Lázár bölcsen visszavette a gumicsontot

A kormány meghajolt a szakszervezet érvei előtt, s nem ragaszkodik ahhoz, hogy a járási- és kormányhivatalok dolgozói kézbesítsék a nyugdíjasutalványokat, amelyeket karácsonyra szán az időseknek a kormány.

Emlékezetes, Orbán Viktor Miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezéseként 10 ezer forint összegű Erzsébet-utalványt kap minden nyugdíjas az idén keletkező költségvetési többletből. Az utalványok kézbesítése az eredeti tervek szerint a járási- és kormányhivatali dolgozók segítségével valósult volna meg.

A miniszterelnök kérésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn konzultációra hívta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetőit, Boros Péternét és Árva Jánost. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány képviseletében meghallgatta, mérlegelte és elfogadta a szakszervezet az Erzsébet-utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült észrevételeit és javaslatait.

Lázár János és a szakszervezet vezetői megállapodtak abban, hogy a járási- és kormányhivatalok munkatársait mentesítik az utalványok kézbesítésének feladata alól.

Lázár János a Magyar Postához fordul, hogy a cég tegyen egy újabb, gyorsabb és olcsóbb megoldásai javaslatot arra, hogy minden nyugdíjas még Karácsony előtt megkaphassa a kormány által juttatott tízezer forintos Erzsébet-utalványt.

Elegáns lépés a kormány részéről. Még akkor is az, ha valójában meg lehetett volna oldani zökkenőmentesen az eredeti elképzelések szerint is a kézbesítést.

Jobb azonban így, mert az ellenzéki politikai hangzavar körítése rontotta volna azt a hatást, amit a kormány gesztusa a nyugdíjasok számára jelentett. Jobb ez így, mert a remélhetőleg megvalósuló postai kézbesítés révén nem mondhatja senki, hogy valakiknek erőn felüli áldozatot kellett volna hozni egy másik társadalmi csoport örömtelibb karácsonyozásáért.

Bár azt gondolom, az idősek tisztelete minden hivatali dolgozót megérintett volna, s legtöbben jó szívvel vettek volna rész a munkában. Hiszen nyugdíjas szerettei minden családnak vannak.

Lázár János tárgyalási eredménye azonban figyelemre méltó. Nem kicsit. Nemcsak azért, mert csak erős kormány képes kritikus helyzetben egy lépést hátrébb lépni, újra gondolni korábbi döntését. Hanem azért is, mert belátta, fölöslegesen vetett oda egy gumicsontot az ellenzék elé, akik boldogan lecsaptak rá. Hiteles mondanivaló híján jól el lettek volna vele karácsonyig, ellehetetlenítve a kormány jó szándékú gesztusát. Erre pedig semmi szükség. Főleg azok számára nem, akik mindig az elvételben, a padlás lesöprésében jeleskedtek, sosem az adakozásban, az emberek lelkének ápolásában.

Az ellenzéknek mindig az a rossz, ami az embereknek jó. Nem tehetnek róla, fordítva ülnek a lovon. Születési hiba. Nekik a szavazatok sem ezért kellenek, hogy a megszerzett hatalmat választóik boldogítására használják, hanem azért, hogy a húsosfazékból minél nagyobb kanállal merhessenek. Szavazóikról ők csak egységsugarú síkidomként gondolkodnak, ahogy két éve Kőrös Péter, a XVIII. kerületi MSZP kampányfőnöke és frakcióvezetője a Hír TV egyik adásban el is mondta. Mert a síkidomokat, saját szimpatizánsaikat szemrebbenés nélkül szeretik becsapni, hülyének nézni.

Lázár János bölcs politikus, s most sem játszik a kezükre. Nemes egyszerűséggel visszavette előlük a gumicsontot.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/32317/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?