hirdetés
Blogolj!

Orbán „hátizsákos” nagyzási hóbortja

Az ellenzéki média egymással versengve igyekszik lejáratóbbnál lejáratóbb írásokat közölni arról, hogy Orbán Viktor leendő várbeli dolgozószobájának belsőépítészeti kialakítására 3,9 milliárd forintot különített el a kormány. A 444.hu, a hvg.hu, az mno után a héten a HVG is beszállt a mocskolódásba, hogy minél többek számára mutathassák be a magyar miniszterelnök nagyravágyását, nagyzolását, úrhatnámkodó természetét.

Mindenáron azt igyekeztek dokumentálni, hogy a miniszterelnöki rezidencia kialakítása kizárólag Orbán Viktor személyes igényei szerint készül ilyen drágán. Egyik orgánum se veti föl még véletlenül se, hogy itt a mindenkori miniszterelnököt kiszolgáló dolgozószoba készül, a hozzá tartozó kiegészítő tárgyalótermekkel, a külföldi vendégek méltó fogadására alkalmas fogadó- szalonokkal.

Föl sem merül egyik orgánum szerzőjében sem, hogy a magyar miniszterelnök a parlamentből költözik a Várba, s a Duna partján tág lehetősége nyílik a munkájával összefüggő valamennyi munkajellegű és protokolláris tevékenység méltó elvégzésére. Arról nem szólva, hogy a karmelita kolostorbeli, 2017 vége felé átadandó miniszterelnöki rezidencia csak átmenetileg ad otthont új gazdájának. Az itt és mellette elkészülő új épületben a Miniszterelnökség, majd a nemzetgazdasági, illetve a belügyi tárca kap helyet. Később pedig Orbán Viktor átköltözik a Sándor palotába, a magyar miniszterelnökök második világháború előtti otthonába. Áder János köztársasági elnöknek pedig a Budavári Palotában lesz az új rezidenciája.

A karmelita kolostorbeli fejlesztés tehát nem az ő nagyzási hóbortjának kiélése. Valójában a Magyar Kormány vezető szervei működési területének méltó kialakításával kapcsolatos követelmények teljesítése. Mégis inkább a kormány használja a vár legszebb panorámával rendelkező épületét, mint a Várgondnokság Kft. technikai személyzete. Többször elhangzott, a felújítás során minden a Hauszmann Alajos idején érvényes állapotoknak megfelelően alakul át a várban. Orbán Viktor egy vidéki látogatása alkalmával erősítette meg e szándékot: a kormány alapvetése történelmi épületek felújításánál, hogy minden legyen úgy, ahogy régen volt, semmi átalakítás.

De! Ha a későbbi korokban valakinek nagyon nem tetszik az az egy méter húsz centi széles, kőből készülő erkély, amelyet a miniszterelnök dolgozószobája elé emelnek, ahonnan a kormányfő vendégei tekinthetik meg Budapest csodálatos panorámáját, akkor az rövid idő alatt, az épület sérelme nélkül, könnyűszerrel elbontható.

A HVG számos túlzása között például megállapítja, hogy a dolgozószoba belsőépítészeti kialakítására szánt 3,9 milliárd forint olyan hatalmas összeg, hogy idehaza szinte lehetetlen elkölteni. Ám ha például Sotheby’s londoni vagy New York-i aukcióján akarnának vásárolni, gúnyolódik a lap, akkor könnyebb lenne a dolguk. Például egy XVI. Lajos korabeli, japán ébenfa komódért 7 millió dollárt, azaz két milliárd forintot is el lehetne költeni. Azt már nem említi a cikk jóindulatúnak nehezen minősíthető szerzője, hogy Orbán Viktor dolgozószobáját – híven a hagyományokhoz – Tisza István korábbi miniszterelnök Debrecenben található dolgozószabai bútorainak másolatával rendezik be.

Sok mindent el lehet mondani Orbán Viktorról, csak azt nem, hogy nagyzoló, fellegekben járó ember.

A munkába is gyakran a 2014-es focivébén beszerzett hátizsákjával járó kormányfőről politikai célból lehet persze ennek az ellenkezőjét állítani, sulykolni.

A baj mindezzel csak annyi, hogy nem igaz.

Az viszont igaz, hogy a kormány visszaköltözésével a várba a hosszú évtizedeken át tartó csúfoskodás után végre megújul Budapest legszebb történelmi negyedének központja, amitől vár a vár, ahogy a parlament és a Kossuth tér is tündököl a közelmúltban befejezett megújulása után. Maga mögött hagyva az évtizedeken át a városképet rondító, korhadt állványzatát.

Az emberek örülnek és büszkék lesznek rá, hogy a vár szíve végre méltó lesz a XXI. századi önmagához, a kormányzati funkció által megkövetelt színvonalához.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33018/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?