Blogolj!

Bíztató eredmények Brüsszelben

Orbán Viktor és Havasi Bertalan a brüsszeli sajtótájékoztatón

Magyarország idő nyert! Továbbra sem lehet kötelező jelleggel migránsokat betelepíteni az Európai Unió tagállamainak területére. A migrációs válságban minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, alapvetően azért nem lehetett kompromisszumot kötni, mert két olyan álláspont áll szemben, amely teljesen ellentétes egymással. Lecsupaszítva ez annyit tesz, hogy amit a népet kancellár akar, azt a magyarok nem akarják. Tehát a német kormány álláspontja ellentétes a magyar nép álláspontjával. A döntést félévvel elnapolták.

Örvendetes, hogy a magyar álláspontot képviselte a V4-ek további három tagországa is. Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország vezetői a csúcsértekezlet előtt megbeszélést tartottak, amelyen teljes nézetazonosság alakult ki a migráció kérdésében. A visegrádi országok közös álláspontban szögezték le a három legfontosabb dolgot: meg kell védeni a határokat; akik bejöttek, azokat ki kell vinni; akik pedig be akarnak jönni, azokat az EU-n kívül kell őrizni és különválogatni. Ez az a három pillér, amelyen a V4-ek álláspontja nyugszik. Ugyan még nem fogadták el a visegrádi négyek javaslatait, de akár közös megoldás is lehet azokból. A kvótával és az illegális bevándorlással kapcsolatos döntés féléves elhalasztása ugyanis erre utal.

Az Európán kívüli hotspotok tekintetében Orbán Viktor kapott hideget-meleget, de – mint mondta – inkább hideget azért a javaslatért, amit néhány hónapja a 2.0 dokumentumban tett közzé. „Akkor azt mondtam, hogy egy nagy menekülttábolt kell létrehozni, s európai biztonsági őrizet mellett fölépíteni, működtetni valahol Líbia partjainál vagy Afrika erre alkalmas Földközi tengeri pontján. Embertelennek, lehetetlennek és őrültnek minősítette ezt nemcsak a nemzetközi sajtó, de néhány miniszterelnök is. Mára ez az álláspont gyökeresen megváltozott, polgárjogot nyert. Ma arról beszélünk, hogyan tudnánk ezt a feladatot megoldani. Kivel lehetne megegyezni, s hol lehetne ilyet létrehozni. Ez jól mutatja, hogy nem reménytelen Brüsszelben sem olyan javaslatokat tenni, amelyeket előbb elutasítanak ugyan, később viszont – a józan ész okán – befogadnak."

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az afrikai országokkal olyan típusú megállapodásokat kell kötnie az Európai Uniónak, mint Törökországgal. Egyiptomnak mindenképpen szerepelni kellene azon országok között, amelyekkel a megállapodás megszületik. Ahol ilyen megállapodások születtek, ott komoly eredményeket ért el az unió az onnan érkezők számának csökkentésében.

Vannak tehát számunkra nagyon is biztató eredményei a december 15-ei brüsszeli csúcsértekezletnek. Fél év múlva bizonyosan más lesz az unióbeli politikai hangulat. A francia, holland és német választások, illetve Donald Trump januári hivatalba lépése tovább erősítheti az Orbán Viktor és a visegrádi országok által képviselt nemzetállami érdekeket homloktérbe emelő álláspontot.

Elgondolni is szörnyű, mi lenne hazánkkal, ha a magyar érdekeket nem Orbán Viktor, hanem az utóbbi időben már mind nyíltabban jegyben járó Gyurcsány Ferenc vagy Vona Gábor képviselné.

3,3 millió ember ezt biztosan soha nem fogja támogatni.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/32583/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?