Blogolj!

Provokáció nyersen és fehér kesztyűben

Majtényi László

Két nem mindennapi provokációt idézek most fel. Az egyik az ATV műsorában hangzott el, a másik a Heti Tv tulajdonosához fűződik. Az első az mno.hu-n, a második a breuerpress.hu-n volt olvasható.

„Egyszerre sikerült lezsidóznia Majtényi Lászlót, az MSZP által támogatott köztársaságielnök-jelöltet, és burkoltan leantiszemitáznia az „átlagmagyart” Kende Péter jogász-közírónak az ATV Csatt című műsorában. Percekbe telt, mire Rónai Egon műsorvezető és a többi vendég rávette, hogy engedje el a témát.

Az új év első ATV-s vitaműsorában – Botka László vitakészsége és a Jobbik szélsőjobboldalisága mellett – Majtényi László volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Intézet jelenlegi elnökének személye is téma volt. Az MSZP által is támogatott államfőjelölt kapcsán fejtette ki Kende abbeli nézetét, hogy Majtényi jelölése szimbolikus, mert szerinte „lenyűgözően értelmiségi pali”. De Kende szerint „van egy másik eleme ennek, ami az én számomra borzasztó izgalmas társadalmi kísérlet. Valószínűleg enyhén szólva is belefújok a nullás lisztbe, de miért ne? Az azért egy izgalmas kérdés lesz, hogy Magyarországon

mennyien lesznek, akik hajlandók támogatni még azt is, hogy egy szemmel láthatóan zsidó származású embert jelöljenek egy ilyen posztra.”

Rónai Egon láthatóan meglepődött, majd szembesítette Kendét azzal, hogy voltaképpen lezsidózta Majtényit, aki önmaga nem állt ki sosem azzal, hogy zsidó. Kende azonban nem fújt visszavonulót, hanem azzal mentegetőzött, hogy ő zsidó származású, így ezzel talán nem követ el olyan nagyon nagy bűnt, bár beismerte, nem tudja, van-e Majtényinak zsidó identitása.

„Az ilyen coming out-okat bízzuk inkább az érintettekre” – próbálta leállítani Rónai, majd a műsor egy másik vendége, Magyar György ügyvéd is segítségére sietett.

Még egy ideig elpolemizáltak azon, ki beszélhet kinek a származásáról vagy vallási hovatartozásáról (Kende: „De hát miért ne lehetne erről beszélgetni? Nyugodtan lehet!”), végül Kende odasózott egyet a szavazóknak is. Azt mondta:

„Én arról beszélek, hogy egy átlag magyar ember, azt hiszem, én tévedhetek, ha ránéz a Majtényire, akkor érez valami olyasmit, hogy ez zsidó.”

Ezt, mint hozzátette, csak azért mondta, mert hihetetlenül izgalmas társadalmi kísérletnek tartja Majtényi jelölését.

„Kísérletezz mással, ez egy nyílt műsor” – torkolta le Magyar György.”

A másik ennél szeriőzebb kiadás, ami azonban a provokáció lényegén nem változtat. Itt a kérdező Breuer Péter, a Heti Tv tulajdonosa, aki válaszol, Bánó András, az ATV-ből a Heti Tv-hez szerződött televíziós.

„– A Heti Tv Európa első zsidó közösségi televíziója. Sokat kellett azon gondolkodnia, hogy felvállal egy ilyen televíziót?

– Nem.

– De lehet, hogy így lezsidózzák majd az utcán.

– Az sem érdekel, sosem érdekelt.”

A hétköznapi közbeszéd normális alaphelyzete, hogy senki nem beszél a másik ember származásáról. Alapvetően azért, mert nem is tudja, hogy a vele beszélgetésben lévő társaság tagjainak mi a származása. Ha esetleg mégis gondol valamit róla, természetesen nem hozza szóba. Nemcsak azért, mert a tévedés soha nem kizárt, így aztán különösen nem akarná megbántani egyik beszélgetőtársát sem, hanem azért sem, mert a liberális világszemlélet kimondva-kimondatlanul elvárja a társadalom tagjaitól, hogy ezt az íratlan törvényt minden körülmények között tartsa be. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, latinul – már csak a világszemlélet okán: Quod licet iovi, non licet bovi.

Jupiterek persze mindig akadnak. Ők azok, akiknek valamiért mindig szabad zsidózni, szabad jópofa vicceket mesélni nagy nyilvánosság előtt. Nem is olyan régen, amikor még a Heti Hetes főműsoridőben jött az RTL Klubbon, Verebes István „tréfamester” vitte e téren a prímet. A gyanútlan nézők meg azt gondolták, ha Verebesnek lehet, akkor nekik is szabad. Aztán jött a meglepetés, amikor a társaság rosszul fogadta a fölbiztatott tévénéző próbálkozásait, s az érintett egy-kettőre kívül találta magát a klub falain.

Verebes István szerepét napjainkban Kende Péter játszotta el, aki jupiteri mivoltának biztos tudatában ment bele Majtényi László minősítgetésébe.

Nem javaslom a Kedves Olvasónak, hogy kövesse a rossz példát, ahogy a visszafogott, kérdezni úri módon igyekvő Breuer Pétert se. A provokáció ugyanis fehér kesztyűben is provokáció.

Mi, liberálisok „még sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket.” Kornis Mihály tollából való ez a közismert idézet. Azt nem tudom, hogy a liberális gyűlölködők oldaláról teljességgel igaz-e ez az állítás. Azt viszont igen, hogy illiberális többségi társadalom részéről a liberálisok irányába biztosan nem. Ezért legyünk óvatosak a provokátorokkal, s ne engedjük, hogy másnak próbáljanak láttatni bennünket, mint amik vagyunk.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33140/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?