Blogolj!

A liberálisok kénytelenek a jó ügyet szolgálni

Antonio Tajani

Különösen fontos döntés született az éjjel, amikor megválasztották az Európai Parlament elnökének Antonio Tajanit, a magyarbarátnak tartott, olasz néppárti politikust. Tajani az elnökválasztási folyamat negyedik fordulójában tudta csak legyőzni a szocialista Gianni Pittellát, ezzel ő váltja Martin Shulzot ezen a poszton. S hogy miért különlegesen fontos ez a végső szavazási forduló?

Azért, mert az elválaszthatatlanannak hitt szocialista-liberális „nagykoalíció” az utolsó körben egycsapásra felbomlott, s a liberálisok átálltak a legnagyobb EP-képviselőcsoport mellé. Guy Verhofstadt, a liberálisok vezére, a volt belga miniszterelnök pedig visszavonta elnökjelöltségét. Emlékeznek, ez az a Verhofstadt, aki az elmúlt években nem győzte szapulni Orbán Viktort és politikáját, aki a tavalyi népszavazási kampány során is azt hangoztatta, hogy a migránsok befogadására adott feltétel nélküli „igen” válasz jelenti az európai megoldást.

A liberálisok tehát a Néppárt legkeményebb ellenfelei közé tartoztak az Európai Unióban, kéz a kézben jártak a szocialistákkal és a zöldekkel – idáig. Most azonban, úgy fest, változni látszik a helyzet. Mintha számukra is megvilágosodott volna, hogy az Európai Unió megérett a változásra, s ezt csak a Néppárt vezetésével lehet véghez vinni. Nem lehet tovább menni azon az úton, ami a nemzeti hatáskörök mind erőteljesebb elvonásával az Európai Egyesült Államok kiépítéséhez vezetne, tovább erősítve a senki által meg nem választott EU-vezetés hegemóniáját, ragaszkodva a hazug „politikai korrektséghez”, amivel megpróbálnak elfedni minden olyan intézkedést, amit a nemzetállamok rovására akarnak foganatosítani. S ahogy az áldozatára leső „vadász” a megfelelő időben – előre kitervelt módon – lecsap, s az általuk erőszakosan kreált rendszert akarva ráoktrojálni a tagországokra. Ez érintené esetünkben például a kötelező kvóta intézményét, azaz a migránsok „igény szerinti mértékű” befogadását vagy éppen a rezsicsökkentés megtorpedózását, kiszippantva az energiaár hatósági megállapításának jogát a nemzetállamok hatásköréből. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy e két kérdéskör az idei év legnagyobb csatáinak tárgya lesz az Unióban.

A közelmúlt szörnyűséges terrorcselekményeire adott elégtelen központi válaszok, s azoknak a választók általi nagyon is negatív fogadtatása, a közelgő német, holland és francia választások, Trump pénteki beiktatása egyaránt azt a folyamatot erősíti, amelyet Orbán Viktor lassan két éve az unió megreformálásra Brüsszelben előterjesztett.

„Ez az első fontos lépés egy Európa-párti koalíció felé, amelyre az unió megreformálása és megerősítése érdekében van szükség, Trump, Putyin és számos más kihívás miatt” – nyilatkozta Verhofstadt Tajani megválasztása után.

A reformok nyilván nem mehetnek végbe Verhofstadt régi észjárása szerint. Ám egy virtigli liberálisnak ez nem nagyon számít, főleg nem akkor, ha számára a tét a hatalom elvesztése vagy megtartása. Hiszen a választók általi támogatottságuk ott se sokkal nagyobb, mint idehaza. Nekik mindig szükségük van egy olyan, jelentős tömegbázist képviselő politikai társra, amelynek segítségével pozícióban maradhatnak. A jelek szerint a liberálisok a szocik nemzetközileg is hanyatlóban lévő népszerűsége, pontosabban fokozódó népszerűtlensége után most látták elérkezettnek az időt a váltáshoz. Tették ezt annak ellenére, hogy tisztában voltak vele: Tajani győzelmével az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európa Parlament elnökségét is a Néppárt foglalhatja el, felborítva ezzel a pártoknak a vezetésben eddig meglévő viszonylagos egyensúlyát.

Az MTI beszámolója szerint a magyar kormány szempontjából Tajani főnyeremény, a nemzeti szuverenitás és a keresztény értékek fontosságáról alkotott nézetei jól rímelnek a magyar érdekekre. A viszony olyan jó, hogy az olasz politikus 2007-ben a március 15-i ünnepségen még beszédet is mondott Budapesten, és Orbán Viktorhoz személyesen is közel áll.

Ennek nagyon lehet örülni, meg annak a kedvező irányú folyamatnak, amely mind nagyobb esélyt ad a EU reformjára a nemzetállamok szájíze szerint.

Hogy ebben a liberálisok meddig maradnak a Néppárt szövetségesei, kérdés. Sokak szerint addig, amíg az érdekeik úgy kívánják.

A Verhofstadt-félékben fölösleges elveket és az azokhoz való hűséget keresni. Fontos, hogy saját érdekükben most kénytelenek a jó ügyet szolgálni.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33243/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?