Blogolj!

Meghülyültek, ne legyen olimpiánk?

A Momentum Mozgalom (MoMo) standjain több, mint tízezer olimpiaellenes aláírás gyűlt össze az első napon. "Ha így folytatjátok, meglesz a szükséges 138 ezer, és népszavazáson mondhatunk nemet erre a pénzszórásra" – olvasható a Facebook oldalukon a szimpatizánsoknak szóló üzenet azoknak, akik ellenzik a 2024-es budapesti olimpia megrendezését. A nemrég alakult, főként fiatalokból álló szervezet jelenleg a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáért harcol, de máris fontolgatják párttá alakulásukat. A 138 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére 30 napjuk van.

Érdekes termése a földnek ez a MoMo rövidítéssel futó formáció. Nemcsak azért, mert a politikai palettán van már egy hasonló rövidítéssel bíró szervezet, a Bokros Lajos-féle MoMa, azaz a Modern Magyarországért Mozgalom, amelynek eddigi ténykedése nem sokat segít a fiataloknak abban, hogy a rövidítések könnyű összecserélhetősége révén elszipkázhassanak valamit Bokrosék népszerűségéből. Mert, hogy nincs nekik olyan. Azért is érdekes képződmények ezek a momos fiatalok, mert egy olyan szívet melengető rendezvény ellen kezdtek el kampányolni, amely az állampolgárok többségének megmelengeti a szívét. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint 62,5 százalékra nőtt májushoz képest a budapesti olimpia megrendezését pártolók aránya, ezen belül a MoMo fő célcsoportja, a 18-29 évesek körében pedig 71 százalék az arány. Az olimpiapártiak aránya akkor is 55 százalék, ha csak a fővárosi támogatókat nézzük, a MoMo ugyanis nem országos, csak helyi népszavazást kezdeményezett.

A lényeg tehát az, hogy a politikai ambíciókkal megáldott fiatalok egyből egy olyan ügyet pécéztek ki maguknak ismertségük növelésére, amely negatív kicsengésű, nyilvánvalóan szembe megy az országlakosok többségének akaratával. Olyan pozitív sportolószemélyiségekkel húz ujjat, mint a budapesti olimpia arca, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki vívóként és emberként egyarán méltán az ország egyik kedvence. Hogy Hosszú Katinkát vagy Kozák Danutát ne is említsük.

Hogy ez miért jó nekik, a csuda tudja, de az álmoskönyvek szerint sok jót nem sejtet a jövőjükre nézve.

Még akkor se, ha szinte varázsütésre felsorakozott mögöttük a teljes balliberális tábor, hogy támogassa visszataszítóan negatív célkitűzésüket és segédkezzen az aláírások összegyűjtésében. Pedig amikor a Fővárosi Közgyűlésben az LMP-t kivéve minden ellenzéki párt megszavazta, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére, akkor közös volt az öröm. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője akkor azt mondta, hogy bízik a sikeres rendezésben és „álmodjunk közösen”. Karácsony Gergely (Párbeszéd) pedig azt mondta, hogy nagy lehetőséget lát az olimpiában.

Milyen jó is lett volna, ha ebben a nagyszerű sportrendezvényben, amelyet szíve mélyén minden magyar támogat, sikerült volna egy átfogó konszenzust létrehozni a politikai erők között. Meggyőződésem, hogy a megrendezés mellett is tudott volna mind a MoMo, mind a teljes baloldal úgy kampányolni a szeptemberi döntés előtt, hogy az „igen” számukra még akár többlet politikai hasznot is hozzon a jövő évi választások előtt, mint a „nem”. Az, hogy ez a hirtelen MoMo támogatás egyben az ő szokásos pálfordulásukat is magával hozta, az már csak hab a tortán. A folyamatos gerinctelenség, úgy fest, elmaradhatatlan „érték” a balliberális pártok legtöbbjének, akik jelek szerint büszkék is arra, hogy jellemtelenek. Horváth Csaba például látszólag támogatna egy nemzeti konszenzussal megrendezendő olimpiát, ám közben belengeti, hogy 2024-ig még több választás lesz Magyarországon, ezért nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat. Magyarán, hiába van konszenzus, ha akkor éppen nem a jelenlegi kormány van hatalmon, hanem az ellenzék, akkor az simán megtorpedózza a rendezést. Ahogy annak idején, az 1996-os világkiállítást az SZDSZ, ami felmérhetetlen károkat okozott Magyarországnak.

Nos, voltaképpen a MoMo is az SZDSZ-MSZP köpönyegéből bújt elő. A héttérben ugyanis felbukkan Haris György volt SZDSZ-es vállalkozó és felesége Haris Éva, aki négy éve még az MSZP választmányának elnökhelyettese volt, majd alapítója a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Egyesületnek, Illetve az Együttnek. Egyáltalán nem lehet tehát csodálkozni azon, olyan fából vaskarika jelmondatot találtak a NOlimpiára, mint azt, hogy „Nem az olimpiára, igen a jövőnkre”.

A célok nélküli, nihilista ifjúságvízió éppen passzol egy olyan fiatalokból létrejött szervezethez, amely ilyen szorosan kötődik a balliberális pártokhoz. Kovács László ezt annak idején úgy fogalmazta meg, hogy „merjünk kicsik lenni”. A MoMo számára a céltalanság a fiatalok igazi jövője. Alföldi Róbert olimpiaellenes Facebook-bejegyzését már határozottan eltolták maguktól a kommentelők. Gyanítom, a MoMo kezdeményezése is hasonló sorsra jut, akár összegyűlik 138 ezer hiteles aláírás, akár nem.

Ha nem, hát nem. Ezért az ország egyáltalán nem fog szomorkodni.

6
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33334/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 6 db hozzászólás érkezett!
Dóra 2017-01-23 13:56:12
"Hogy ez miért jó nekik, a csuda tudja, de az álmoskönyvek szerint sok jót nem sejtet a jövőjükre nézve."
Pedig egyszerű: az aláírásokkal egy lehetséges megszólítandó bázist alkotók személyes adatait gyűjtik 2018-ra. Ugyanis azt nyilatkozták, hogy szívesen megmérettetik magukat a választásokon is. Viszont amit az emberek általában nem tudnak: 2022-ig a Kemény Ferenc-program keretében így is, úgy is megépíti a kormány azokat a sportlétesítményeket, amelyek még hiányoznának az olimpiarendezéshez:
A Budapest Atlétikai Stadion a Kvassay hídnál. Ez egy tízezres szabadtéri atlétikai aréna lenne, amit egy egyetem használna, és az olimpia idejére 60 ezresre bővülne.
Egy atlétikai csarnok, az Új Budapesti Teniszközpont, valamint a Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX, vadvízi kajak-kenu) Észak-Csepelen.
A Dunai Evezős Központ a Ráckevei Duna-ágnál.
Az Új Budapesti Velodrom a III. kerületben, a Gázgyár területén.
A Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ a nagytétényi lőtéren.
A Nemzeti Lovas Központ Üllőn.
Egy új, hatezres hokiaréna a Kisstadion helyén.
Egy új épületrész a Syma Csarnokban.
Mivel 2018-ban feltehetőleg újra a Fidesz-KDNP szövetség nyer, gyakorlatilag okafogyott az olimpia elleni tiltakozó akció, ugyanis legfeljebb - persze akkor is, ha nem mi nyerünk a pályázaton - csak a várható idegenforgalmi, éttermi plusz haszon fog elmaradni. Tehát a sportarénák megépülnek, maradna némi infrastrukturális fejlesztés, ami mondjuk a Ferihegyre való közlekedést illeti, illetve a csepeli HÉV korszerűsítése. megint ott vagyunk, hogy mindkettő amúgy is elodázhatatlan a következő évtizedben. Marad az olimpiai falu - azt meg már ne mondja nekem senki sem, hogy azokat a lakásokat ne lehetne hasznosítani akár kollégiumként, akár másként. A szervezést meg javarészt a NOB állja.
Mindezt persze a MoMo is, a sokfarkú is tudja - de hát egy név-, címjegyzék mindig jól jön...
Válaszolok
Illés 2017-01-23 13:18:57
Javaslom,hogy akik most aláírják ezt a .......-t még TV se nézhessék,soha többé
a játékokat.
Válaszolok
Jutka válasza: Laszlo bejegyzésére 2017-01-22 21:29:06
Nem ilyen egyszerű: addig szép lenne, hogy a balfácánok tovább szalámizzák az oldalukat, viszont egyrészt mindezt a magyar adófizetők zsebére teszik, másrészt, ha sikerülne nekik, akkor nem lesz olimpia? Habár a másik, ami már le lett rendezve, az ellen nem gyűjtenek aláírásokat...
Válaszolok
Béláné 2017-01-22 21:20:11
Sok az idióta köztünk remélem feleslegesen szórakoznak.
Válaszolok
Zoltán 2017-01-22 17:49:40
Talán most nincsenek ennyien tornából felmentve.
Válaszolok
Laszlo 2017-01-22 16:42:22
Mécs Imre, az szdsz-mszp egyik oszlopos tagjának a fia az egyik elnökségi tag, aki pont olyan elmebeteg, mint az apja. Egyébként meg hadd alakuljanak csak párttá, egy újabb gittegylet a baloldalon csak jót tesz a Fidesznek.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?