Korrupciós muníció az ellenzéknek

A kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben

A hazánkat a korrupciós világranglistán az 57. helyre visszasoroló Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója évi 11 millió forintos fizetést kap a Soros érdekeltségektől, míg a szervezet kuratóriumának három tagja közül kettő a szintén Soros alapította Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója. Függetlenségről tehát nehéz beszélni, bármennyire is szívesen hangoztatják ezt a szervezetnél.

A jelentés szerint Magyarország tavaly három pontot rontott előző évi teljesítményén, így 48 ponttal lett az 57., míg 2015-ben 51 ponttal volt az 50. Hogy mindez milyen tényekre alapozva alakult így, arról nem szól a fáma. A közszektor korrupcióját mérő indexek szakértők és üzletemberek megkérdezése alapján alakulnak ki. Tehát bemondások alapján. Tények helyett a szervezet közleményében vannak általános megállapítások. Olyanok, mint „A korrupció és a demokrácia hanyatlása kéz a kézben járnak”, amit José Ugaz, a Transparency International globális elnöke mondott. Ebből lényegében egyenesen következik, hogy a perui Ugaz úr nem igazán ismeri Magyarországot, nem érzékeli a magyar demokráciát, aminek minőségét sem az Európai Unió, sem más demokratikus hatalmak nem kérdőjelezték meg. Szerinte „A populizmus a korrupcióra adható legrosszabb válasz, mert a demokrácia visszaszorulásához, a civil társadalom elleni támadásokhoz és a sajtószabadság korlátozásához vezet”. Halkan jegyzem meg, hogy Dél-Amerikából nem biztos, hogy tisztán látszódnak a magyar viszonyok. Hogy itt szó sincs populizmusról, sokkal inkább fejlett polgári demokráciáról. Továbbá senki nem bántja a civil szervezeteket és a sajtót sem. Ám ha a kormány meg akarja vizsgálni például a civil szervezetek átláthatóságát, az éppen a tisztánlátást, a demokratikus jogok gyakorlását szolgálja. Ha ugyanis egy szervezet tart attól, hogy a működése nem felel meg a jogszabályoknak, esetleg külföldről kapott támogatásokból él, azzal éppen a magyar demokratikus játékszabályokat veszi semmibe. Nem a magyar választók, hanem a külföldi támogatók akaratának szerez érvényt.

Ilyen alapon joggal merülhet föl a kérdés, hogy az átláthatóság vizsgálati eredményeit bemutató szervezet miért tart attól, ha az ő átláthatóságát is meg akarja vizsgálni valaki. Mitől hiteles például a Transparency International évről évre kiadott korrupciót érzékelő jelentése, ha ő maga vonakodik saját átláthatósága vizsgálatától?

Kovács Zoltán kormányszóvivő a jelentésre az MTI-nek reagálva kiemelte, "érdekes", hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, holott a magyar baloldal kormányzása alatt "szétlopták az európai uniós forrásokat", óriási bajban volt a közpénzfelhasználás és csökkent a gazdasági növekedés. Ebben az időszakban egy sor olyan jel volt, ami arra utalt, hogy alapvető problémák vannak a közpénzek kezelésével, mégis elmaradt ez a kritika.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Transparency International jelentésével szemben hangsúlyozta, minden nemzetközi európai uniós összehasonlítás azt mutatja, hogy Magyarország vonatkozásában teljesen a régiónak megfelelő számok szerepelnek a kutatásokban. Hasonló a V4-ek, vagy a közép-európai országok korrupciós indexe, mint Magyarországé. Aláhúzta, semmiben nem lógunk ki a sorból. Ezzel együtt nyomatékosította, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben, tehát semmilyen korrupció nem megengedhető. A kormány új közbeszerzési törvénye – amely az uniós irányelveket tartalmazza, s amely az első új közbeszerzési törvény az EU területén – válasz a brüsszeli kritikákra is. Brüsszel szerint ugyanis a korrupció abban nyilvánul meg, hogy hányan pályáznak a közbeszerzési kiírásra. Az Európai Bizottság úgy gondolkodik, és ebből jönnek a korrupciós tényszerű indexek, hogy amelyik közbeszerzésre egyedül pályázik valaki, ott korrupció van. A miniszter szerint ez természetesen őrültség, de így van. Lázár János rámutatott, az új törvénnyel olyan versenyszabályokat hoztak létre, hogy minden nagy közbeszerzésre 7, 8, 10, 12 vagy 14 pályázó jelentkezik. Tehát érti a kormány az Európai Bizottság kritikáját, törekszik az együttműködésre – hangsúlyozta.

Ezek a tények.

A Transparency International a Világbankkal s más liberális, baloldali érdekkörökkel szoros kapcsolatot ápol. A Soros által támogatott szervezetnek nyilatkozó „szakértők és üzletemberek” által elmondottak alapján készülő korrupciós indexek nyilván nem lehetnek mentesek az elfogultságtól. Arra viszont nagyon is alkalmasak, hogy hangulatot lehessen kelteni a polgári kormány ellen, muníciót szolgáltatva a választóknak vonzó politikai kínálatot nyújtani képtelen ellenzék számára.

Nincs ebben semmi különös. Elvégre mindenkinek meg kell dolgoznia a fizetéséért. Még a „függetleneknek” is.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33446/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?