthetetlen jelzők kíséretében „kőbunkó vadbarom”-nak nevezett – hogy megölte a világot, megölte a liberálisok demokráciáját. A liberálisok demokráciája voltaképpen nem más, mint olyan kiváltságosok társasága, amelynek tagjai, mint például Felcsuti, ragyogóan érzik magukat benne, amig ők vannak hatalmon. Amig ők mondják meg, mi fontos és mi lényegtelen, melyek a helyes gondolatok s melyek azok, amelyeknek meg sem lehetett volna születniük.

Felcsutinak nyilván teljesen demokratikus, ha békés tüntetőkre ráront a rendőrség s az ünneplők közül több, mint tízen úgy hagyják el a helyszínt, hogy kilőtték az egyik szemét. A bankár ugyanis akkoriban nem volt szomorú a demokrácia állapota miatt. Felcsuti kényes demokratikus érzelmeinek bizonyára az is nagyon megfelel, ha a magyar kormány meghamisítja az Európai Bizottságnak küldött statisztikát a magyar gazdaság állapotáról, hogy a választók előtt ne kelljen színt vallani, s a választások előtt ne kelljen bevezetni megszorító intézkedéseket. Különben biztos nem emelik újra hatalomba Gyurcsányt és kormányát. Akkor sem siratta a magyar demokráciát az érzékeny lelkű bankár, amikor elhangzott az őszödi beszéd és kiderült, hogy az Európai Bizottság mellett a magyar választókat is becsapta a kormány.

Furcsa ízlése van Felcsutinak. Ha tehetné, talán legszívesebben ő is baseball ütőt ragadna, ahogy az USA-ban a Trump ellen tiltakozó tömegek. Ütne-vágna, mert demokratikus lelke képtelen elviselni, hogy a tengeren túlon az lett az elnök, akit a többség annak választott.

Pedig az ember többet nézett ki egy bankárból. Nem gondolta volna róla, hogy maga is elhiszi azt, amit a média és a politikai elit szerte a világon harsog, kialakítva ezzel egy képzelt világot, ami érzetük szerint megváltoztathatatlan. Az olvasó nem gondolta volna azt sem, hogy Felcsuti maga is elhiszi azt a sok hazugságot, ami az emberek számára nem értékelhető, mert saját sorsukat érzik elnyomva általa.

Pedig tudhatta volna, hogy a valóság előbb-utóbb erősebb lesz a képzelt világnál. A jobb élet után vágyó nehéz sorsú tömegek megtalálják maguknak azokat a vezetőket, akikkel összefogva nagyot léphetnek előre életminőségük jobbra fordításában.

Magyarország 2010-ben ismét megtalálta magának Orbán Viktort, akit 2014-ben nagy lendülettel kiállva mellette tartott meg a kormányrúdnál. S a közvéleménykutatások szerint 2018-ban is sikerrel fog ragaszkodni hozzá.

Az amerikaiak most találták meg maguknak Donald Trump-ot. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy valószínűsítsük, ez a nagy találkozás hosszabb távra szól, hiszen Trump-nak is az a célja, hogy a nemzetállamot az amerikaiak érdekében virágoztassa föl. Lehet, hogy ez Tamás Gáspár Miklós számára kőbunkóság, de az emberek erre nagyon is fütyülnek.

A választók tömegei boldogok. Nem baseballütővel hadonásznak, hanem kalapjukat lengetik. S nagyon nem számít nekik az sem, hogy Felcsuti Péter hat éve siratja az őt hajdanán tejben-vajban fürdető liberális demokráciát. Ami voltaképpen nem más, mint „politikailag korrekt” megjelölése a szemkilövető nominális demokráciának. A kisebbség liberális autokráciájának.

Látni való, hogy ezt a világban mind több nemzetállam polgársága fogja elutasítani.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31639/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Levente 2016-11-12 08:44:46
Ez a Felcsúti kőbunkó neokon! ahogy TGM IS!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?