Gusztustalanság a HVG címlapján

Ritka gusztustalan címlappal jelent meg a HVG legutóbbi száma: a montázs Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin soha meg nem történt csókját rajzolja meg. A címlap Leonyid Brezsnyev egykori szovjet pártfőtitkár és Erich Honekker volt NDK-s pártvezér valóságban is elcsattant csókjának fényképére hajaz, amit már a Fidesz 1990-es választási plakátja is kigúnyolt egy fiú és egy lány egészséges csókjával.

A HVG most azzal „viccelődik”, hogy ugyanolyannak igyekszik láttatni az immár 27. éve független és demokratikus Magyarország és Oroszország viszonyát, mint amikor a szovjet csapatok állomásoztak hazánkban, s a két nép „megbonthatatlan barátságát, testvériségét” ilyen főtitkári gyomorforgató csókokkal igyekeztek az emberek előtt hitelesíteni.

Tudja a lap pontosan, hogy éppen Orbán Viktor vetette föl először Nagy Imre újratemetésén a szovjet csapatok kivonása haladéktalan megkezdésének szükségességét 1989-ben. Mégis úgy tesz, mintha napjainkban éppoly alárendelt szerepet játszanánk a két ország közötti viszonyban, mint akkor. Csak éppen most nem a szuronyok kényszerítik ki a negédességet, hanem Orbán Viktor „lakáj” viselkedése Putyinnal, Oroszországgal szemben.

Éppen ettől szörnyűségesen félrevezető a címlap. Miközben ugyanis a két ország között a lehető legpragmatikusabb a viszony, aközben az Európai Unió által elrendelt embargó következtében 6,5 milliárd dollár (1900 milliárd forint) kárt szenvedett el Magyarország. Ez számos kis- és középvállalkozás létét fenyegette vagy tette tönkre, munkahelyek ezreinek sorsát elbizonytalanítva vagy szüntetve meg. Emellett egyetlen ország sem váltja ki a hazánk gázellátását biztosító orosz exportot, s nem tülekednek az országok azért sem, hogy meghitelezzék és megvalósítsák a Magyarország energiabiztonságát növelő paksi atomerőmű bővítését.

A pragmatikus alapú jó viszony fenntartása tehát alapvető érdeke a magyar embereknek. Ha a magyar miniszterelnök nem ennek szelemében ápolná az oroszokkal való kapcsolatunkat, akkor nem az oroszok, hanem a magyar emberek ellen követne el végzetes merényletet.

A HVG – címlapja alapján úgy fest – ezt szívesen venné. Szemlátomást nem esik nehezére szemben állnia Magyarország érdekeivel. Nem véletlen, hogy saját olvasótáborának jó része is felháborodásának adott hangot miatta.

A gusztustalanság mellett akad azonban egy jó hír is: fokozatosan csökken a lap példányszáma, egyre kevesebb olvasó kíváncsi a HVG-re. Még néhány ilyen „humoros” címlap – amire van esély, mert a szerkesztők maguk mondták, hogy nem az volt a céljuk, hogy elnyerjék vele olvasóik tetszését – s máris nagyon karcsúvá válhat a nyomdaköltség.

Persze, ha nem akarnak tetszeni saját olvasóiknak, akkor mit akarnak? Tovább dolgozni a példányszám csökkentésén?

Ettől nagyobb bajunk sose történjen!

4
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33505/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
El punkten válasza: rovarölő bejegyzésére 2017-01-31 12:54:50
Igazi szélkakas.
Aki többnyire ellene megy annak a passzátnak, amit Merkelné, meg a bruxellesi nagyok popsijából fújnak...
(Amitől párás büdösség felhő lep bennünket el - ahogy jó Zsefattilánk mondotta volt.)
Válaszolok
János.L
János.L 2017-01-31 11:08:09
Putyin Oroszországa az egyik szuperhatalom Magyarország szomszédságában, tehát ez a kiinduló pont. Ez a hatalmas ország ma is szinte mindenben ott van, az elsők között ezt mindenki tudja, ez a realitás. Bár sosem kedveltem a KGB és az egész terror szervezetet és nem felejtem a történelmet.

1848, 1945, 1956, 1989 és 1919-röl már nem is beszélek, de ez a mostani orosz már régen nem az, aki volt és átgázolt rajtunk. Bár nem árt vigyázni, de a közeledés és az együttműködés elkerülhetetlen, ugyan ez vonatkozik a másikra Amerikára is.

A kép nem csak gusztustalan, hanem kifejezetten Magyarország ellenes és káros, mert árkot akar ásni ahelyett, hogy betemessük és elkezdjünk építeni újra.
A HVG feliratkozott a szennylapok közé ennyit erről.
Válaszolok
rovarölő 2017-01-30 18:55:01
Terelés.
Viktor már nem az, akinek indult. Akkor az volt a népszerű, hogy ruszkik haza! Ma már más szelek fújnak. Igazi szélkakas.
Válaszolok
Zoltán 2017-01-29 21:15:08
Szerintem Gyurhány és Vona látható a képen.
És ezek után jön majd a siránkozás, hogy kormány a HVG-t is megszüntette. Azt az ős újságot, amit nem rég likvidáltak, kb. 10 éve nem is láttam. Ezt már 9 éve nem. Már nincs sok idő, üzenem a szerkesztőknek. Max. 10 hónap, hogy eltűnjön az újságárusok pultjairól.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?