Katinkáék vasököllel csaptak le Gyárfásra

Gyalázatos bizonyítványt állítottak ki a legjobb magyar úszók a Magyar Úszó Szövetség elnöksége és Gyárfás Tamás elnök több évtizedes munkájáról. A ma reggel az érintettek facebook oldalán egyszerre megjelent nyílt levél olyan részleteket tárt föl, amelyek elképesztik a laikus, egyben gyanútlan sportszeretőket. Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka és válogatott úszótársaik hétpontos követelésükben rámutatnak arra, hogy a teljességgel antidemokratikus, függőségen alapuló szövetségi vezetési rendszer milyen úszásellenes módon működött. Eddig csak azt lehetett olvasni, hogy Gyárfás diktatórikus rendszert épített ki, de hogy ennek a lényege miben nyilvánult meg, arról kevesebb szó esett. „Az úszótársadalom döntő része nem mer kiállni saját meggyőződése mellett, tudva, hogy az anonim problémafelvetés lehetősége nem biztosított” – olvasható egyebek mellett a nyílt levélben.

Mint a követelések között írják, valódi titkos szavazást szeretnének, illetve az elektronikus távszavazás megszüntetését, aminek anonimitása nem biztosítható. Hihetetlen, de azt is kérik, hogy objektív válogatási elveket, átlátható szabályozási rendszer működését vezessék be. Elképesztő azt is megtudni, hogy eddig nem biztosítottak állandó helyszínt és zavartalan felkészülési feltételeket a válogatott keret részére. Nem tudhatták a versenyzők azt sem, melyek az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.

Csak néhányat idéztünk a követelések közül, amelyek pontosan utalnak az irányítási rendszerben uralkodó önkényeskedésre, Magyarország legjobb úszóinak kiszolgáltatott helyzetére. „Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakembergárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani” – szögezik le az úszók nyílt levelükben. Hozzáteszik, a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel húsz éve regnáló vezetése, amely mögött megszűnt a bizalom, távozzon és adjon teret az új korszak megszületésének.

Időközben Cseh László bejelentette, hogy lemond elnökségi tagságáról és kilép abból a bizottságból, amelyet az úszószövetség állított föl, hogy kivizsgálja a felvetett problémákat. A bizottsággal szemben egyébiránt szintén bizalmatlanságukat fejezték ki az úszók nyílt levelükben. Cseh László ha szavakban állást nem is foglal az ügyben, lépése mindenképpen jelzése annak, hogy nem kíván tovább falazni a vezetésnek, amely méltatlanná vált az úszótársadalom bizalmára.

Gyárfás Tamásra valójában most sújtott le az úszók vasökle, most kapta meg az igazi selyemzsinórt, ahogy végre az elnökség tagjainak is kézbesítette ezt a drótposta, akik gőzerővel dolgoztak azon, hogy az úszósport érdekeit egyáltalán nem szolgáló irányítási rendszer ilyen hosszú időn keresztül fennmaradhasson. Remélhetőleg maradt még bennük annyi tisztesség, hogy felfogják: itt a vége. Le kell lépniük a színről. Vagy önként, vagy a közgyűlés által kikényszerítve távozásukat azzal, hogy nem Gyárfás mellett szavaznak 112:1 arányban, hanem ellene. Ennek a lépésnek nincs alternatívája, hiszen a közgyűlésnek látnia kell, az úszóválogatott nélkül nincs kit vezetniük. Valóban itt az ideje, hogy teret nyissanak az új korszak megszületésének az úszósportban.

Hétfő délután 3-ig Gyárfás Tamás és elnöksége nem reagált az úszók nyílt levelére. Reméljük, az a válasz születik meg, amire megkönnyebbülten felsóhajthat a változást óhajtó sportszerető közvélemény.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31901/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?