Orbán és választók millióinak közös öröme

Orbán Viktor először fölemelte, majd feldobálta az égbe a kalapját, amikor az Alkotmánybíróság szerdán állást foglalt, miszerint alkotmánymódosítás nélkül is joga és kötelessége a kormánynak kiállni Magyarország alkotmányos identitása mellett, hallhattuk a kormányfő rádióinterjújában. Ez azt jelenti, hogy nem mondhatja meg más, ki éljen velünk egy hazában, csak a magyar országgyűlés.

Ismeretes, a Jobbik, az MSZP és a DK egyöntetűen elutasította az alaptörvény módosítását, ezzel kinyilvánították, hogy rájuk nem lehet számítani Magyarország védelmében. Orbán úgy fogalmazott, „zárójelbe tehetjük az ellenzék gáncsoskodását, elfelejthetjük, hogy az ellenzék átállt Brüsszel oldalára, hogy a Jobbik keresztbe feküdt, mert most sikerült a keresztbe fekvő ellenzéket is kikerülnünk".

Az Alkotmánybíróság világossá tette, hogy a kormánynak az Alaptörvény hatályos szövege alapján – alkotmánymódosítás nélkül is – joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett. Vagyis a kabinet nem támogathat olyan brüsszeli döntést, amely megsérti Magyarország szuverenitását.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 72. Kormányinfón fölidézte az ombudsman Alkotmánybírósághoz intézett kérdéseit. Azaz: Magyarország hogyan gyakorolja azokat a hatásköreit, amelyekről lemondott az Európai Unióba lépéskor és arra vállalkozott, hogy az Európai Unióval közösen gyakorol hatásköröket. Melyek a közös hatáskörgyakorlás határai? Melyek a magyar szuverenitásból eredő kötelességek? Az Európai Unió intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás sértheti-e az emberi méltóságot, sérthet-e más alapvető jogot, vagy Magyarország szuverenitását és a történeti alkotmányon alapuló önazonosságát?

Az Alkotmánybíróság szerint amikor Magyarország belépett az Európai Unióba és az Európai Unió tagállama lett, akkor arra vállaltunk kötelezettséget, hogy az Európai Unió útján, az Európai Unió intézményeinek segítségével gyakorlunk bizonyos hatásköröket. Ez a közös hatáskörgyakorlás azonban nem korlátlan, nem sértheti Magyarország szuverenitását. Az Alkotmánybíróság álláspontja az, hogy a magyar nemzeti szuverenitás fontosabb és erősebb kötelesség és jog, mint az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás.

Lázár János aláhúzta, hogy a közös hatáskörgyakorlás nem jelentheti azt, hogy a magyar választópolgárok, a magyar nép elveszíti ellenőrzését a közhatalom felett. Orbán Viktor rádióinterjújában pedig úgy fogalmazott, nem mondhatja meg más rajtunk kívül, hogy ki éljen velünk együtt, csak a magyar Országgyűlés meg mi magunk". Jó hír mindenkinek, aki nem akarja, hogy "elfoglaljanak bennünket".

Az Alkotmánybíróság tehát segítséget nyújtott Orbán Viktornak a brüsszeli csatához. A december közepén esedékes európai uniós csúcstalálkozón a bevándorlás ügyében várható fejleményekről azt mondta: a mérkőzés egyelőre döntetlenre áll. Az erőviszonyokat Dávid és Góliát példájával jellemezte, azzal a megjegyzéssel, hogy a visegrádi négyek jelentik Dávidot. "Az EU döntéshozatali rendszere azonban olyan, hogy a miniszterelnökök fontos kérdésekben csak egyhangú döntéseket hozhatnak, így tehát még Dávidnak is van lehetősége". Magyarán a kormányfő akár vétójogával is élhet. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, azok a kormányok, amelyek nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást, nem akarnak idegeneket látni maguk között, nem gondolják, hogy a jó élet mindenkinek jár erőfeszítés nélkül, azok mind el fognak bukni, ez csak idő kérdése.

Fontos hetet hagyunk tehát magunk mögött. Magyarország önvédelmi képességeinek megerősödése szempontjából különösen fontosat. A jó hírnek legalább 3,3 millió, a népszavazáson nemmel szavazó honfitársunk biztosan nagyon örül. De valószínűleg ennél sokkal többen, akik csak azért nem mentek el a népszavazásra, mert ellenzéki politikai szekértáboruk ezt nem engedte meg, de a lelkük mélyén nekik is evidencia, hogy Magyarország a magyaroké maradjon.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy az országlakosok többsége szorít Orbán Viktornak, ott áll mögötte a brüsszeli bürokratákkal vívott harcában.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/32219/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?