Népszava-karikatúra, pirossal áthúzva

Ritka ízléstelen karikatúrával állt elő a Népszava. Mint a fenti képen látható – pirossal mi húztuk már át –, a rajz egy földöntúli jelenetet ábrázol, amelyen a „kapuőr” drótvágóval igyekszik utat nyitni a szögesdróton át a megboldogult számára. A jövevényt a Monnyonle!” szöveg alapján lehet leginkább beazonosítani, valószínűleg néhai Torgyán Józsefről lehet szó.

Az is valószínűsíthető, hogy nem a Mennyországba érkezik. Márcsak azért sem, mert hagyomány szerint a mennyország kulcsait Szent Péter őrzi, a lelkeket pedig Szent Mihály viszi a mennybe. A képen pedig se Szent Pétert, se Szent Mihályt nem látjuk.

Nem lehet tehát másról szó, minthogy a szögesdrót kerítés a Sátán birodalmának határát jelöli, a poklot, ahova haláluk után a rossz lelkek, a szellemek jutnak, ahol elviselhetetlen gyötrelemben lesz részük.

Ezen viccelődik Pápai Gábor karikatúrista, illetve a rajzot közzé tevő aktuális lapszerkesztő. Magyarán a Népszava.

De mortuis nil nisi bene, tartja a Biblia, azaz Halottakról jót vagy semmit. Bizonyos latintudósok szerint ugyan ’bene’ jelentése ’jól’, a ’jót’ latin megfelelője a ’bonum’ lenne. Azaz a halottakról jól tényszerűen lehetne beszélni, a tények pedig rossz dolgokat is tartalmazhatnának. Így akár a Népszava viccelődése se volna kifogásolható.

A magyar lélek erkölcsisége azonban nem engedte a közbeszédbe sohasem, hogy halottainkra méltatlanul emlékezzünk. Mindig ragaszkodott a Halottakról jót vagy semmit változathoz, ami így van rendjén. Ha valaki nem ezt tarja követendő értéknek, az saját maga szegénységi bizonyítványát állítja ki. Saját magát helyezi kívül nemcsak a jóízlés, hanem a nemzeti lélek értékkörén is. Ha ezt a sajtó útján, nagy nyilvánosság előtt teszi, akkor akár a kegyeletsértés büntetőjogi vétsége is felmerülhet.

Rejtély, mi volt a célja a Népszavának ezzel az ízléstelen rajzzal, ha csak az nem, hogy a végső tisztesség megadása előtt még nevessenek egy jót az elhunyton azok, akik olvassák ezt a lapot, s ráviszi őket a lélek. Szerencsére ebből is, abból is kevesen vannak.

Őszintén remélem, hogy a Népszava belátta, tévedett, amikor ezt a karikatúrát megjelentette.

Szintén a laphoz és az elhunythoz kapcsolódó hír, miszerint az újság nehezményezte, hogy Orbán Viktor „megfeledkezett” a volt miniszter haláláról. Ehhez képest a Blikk a következőket írta: A volt kisgazda pártvezér gyászoló özvegye, Cseh Mária kedden dísztáviratot kapott személyesen Orbán Viktor miniszterelnöktől. Orbán többek között azt írta egykori miniszteréről, hogy megalkuvás nélkül képviselte a magyar vidék szorgos gazdálkodóit, szókimondásával pedig az egész nemzet javát kereste. „Megrendüléssel értesültem róla, hogy a magyar polgári kormány néhai minisztere már nincs köztünk. Engedjék meg, hogy ezúton fejezzem ki együttérzésemet és az elkövetkező időszakhoz sok erőt kívánjak” – zárta a táviratot Orbán.

A Népszava tehát itt is mellényúlt. Nem kicsit.

Korábban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kérte az özvegyet, járuljon hozzá, hogy a minisztérium saját halottjának tekintse Torgyán Józsefet és gondoskodjanak a temetéséről. Cseh Mária azt válaszolta, hogy a férje örülne, hogy így elismerik a munkáját.

Torgyán Józsefet a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra, előtte pedig a Bazilikában ravatalozzák fel.

4
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33408/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Zoltán 2017-03-06 12:20:07
Nincsen ezzel semmi baj, talán a szöveget is el kéne olvasni hozzá!

https://papaigabor.wordpress.com/2017/01/22/torgyan-es-kora/
Válaszolok
Zoltán 2017-03-06 12:14:25
De mortuis nil nisi bene

Ha a "bene" JÓT jelentene és ahhoz tartva magunkat gondolkodnánk, soha nem tanulhattunk volna Sztálinról vagy Hitlerről és a többi gané emberről :(
Nem kéne ezt a félrefordítást félvállról venni!
Válaszolok
El punkten 2017-01-31 13:28:09
Szerintem a "vasfüggönyt szétvágó" Horn Gyula látható a karikatúrán, kezében a korabeli harci díszével, aki később - anno dacu - lepubizta Józsi bácsit.

A "Monnyon le!" pedig Torgyán doktor kedvenc szavajárása volt, a parlamenti viták során.

A szögesdrót kerítés a magyar jobboldal máig hallható átkozására is utalhat.
Válaszolok
Ferenc 2017-01-25 18:29:00
Az eredeti jelentésében van igazán értelme a mondásnak: "halottakról jól (tehát az igazat) vagy semmit". Hiszen a halott nem tudja magát megvédeni a hamis vádakkal szemben. Ám a tényeket (még ha azok között rosszak is vannak) el lehet mondani. Tehát nem kell szépíteni semmit, de hazudni sem szabad!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?