Gyárfás menesztése ajándék lehetne Mikulásra

Bár több médium nevezett már meg jónéhányat a potenciális Gyárfás-utódok közül. Hogy ki lesz a befutó, még nem tudni, de hogy lesz, az már egyre bizonyosabb. S az is nagyon valószínűsíthető, hogy nem kell sokat várni és a nyilvánosság is megismerheti személyét.

Orbán Viktor miniszterelnök is mondott az ügyben egy kurta mondatot. Arra a kérdésre, hogy szerinte le kell-e mondania Gyárfás Tamásnak úgy válaszolt, a sportért felelős államtitkár közleményében benne van az ő véleménye is. Szabó Tünde közleményéből korábban mi is idéztünk. Nyilvánvaló, hogy kormány nem válthatja le egy sportszövetség elnökét, erre természetesen nincs kompetenciája, hiszen a megválasztás és a menesztés az úszók közgyűlésének hatásköre. Ugyanakkor a sportolók felkészülésének feltételeit közvetett és közvetlen meghatározó mértékben az állam biztosítja. Ezen a ponton lehet akár erősíteni, akár gyengíteni a szövetségek vezetésének, első emberének rendelkezési jogát.

Szabó Tünde közleményének alábbi soraiból éppen a szövetségi pénzelosztás lehetőségeinek visszaszorítása olvasható ki.

"Az átfogó sporttörvény módosítása, többek között a párhuzamos hatáskörök megszüntetését, az egycsatornás finanszírozási rendszer gyakorlati megvalósítását célozza, a sportolók érdekeinek még nyomatékosabb képviseletét is szolgálja. A sportállamtitkárság ennek érdekében a jövőben minden állami támogatást még inkább célirányosan kíván felhasználni és az egycsatornás rendszer keretein belül nagyobb hangsúlyt fog fektetni a sportági akadémiák és műhelyek, valamint kiemelt egyesületek közvetlen támogatására is."

Nem lesz tehát szükség egy közbülső fórumra, a források az államtól közvetlenül az egyes műhelyekhez juthatnak. Így Gyárfás nem vindikálhatja magának a pénzelosztás jogát hatalma növelésére. Az új sporttörvény alapján pozícióba kerülő szövetségi elnökök így sokkal inkább a sportszervezés szakmai munkáira tudnak koncentrálni, s nem kell elveszniük a forrásosztás sok feszültséggel járó útvesztőiben.

Az elmérgesedett helyzetet annál is inkább sürgősem meg kell oldani, mert a feszültségek nem veszélyeztetetik a vizes vb eredményességét. Gyárfás azonban nem vesz tudomást a lehetetlen helyzetről, s mint mondta, szándéka szerint 2020-ig maradna az elnöki székben.

Ebben a helyzetben újfent csak az úszók közgyűlésének felelősségét vethetjük fel, hiszen hiába akar maradni Gyárfás, ha a közgyűlés visszahívja, leváltja. Ez az egyetlen illetékes fórum a leváltáshoz. A jelek szerint azonban az elnök biztos a dolgában, bízik abban, hogy a közgyűlés tagjai erősen kötődnek hozzá.

Ebben a helyzetben nincs sok választás. A meghatározó hatásköröket ki kell szervezni az elnök kompetenciájából, s ahogy már korábban jeleztük, például –konfliktuskerülő megoldásként – tiszteletbeli elnökként végezhetné a vizes vb-vel kapcsolatos munkák nemzetközi koordinációját. Más kérdés, hogy a döntő szó e téren is Seszták Miklós miniszteré lenne, a jövőévi úszó vb szervezőbizottságának elnökéé.

Gyárfás formálisan húzhatja még az időt egy darabig, de sorsa bizonyosan meg van pecsételve. Nyilvánvaló, hogy a kormányzat és a közvélemény is az úszókat, a műhelyeket támogatja. Erkölcsileg és anyagilag egyaránt.

El nem lehet képzelni, hogy ezt Gyárfás miért nem érti meg? Miért nem távozik önként, nagyobb sebek nélkül? Miért vágyik arra, hogy amúgy sem jó renoméját tovább rontsa és végleg szénné égesse magát a társadalom előtt?

Megfoghatatlan, miért ragaszkodik a pozíciójához foggal körömmel. Ez önmagában is visszataszító, nemhogy egy olyan tisztség betöltőjétől, akinek minden téren a példamutatás lehet az egyik legerősebb fegyvere. A példamutatásban az erkölcsi tőke kiemelt helyen szerepel.

Ebből pedig Gyárfásnak – ha valaha volt is egy gyűszűnyi – mára a maradéka is eltűnt.

„Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti.” – fogalmaz Szabó Tünde közleménye, amellyel Orbán Viktor is egyetért.

De jó lenne, ha a megoldás mihamarabb valóban el is jönne. Csillogó ajándék lenne Mikulásra vagy karácsonyra az úszócsillagoknak és az ország népének egyaránt.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/32047/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?