Vona-vágyak amputációról és néppártosodásról

Etikai eljárást kezdeményez Vona Gábor Jobbik elnök a párt vecsési szervezete ellen. Az ügy előzményéről a Blogstar is beszámolt a minap. A lényeg: a Jobbik elnöke és Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője levélben üdvözölték a magyar zsidóságot hanuka alkalmából. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke, Köves Slomó válaszlevelében közölte: hatékonyabbnak tartaná, ha a Jobbik azokon a fórumokon adna hangot gesztusainak, ahol eddig „a sötétség nyert teret”.

A vecsési Jobbik szervezet az eset kapcsán így reagált Facebook-oldalán. "A vecsési JOBBIK NEM üdvözli a zsidóságot a hanuka (vagy mi a f sz) alkalmából! Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik!" (Az idézetbeli obszcenitásért elnézést kérünk – a szerk.)

Később a Jobbik azt közölte, hogy Vona Gábor etikai eljárást kezdeményezett a vecsési Jobbik vallásgyalázó, a Jobbik és a párt elnöke álláspontjával teljesen szembeforduló nyilatkozat miatt. Elfogadhatatlan – így fogalmazott a Magyar Nemzetnek Vona Gábor. Az etikai vizsgálatnak szerinte egy vége lehet, „aki így nyilvánul meg, annak távoznia kell a pártból”. Vona Gábor furcsállná, ha a vecsési szervezetük tartott volna egy alapszervezeti gyűlést és ott fogalmazódott volna meg ez a vélemény. Ugyanakkor, ha az egész szervezet így vélekedik, akkor az egész szervezettől megválnak, szögezte le.

A Jobbik vecsési szervezete csütörtök este Facebook-oldalán közölte: nyugodt szívvel állnak az etikai vizsgálat elé. „Mi identitásunkban és lojalitásunkban a párt és vezetése felé a régiek vagyunk. Mert nem értünk egyet azzal, hogy Vona Gábor századszorra is békejobbot nyújt a zsidóságnak, amire rendre arcul köpés a válasz. Egy igazi harcos csak egyszer nyújt békejobbot” – írták.

Eddig röviden az elmúlt napok történései.

Láthatóan rögös út vezet a néppártosodás felé, ha vezet oda egyáltalán. Ahhoz ugyanis az egész pártnak át kellene lépnie saját árnyékát. Vona Gábor már átlépte, ha úgy tetszik, fordított egyet a köpönyegén. Erről a mostani, Köves Slomóval kialakult adok-kapokban így beszélt. "A Jobbik néppártosodása során számtalanszor nyilvánosan elmondtam és többször bizonyítottam is, hogy a politikai közösségünk kilépett a felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkorból és átlépett a felelős és építkező felnőttkorba."

A vecsési példa arra utal, nem biztos, úgy van minden, ahogy a pártelnök gondolja, vagy ahogy Móricka elképzeli. Nem biztos, hogy helytálló az a magabiztos múlt idő, ahogy Vona Gábor a teljes Jobbik felnőtt korba való átlépésének befejezettségéről beszél.

Csonkolással persze lehet javítani a kamasz- és felnőttkorúak arányán. Novák Előd nyári politikai kivégzésétől például most elképzelhető, hogy eljutunk a teljes vecsési szervezet amputálásáig.

Az ember naívan azt gondolná, ha egy párt néppártosodásra adja fejét, akkor arra törekszik, hogy minél több támogatója, szimpatizánsa legyen. Minél többen rokonszenvezzenek azzal a politikai krédóval, amit a párt képvisel. Ergo: minél többen szavazzanak rá az adott pillanatban. A számok azonban azt mutatják, hogy az elmélet és a gyakorlat, a Vona-vágyak és a valóság nem nagyon fedik egymást. A jelek szerint ugyanis hiába akar Vona és pártvezetői környezete kiskutyákat simogatva cuki, néppártos köpönyeget magára ölteni s ezzel széles néprétegeket maguk mögé állítani, ha az országlakosok józan többsége ezt nem igazán akarja.

Vonáék igazi „néppártosodási” törzsfejlődése inkább akkor zajlott, amikor „a felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkor” idején úgy szórták magukból az etnikai hulladékot, mint szilveszterkor a tűzijátékok a színes látványfigurákat. Az élet megmutatta, hogy inkább ez kell annak a korlátozott számú világnak, amely a csúcson húsz százalék körüli támogatottságot is biztosított a Jobbik számára. Ettől lett a Jobbik Jobbik, sajnálatosan a második számú politikai erő. Nem vonzó, nemzeti-konzervatív üzeneteitől, hanem a most már szívesen meg nem történtté teendő hulladék-gondolatoktól. A múltat azonban csak az Internacionálé bolsi himnuszában lehet végképp eltörölni.

A cukisodás azonban a jelek szerint nagyon nem támogatószaporító. Ez éppen az ellenkező hatást látszik elérni, egyenesen megfelezve a legjobb időben elért közvéleménykutatási eredményeket. A Jobbik tehát akkor „néppárt” igazán, ha zsidózik, cigányozik és gárdát masíroztat. Akkor van támogatottsága csúcsra járatva. S akkor taszítja el magától igazán azt a józan többséget, amelyre annyira áhítozik, s amely őt állítólagos nemzeti elkötelezettsége miatt a kormányrúdhoz emelheti. A „felnőtt” korba lépő, „felelősen” építkező Jobbik azonban nem kell senkinek. Legalábbis a józan, nemzeti, konzervatív szavazóknak nincs rá szüksége. Ők tudják, hogy ilyen világnézettel kikre kell szavazni.

A néppártosodó Jobbik csak annak a balliberális ellenzéknek kellene, akik még azzal a tíz százalékkal is örömmel beljebb lennének, amit a „néppártosodott” Jobbik hozhat egy ilyen kényszerkoalícióba, ahol tűz a vízzel házasodik – pusztán a hatalom kedvéért.

Kérdés persze, hogy a Jobbik valóban olyan távol áll-e a baloldaltól, mint ahogy az oly szívesen hirdeti magáról.

Lehetséges tehát, hogy minél több szervezetet vág le magáról, minél több „kamaszkori” jobbikostól válik meg, annál nagyobb szeretettel fogadják Vonát és töpörödő csapatát a másik oldalon.

Még az is lehet, hogy a 2018-as választási kampány főplakátján megengedik, hogy – mint lógó nyelvű cuki kiskutya – Vona Gábor megkösse Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc cipőfűzőjét.

A demokráciának csak előnyére válik, ha a valóságra fény derül, hiszen a választók csak ekkor tudnak helyesen dönteni.

Annyit azért már most is lehet tudni, hogy sejtenek valamit…

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/32838/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?