Reményteli hírek a Gyárfás-utódlásról

Seszták Miklós minisztert is a lehetséges utódok közt emlegetik

A sportszerető közvélemény számára végre reményteli értesüléseket is szállítanak a sajtóhírek. A gyufát kihúzó Gyárfás Tamás helyére esélyesként emlegetik Seszták Miklós fejlesztési minisztert, a jövő évi úszó VB szervezőbizottságának elnökét, aki részletesen ismeri a világbajnokság ügyeit. Az esélyesek között emlegetik továbbá a 2010-2012 között sportállamtitkárként dolgozott olimpiai bajnok úszó Czene Attilát. A szövetségi kapitányi posztra fölvetődött továbbá Shane Tusup neve is, aki a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka férje és edzője. Ez annyit jelentene, hogy változás esetén a jelenlegi szövetségi kapitánynak, Hargitay Andrásnak is mennie kellene. Mások szerint azonban ez a poszt az úszószövetség jelenlegi alelnöke, Sós Csaba számára nyílna meg.

Hogy mit és főleg mikor hoz az idő valamit, egyelőre nem lehet tudni. Az úszószövetség tegnapi közleményéből azonban kiderül, hogy Gyárfásnak nem fűlik a foga a lemondáshoz. Igaz, a szervezet közleménye nagyon árnyaltan fogalmazott, és közel sem volt már benne az az erő, amelyet Gyárfás néhány nappal korábban sajtótájékoztatóján mutatott.

Az állam természetesen továbbra sem rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel ahhoz, hogy az úszószövetséggel szemben gerjedt versenyzői konfliktusokat közvetlenül rendezni tudja. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a sportért felelős államtitkárság közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyből a jelenlegi helyzet mielőbbi megoldásának sürgetése olvasható ki. A Szabó Tünde vezette államtitkárság közleménye egyebek között kifejti: „Alig tíz hónappal a vizes világbajnokság előtt mindenkinek elsősorban saját munkájára kell koncentrálnia: a sportolóknak edzeni és legjobb tudásuk szerint teljesíteni, az edzőknek felkészíteni a sportolókat, a szövetségnek pedig mindehhez biztosítani kell a kereteket.” Az államtitkárság aláhúzza továbbá: „A világklasszis sportolóink által kiadott nyilatkozat szerint ők azonnali változást akarnak és az úszószövetségnek erre reagálnia szükséges, mert az eddig tett lépések már nem elégségesek.”

Itt tartunk most. Nagyon jó lenne, ha a szövetség, a szövetség közgyűlése végre ráébredne felelősségére, s nem húzná tovább az időt. Következő közleményükben bejelenthetnék, hogy Gyárfás Tamás és az elnökség minden tagja lemondott, megnyitva a terepet egy új magyar úszóvilág megteremtéséhez.

Teljesen felesleges ez a macska-egér játék, nyilvánvaló, hogy a jog erejével nem lehet úszócsillagokat nevelni. Ne felejtsük el, hogy Katinkáék életük egy termékeny szakaszát adják oda azért, hogy a lehetőségek révén a lehető legjobb teljesítményt legyenek képesek kihozni magukból. Nem véletlenül fogalmaznak ilyen sarkosan, nem véletlenül állnak ki következetesen a változtatás szükségessége mellett.

Az, hogy Gyárfás és az elnökség tagjai szeretnek főni a saját levükben, az az ő magánügyük, erre egyáltalán nem kíváncsi a közvélemény. Az úszás rajongói viszont azt akarják, hogy rend, béke és nyugalom legyen a medencék partján, amelyek révén nagyszerű magyar eredmények születhetnek az itthoni és a világ uszodáiban, amit soha nem a szövetség elnöksége fog hozni.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/31930/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?